標題: 香港記者英文水平惡劣 [打印本頁]

作者: schindler    時間: 2008-4-28 16:05     標題: 香港記者英文水平惡劣

岩岩睇PCM既試機片段, 佢地D英文不敢恭維

例一:「It is ridiculous long for boot a computer」
好明顯唔識用動名詞

例二:「Windows Vista is innocence」
名詞同形容詞都搞唔清

好心啦, 佢地有無編輯架? 學好D英文先啦~小朋友記者~~

[youtube]<object width="425" height="373"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9gHOeUOMiSg&border=1&color1=0xd6d6d6&color2=0xf0f0f0"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9gHOeUOMiSg&border=1&color1=0xd6d6d6&color2=0xf0f0f0" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="373"></embed></object>[/youtube]

作者: carolchau    時間: 2008-4-28 21:19

自己英文都唔好:u_14 ......唔敢比意見......:u_15
作者: schindler    時間: 2008-4-28 21:25     標題: 回復 2# 的帖子

for 之後點會就咁加個動詞呀, 係都用 for booting xxxx

innocence 係名詞, 佢好明顯應該用 innocent 啦

無計啦, 呢家既小朋友不中不英, 患左嚴重語障症
電視衛詩教你量詞, 一艘船 變左 一個船
行都未識既小朋友, 就俾老豆老母用中英夾雜黎學講野~~

唉... 我要化喇.... 太執著... 都係求其山草藥亂up咪算數, 用番火星文講野先@#$*()U@#RKHKLR

作者: carolchau    時間: 2008-4-28 22:14

原帖由 schindler 於 2008-4-28 21:25 發表
for 之後點會就咁加個動詞呀, 係都用 for booting xxxx

innocence 係名詞, 佢好明顯應該用 innocent 啦

無計啦, 呢家既小朋友不中不英, 患左嚴重語障症
電視衛詩教你量詞, 一艘船 變左 一個船
行都未識既小朋友,  ...

臭公公,睇開D啦~~:hs1
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:00

公公老師掂呀~:g17
:rockn_roll 上網學英文~!! Yeahyeah~!! :wtt18 hi~hi~
作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:01

原帖由 Gem 於 2008-4-28 23:00 發表
公公老師掂呀~:g17
:rockn_roll 上網學英文~!! Yeahyeah~!! :wtt18 hi~hi~

公公,豬姐濫用"Hi, Hi", 丙佢啦!!!:u_17
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:06

原帖由 carolchau 於 2008-4-28 23:01 發表

公公,豬姐濫用"Hi, Hi", 丙佢啦!!!:u_17

:u_14 講笑文提升自己都要丙....:u_16
咁我唔講啦~~.....:wtt18 係~係~ (得喇掛?)
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:07     標題: 回復 3# 的帖子

衣家0既小朋友, 多數都係講菲傭式英文~~~:u_16
:wtt18 係~係~
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:09

豬姐工作壓力一定好大... HI完係咁係係係....
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:11

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:09 發表
豬姐工作壓力一定好大... HI完係咁係係係....

係白面人唔俾人講英文...:pig3 :pig3
:wtt18 係咯~係咯~
作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:17

原帖由 Gem 於 2008-4-28 23:11 發表

係白面人唔俾人講英文...:pig3 :pig3
:wtt18 係咯~係咯~

講豬話啦~~
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:20

我英文唔好....無見解可言
不過學語文真係要浸....要用....
自己就係無咁環境...所以英不英...中不中
gem姐其實都係話緊我地d水平低的蟻民:hw3 :hw3 :hw3
不過你要見諒, 我地已經好努力去學......:pig3 :pig3 :pig3

傳媒的語文水平有幾大鑊....:g8
有眼見.....'痕身行寒'....'中角淫'....真係廣東話都笑死你:u_07 :u_07 :u_07
所以我好欣賞中國傳媒的制度, 說普通話要到相當的程度才讓你做主持, 做主播
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:23

至少唔好唔識Difference同Different既分別丫~~~
做英文老師真慘~~~~:g18
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:25

唔係做英文老師...而係做老師都好慘
你睇mike sir點樣勤力法就知......
要為人師表, 真係好艱難。

所以我好尊敬d老師架
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:26     標題: 回復 12# 的帖子

無呀~無呀~ 我只係識:wtt18  hi~hi~ 點夠膽話人地英文水平...:pig3 :pig3
只係有時見 d 菲傭同小朋友講果d英文, 真係........:u_14 :u_14 聽到人到傻....
都係公公講得好~!! :g17
作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:26

原帖由 waterblowing 於 2008-4-28 23:20 發表
我英文唔好....無見解可言
不過學語文真係要浸....要用....
自己就係無咁環境...所以英不英...中不中
gem姐其實都係話緊我地d水平低的蟻民:hw3 :hw3 :hw3
不過你要見諒, 我地已經好努力去學......:pig3 :pig3 :pig3 ...

Gem姐好似無話過其他人噃...你誤會喇~~~:g18
作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:27

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:23 發表
至少唔好唔識Difference同Different既分別丫~~~
做英文老師真慘~~~~:g18

"做英文老師真慘"...有所暗示噃~~:g13 :g13 :g13
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:29

講開又係, 香港人真係好鬼咸濕, 乜野都加個「性」字, 例如:

這件產品的可用性很好,而且流動性十分高~~ 我都唔知佢係咪英文叻過頭, 乜Q都要個性字
唔識得咁寫: 這件產品十分好用,而且方便攜帶。
作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:30

你咁醒,去做老師啦~~:g17 :g17 :g17
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:30

賓賓d英文真係一絕;
星加坡的英文又係一絕;
:u_07 :u_07
果次我去星加坡同d professor 傾...真係:u_09
不過我相信大家都有進步的空間
我個人就愛聽英國及澳洲人的口音, 好好聽, 好易聽
_2 _2 _2
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:31

原帖由 carolchau 於 2008-4-28 23:30 發表
你咁醒,去做老師啦~~:g17 :g17 :g17

我去教會累死好多人....
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:32

我個人最鐘意日本人講英文, 好正架, 聽完以為自己聽日文!!!:g17 :g17 :g17 :g17
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:32

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:29 發表
講開又係, 香港人真係好鬼咸濕, 乜野都加個「性」字, 例如:

這件產品的可用性很好,而且流動性十分高~~ 我都唔知佢係咪英文叻過頭, 乜Q都要個性字
唔識得咁寫: 這件產品十分好用,而且方便攜帶。 ...

公公你0既分析"性"能力真係好強, 而且評論0既可讀"性"好高~!!:u_18 ....:u_07

作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:36

其實就算外國人自己講英文都有自己嘅鄉音,無話邊個國家的人講英文最正,講得正確咪OK囉~:u_22
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:36

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:32 發表
我個人最鐘意日本人講英文, 好正架, 聽完以為自己聽日文!!!:g17 :g17 :g17 :g17

我講英文都好正架~ 聽完你會以為講緊中文!!!:pig2  :wtt18 ..係~係~
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:37

原帖由 Gem 於 2008-4-28 23:32 發表

公公你0既分析"性"能力真係好強, 而且評論0既可讀"性"好高~!!:u_18 ....:u_07

嘩, 你呢個「分析性能力」, 就好似「全國性教育會議」, 都唔知係「全國性」定係「全國」「性教育」:g6 :g6 :g6
作者: yoshi2k51    時間: 2008-4-28 23:37

原帖由 waterblowing 於 2008-4-28 23:30 發表
賓賓d英文真係一絕;
星加坡的英文又係一絕;
:u_07 :u_07
果次我去星加坡同d professor 傾...真係:u_09
不過我相信大家都有進步的空間
我個人就愛聽英國及澳洲人的口音, 好好聽, 好易聽
_2 _2 _2 ...

澳洲人講英文有時都好難聽,佢地讀today, 我聽到to die, 真係聽到想死
我個miss係新加坡人,佢教書時話張d資料放落個"花"裡面,我要到三堂之後先知佢講乜,原來係file

作者: carolchau    時間: 2008-4-28 23:39

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:37 發表

嘩, 你呢個「分析性能力」, 就好似「全國性教育會議」, 都唔知係「全國性」定係「全國」「性教育」:g6 :g6 :g6

:hs3 :hs3 :hs3
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:40

原帖由 carolchau 於 2008-4-28 23:36 發表
其實就算外國人自己講英文都有自己嘅鄉音,無話邊個國家的人講英文最正,講得正確咪OK囉~:u_22

唔係我笑日本人, 而係有好多研究指出日本人係明治維新時, 用左太多外來音譯語, RADIO既日文咪係LA GI O (大概咁既音)
到佢地講英文時咪照讀LA GI O囉, 佢地以為自己講得好正架... 但係...
所以之前佢地規定小學生要開始學英文喇~~~
作者: Gem    時間: 2008-4-28 23:41     標題: 回復 27# 的帖子

你慢熱啫~! :wtt18 ..係~係~
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:43     標題: 回復 22# 的帖子

我鍾意同D日本妹傾英文.......佢地把聲真係......無得頂...
ARE YOU READY (leady) ?
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:45

原帖由 waterblowing 於 2008-4-28 23:43 發表
我鍾意同D日本妹傾英文.......佢地把聲真係......無得頂...
ARE YOU READY (leady) ?

你同日本妹傾計, 自己把聲都走音啦:hs3
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:46     標題: 回復 27# 的帖子

我同個PROFESSOR傾時, 佢不斷咁 BAD YOR PRADA.......(BACK YOUR PARDON)
嚇到我唔敢再講落去.....卒之寫在張紙上, :u_21 :u_21 :u_21
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:47

但係D日本妹好鬼嗔....你真係....英文性交流....跟某君學的.....:u_02
作者: yoshi2k51    時間: 2008-4-28 23:48

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:45 發表

你同日本妹傾計, 自己把聲都走音啦:hs3

嘩,個畫面出晒嚟
作者: waterblowing    時間: 2008-4-28 23:55

英文又好
普通話又好
大家要俾D包容我呢D兩頭唔到岸的蟻民...
否則我地連講都唔敢講, 就真係無得進步。
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:56

你係蟻民既話, 我係網絡難民~~:hit1
作者: schindler    時間: 2008-4-28 23:57

原帖由 yoshi2k51 於 2008-4-28 23:48 發表

嘩,個畫面出晒嚟

成條腸出晒黎!
作者: waterblowing    時間: 2008-4-29 00:00     標題: 回復 37# 的帖子

嘩, 你連韓拙句名句都識用, 點會係難民...你係文人就真
你學國畫架???
作者: schindler    時間: 2008-4-29 00:03

我對韓拙呢條友 (唔好意思, 粗人講野係咁) 唔多認識, 只係睇書抄番黎, 係度拋下書包凶下人姐~~:hs3
作者: waterblowing    時間: 2008-4-29 00:10

你這句係教人畫中國畫的雲.....好有詩意...
你唔駛咁謙....有料之人是掩蓋不了; 無料之人是抬舉不了....(你知唔知係邊個講)
係標叔的名句:u_07 :u_21 :u_21
我這種粗人就比較欣賞董標.....尤其係佢D山埃貼士...:u_21 :u_21 :u_21

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2