車天車地 's Archiver

apo 發表於 2016-12-1 20:08

Bug 少,有事求助。。

[i=s] 本帖最後由 apo 於 2016-12-1 20:20 編輯 [/i]

請問 ASI20m 個 ST4 插口同 QHY5 有冇唔同的?我條 Skysensor 2000 ST4 guide cable 用過冇事的,今次帶咗個 ASI120m 黎就 Cal 唔到,摩打唔郁冇反應。。
還有 telescope 是選 in camera 還是要選其他 mode?

bug 發表於 2016-12-1 21:25

我個QHY的接線反而是亂哂龍的,ASI就好正常。
ASI我鐘意用WDM Webcam Driver,ST4用"ASICamera ST4 telescope ASCOM Driver"...初時用純ASCOM和On Camera的driver好似冇咁好用。
話說我初時因為QHY唔掂於是借Eric的ASI用的,但還給他後他去到雲南又說Guide唔到星...於是俾咗個多出來的ASI Relay Box俾佢做代替品:L

bug 發表於 2016-12-1 21:52

仲諗住白果王不在香港,今晚一定好天...早早砌好鏡諗住等M42出來,都未等到突然又全天密雲了:Q

apo 發表於 2016-12-1 22:09

[i=s] 本帖最後由 apo 於 2016-12-1 22:12 編輯 [/i]

大雪山穩定好天。。可惜用不到 guide....

不過,目視也算是收獲!

bug 發表於 2016-12-1 22:27

我嗰時都是買個QHY返來沒機會試,去到台灣才發覺Guide唔到:Q
我個star adventurer又唔知點解200mm都不能unguide多於一分鐘,其他人的又好像3分鐘以上都得:Q
(雖然我本來就預咗它不會很準要做guiding,但見其他人的可以unguide還是覺得很眼紅:Q )

apo 發表於 2016-12-1 23:41

[i=s] 本帖最後由 apo 於 2016-12-1 23:43 編輯 [/i]

剛問了振旺佢話佢地既 ST4 同 QHY 一樣,但我用唔到,最慘係單 RA 都唔得。。
剛才 download 試埋 ST4 ASCOM driver 都唔得。。可能我買了支壞的。。
早知就帶埋個 GPUSB adapter 備用啦。。

對唔住咁好天。。。:Q

puppymic 發表於 2016-12-2 01:12

[b]回復 [url=http://www.astrohome.net/redirect.php?goto=findpost&pid=133860&ptid=12819]6#[/url] [i]apo[/i] [/b]

咁點呀?諗住你影埋我果份架喎 {:4_352:}

apo 發表於 2016-12-2 16:52

今日再問同好看借用 ST4 負載看訊號,最後發現要用 PHD2 可以正常的。。
祇係 driver 問題,與硬件和線無關。。

但今晚要等開天。。。

bug 發表於 2016-12-2 21:48

好過我個QHY啦,買回來GUIDE不到,寄回廠方換一個又是同樣問題...我都說是懷疑接線亂了,他們又拍心口話試過哂冇問題:Q
後來我是自己買接頭和電線,逐根線逐個方向試怎樣調位才能正常,居然又俾我試到:dizzy:
但是它實在太Noisy太難揾星了,搞餐死還是放棄轉用ASI:L

頁: [1]