標題: <<< 車天車地網站終止服務通知 >>> (Problem fixed) [打印本頁]

作者: admin    時間: 2013-11-29 10:57     標題: <<< 車天車地網站終止服務通知 >>> (Problem fixed)

由於伺服器托管公司要求即時加價 33%, 加上網站流量及使用率偏低, 大部份同好多以外間社交平台作資訊分享, 為了減省無謂金錢開支, 現計劃於二零一三年, 十一月底, 或十二月五日前關閉車天車地網站服務, 用戶如有個人圖片欲保留請盡快找回儲存.

伺服器關閉後, 亦可能會有下列轉變計劃:

1) 完全關閉網站服務.
2) 轉用私人家中 NAS 運作, 但本人家中沒有固網服務, 無法安置 NAS.
3) 轉用收費較便宜的網頁寄存服務, 但網站從成立至今己有約 20GB 數據, 外間網頁寄存服務祗有1-5GB 空間, 要增加容量價錢會十分昂貴~

因網站關閉對各用戶構成之不便, 深表致歉~

車天車地 admin
29 Nov 2013

作者: cam    時間: 2013-11-29 11:20

回復 1# admin

咁可惜!以後咪失去聯絡囉!
作者: DTS-ES    時間: 2013-11-29 11:39

FB開群組啦
作者: cosmos    時間: 2013-11-29 11:44

咁大鑊
作者: mike_leung    時間: 2013-11-29 12:11

對於一些會員數目不多的討論區是比較難維持,在此多數ADMIN多年來出心出錢出力維護這個論壇,關站是有點可惜,但亦明白這是一個無奈的決定。
作者: Gem    時間: 2013-11-29 13:04

嗚嗚……
開返個群組都好喎~
另外,會唔會攪個車天車地最後的聚會??
作者: Gem    時間: 2013-11-29 13:06

多謝 Adm 多年努力~

作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 13:37

向ADMIN致敬

作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 13:39

ADMIN,諗個辦法,收容我LAY D孤兒仔呀
作者: hooooon    時間: 2013-11-29 15:07

辛苦晒,admin多年的心思和工夫!
真係很可惜,可唔可以好似D100.net咁,自願付款,頂得一年得一年,大家講過信字,夠錢,就玩落去!
可先公佈,個別有心人向admin pm表示有意支持,然後pm每位共需承擔多少,完全自願,admin無需負之後收錢後的任何責任!
作者: admin    時間: 2013-11-29 17:49

回復 10# hooooon

感謝閣下好意, 但可行機會甚微, 因為租用伺服器托管服務月費最少由HKD 700元起 (每年 HKD 8,400), 先不談金錢開支, 主要原因是以目前使用量完全屬於浪費金錢~ 預計情況不會有改善故作此打算。
作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 18:09

回復 11# admin
Hoooooon的建議完全贊同。係咪浪費,出資的朋友自己心中有數,唔洗担心。
又是否可以用一些低用量的選擇?
作者: cosmos    時間: 2013-11-29 19:19

回復  hooooon

感謝閣下好意, 但可行機會甚微, 因為租用伺服器托管服務月費最少由HKD 700元起 (每年 HKD  ...
admin 發表於 2013-11-29 17:49

呢個價錢, 不如租固網, 將個伺服器放返屋企
作者: cam    時間: 2013-11-29 20:51

supported
作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 21:18

回復 14# cam
你支持咩呀?
Admin話到明冇固網,要搵也方放D硬件噃?
作者: cam    時間: 2013-11-29 21:21

正如 hooooon 話, 有心人共同承擔經費啦 !
作者: mike_leung    時間: 2013-11-29 21:34

費用分擔我贊成....

或者大家可否再傾傾有冇其他更可行既方案,因為呢個車天車地已成立咁多年,雖然我唔係經常留言,但我每日都會上幾次,睇留言。如果冇左,會感到好可惜......
作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 21:36

回復 16# cam
只要車天車地能繼續下去就好了,各位出點主意
我咩都唔識,所以現在只可以說支持經費
作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 21:41

回復 17# mike_leung
其實車天車地好popular,我係好多serach engine到搵,佢都係排第一
作者: mike_leung    時間: 2013-11-29 21:44

我都未攪過SET UP WEB SERVER,因為未學過ASP.PHP等程式....我唔介意用自己個固網做HOST....但我唔識..
作者: DTS-ES    時間: 2013-11-29 22:16

長遠計放係FACEBOOK群組,管理同聯繫靈活簡單。
唔駛自己動手維護系統最好
作者: waterblowing    時間: 2013-11-29 22:43

一上來就見到CLOSED....
有點可惜, 但也要多謝樓主一直無私地設置網站
FACEBOOK確是一個免費的資源, 但會唔會帶埋我地D其他 '非車天車地' 的朋友都入群組??
作者: passerby-b    時間: 2013-11-29 22:57

我係深圳上唔到FB
作者: DTS-ES    時間: 2013-11-29 23:34

回復 23# passerby-b

作者: Gem    時間: 2013-11-29 23:34

支持車天車地~有錢出錢有力出力~!
作者: DTS-ES    時間: 2013-11-29 23:36

回復 22# waterblowing

可以管制加入
作者: puppymic    時間: 2013-11-29 23:40

大王,快d諗個又平又正既辦法維持「車天車地」啦,雖然你掛住踩單車,唔得閒上黎搭訕,但我地都有上黎social架

如果搬去facebook就唔同玩法lu......
作者: simonii    時間: 2013-11-30 01:04

多謝admin 一直以來嘅努力

不如大家諗下點可以留返個聯絡/留到個討論區. 我而家唔o係香港, 無辦法幫到手set 固網server. 希望admin留返個backup 先, 到時有人可以提供固網線就即刻可以用得.

facebook 可以加我simonii
就咁打在www.facebook.com/ 後面就搵到我
作者: vr2xsc    時間: 2013-11-30 07:24

我都未攪過SET UP WEB SERVER,因為未學過ASP.PHP等程式....我唔介意用自己個固網做HOST....但我唔識.. ...
mike_leung 發表於 2013-11-29 21:44

Mike 大哥,
咁不如用你個固網起返車天車地啦, 因為我自已HKBN 100M的固網內的NAS 已有兩個 forum, 同 VOIP server, 流量已到頂點, 再加forum  會超慢!不過暫時都可以搬過我度先。再等Mike 那邊Hardware setup 好再搬。
作者: mike_leung    時間: 2013-11-30 08:27

有冇人可以幫到手? 我可以買部電腦做server,但係我唔識得set......我都係用hkbn。
作者: puppymic    時間: 2013-11-30 09:10

急call admin,有solution唔使關站啦 點睇呀?
作者: passerby-b    時間: 2013-11-30 09:11

我咩都唔識,不過可以幫忙做雜工
作者: vr2xsc    時間: 2013-11-30 09:29

有冇人可以幫到手? 我可以買部電腦做server,但係我唔識得set......我都係用hkbn。 ...
mike_leung 發表於 2013-11-30 08:27

Mike,
No need  a desktop computer. Just have a NAS server. Arround HKD1100-HK2000(like DS1?? or DS2??)  included a smallsize harddisk.  Your HKBN connection have a router to share the internet that OK.  I think used a no-ip domain name that never pay any time.

Below link forum was installed on my apartment.
http://hkarf.no-ip.org

http://www.price.com.hk/category.php?c=100031&brand=Synology
Edward
作者: oldfield    時間: 2013-11-30 12:49

開個 fb 群組吧, 簡單又快捷...

多謝 admin ...
作者: admin    時間: 2013-11-30 12:54

車天車地本來就有部獨立 server 行 Linux, 如果不再托管可以取回…
另外亦有一台 NAS 作後備… 祗是沒處容身…
家中沒有固網,即使有也祗是烏龜速度電話線上網,原本可用 3g/4g 上網但目前所有供應商已限制流量每月祗得 5GB, 想做 data backup 都做不到… 除了找家中已有高速上網的同好借個插位安置個 NAS.
作者: admin    時間: 2013-11-30 12:56

還有,在國內可能用不到經 no-ip ddns 的轉接網站…
作者: admin    時間: 2013-11-30 12:59

急call admin,有solution唔使關站啦 點睇呀?
puppymic 發表於 2013-11-30 09:10

Mandy 識得人可以安置部 server? BookPC size PC only.
作者: puppymic    時間: 2013-11-30 14:35

回復 37# admin

呀Mike話佢可以借地方安server嘛
作者: simonii    時間: 2013-11-30 14:42

我屋企都係用 HKBN 100M
不過呢兩三個月都唔會返香港
雖然未能即時提供協助, 但日後要BACKUP PLAN 我都可以出一分力.
作者: hooooon    時間: 2013-11-30 16:22

還有,在國內可能用不到經 no-ip ddns 的轉接網站…
admin 發表於 2013-11-30 12:56

比錢留返個astrohome.net, $150一年, 同時係咪hkbn行statics IP? 行定一個IP, 係咪唔使用no-ip.net?
最好有位網絡高手,幫手處理下呢d技術上嘅嘢就好!admin可以繼續嗎?
作者: passerby-b    時間: 2013-11-30 19:27

admin 發表於 2013-11-30 12:56

我都唔知係咩
如果要"希生"我GE,又可以保住車天車地,我冇所謂架
作者: passerby-b    時間: 2013-11-30 19:30

比錢留返個astrohome.net, $150一年, 同時係咪hkbn行statics IP? 行定一個IP, 係咪唔使用no-ip.net?
最 ...
hooooon 發表於 2013-11-30 16:22

係咪咁即係搞掂哂呀?我二十億細胞支持
作者: Gem    時間: 2013-12-1 00:28

係咪咁即係搞掂哂呀?我二十億細胞支持
passerby-b 發表於 2013-11-30 19:30

二十億細胞?? 我淨係知國內有十億同胞……
作者: apo    時間: 2013-12-1 00:29

二十億細胞?? 我淨係知國內有十億同胞……
Gem 發表於 2013-12-1 00:28

有野好講... 個車天車地可能得番最後幾日命.......
作者: Gem    時間: 2013-12-1 00:38

有野好講... 個車天車地可能得番最後幾日命.......
apo 發表於 2013-12-1 00:29

作者: apo    時間: 2013-12-1 00:48

Gem 發表於 2013-12-1 00:38

一係你出手幫忙暫時收留個後備 NAS, 頂住先....
作者: Gem    時間: 2013-12-1 06:09

我唔識攪呀……
作者: oldfield    時間: 2013-12-1 08:40

我都係得 8G quota.... 有技術無錢
作者: passerby-b    時間: 2013-12-1 09:58

我唔識攪呀……
Gem 發表於 2013-12-1 06:09

咁不如大王將部機放係豬姐到。再幫技衠工作咪得LOR。
費用由其他會員包。
作者: mike_leung    時間: 2013-12-1 17:42

我都可以做「收留」既工作,但要搵人幫手SET UP.....同時點check仲有幾多G "quota"?
作者: vr2xsc    時間: 2013-12-1 17:44

一係你出手幫忙暫時收留個後備 NAS, 頂住先....
apo 發表於 2013-12-1 00:48

VR2IL 有個位可以放住個NAS起返先,  係Fixed IP, 10M專線 無限流量 Admin 點睇??
作者: admin    時間: 2013-12-1 20:37

回復 51# vr2xsc
十分吸引喎... 放 server 定放 NAS 好?
呢度得幾個自己友, 流量唔慌多得去邊..
作者: vr2xsc    時間: 2013-12-1 20:48

回復  vr2xsc
十分吸引喎... 放 server 定放 NAS 好?
呢度得幾個自己友, 流量唔慌多得去邊.. ...
admin 發表於 2013-12-1 20:37

Server 大舊, Nas 比較方便, 你决定啦!
作者: admin    時間: 2013-12-1 21:13

Server 大舊, Nas 比較方便, 你决定啦!
vr2xsc 發表於 2013-12-1 20:48

咁都岩.. NAS 細鈿舊又慳電, 反正 workload 唔大~
作者: vr2xsc    時間: 2013-12-1 21:19

咁都岩.. NAS 細鈿舊又慳電, 反正 workload 唔大~
admin 發表於 2013-12-1 21:13

Please check PM
作者: passerby-b    時間: 2013-12-1 21:20

咁係咪即係有救啦
作者: admin    時間: 2013-12-1 21:40

咁係咪即係有救啦
passerby-b 發表於 2013-12-1 21:20

有貴人出手相助, 應該極大機會唔洗死了....
作者: Gem    時間: 2013-12-1 22:31

有貴人出手相助, 應該極大機會唔洗死了....
admin 發表於 2013-12-1 21:40

好野~~
作者: puppymic    時間: 2013-12-1 23:28

辛苦晒各位
作者: cam    時間: 2013-12-1 23:37

good la   
作者: VR2IL    時間: 2013-12-2 06:56

VR2IL 有個位可以放住個NAS起返先,  係Fixed IP, 10M專線 無限流量 Admin 點睇?? ...
vr2xsc 發表於 2013-12-1 17:44

我公司個 10M 係 pppoe 唔係 fix ip

我要返公司執定個位先。
作者: admin    時間: 2013-12-2 08:38

我公司個 10M 係 pppoe 唔係 fix ip  

我要返公司執定個位先。
VR2IL 發表於 2013-12-2 06:56

能有容身之所已好了..咁即係要不要經 ddns?
如果唔得唯有低頭在家中開番條電話線上網..
作者: VR2IL    時間: 2013-12-2 09:14

能有容身之所已好了..咁即係要不要經 ddns?
如果唔得唯有低頭在家中開番條電話線上網.. ...
admin 發表於 2013-12-2 08:38

要經 ddns
作者: passerby-b    時間: 2013-12-2 11:27

多謝咁多位大佬幫忙
有咩要小民貢獻的,就請吩咐
作者: admin    時間: 2013-12-2 11:48

要經過 ddns 有點不便, 反正都要 set domain 飛線, 現正與原來供應商洽談轉移網站以寄存方式繼續運作. 減去備份 20G 空間應該已夠用.
作者: hooooon    時間: 2013-12-2 14:20

無言感激!

作者: Gem    時間: 2013-12-2 15:12

多謝各位~~!!
作者: billy    時間: 2013-12-2 17:27

如果不用 close site, 實在太好啦.
作者: admin    時間: 2013-12-2 18:01

剛收到服務供應商通知, 網站會在今天晚上(時間不清楚) 作轉移. 其後可能會出現:

1) 網站正常運作.
2) 網站不能運作, 資料庫數據可能損壞需要修理, 暫時停止服務.
作者: passerby-b    時間: 2013-12-2 21:25

回復 69# admin
唔會好似ASTROFARM咁,突然冇咗啩
作者: passerby-b    時間: 2013-12-3 10:04

好嘢開番台
作者: admin    時間: 2013-12-3 10:52

好嘢開番台
passerby-b 發表於 2013-12-3 10:04

剛剛試了, 網站搬遷(降級) 已完成, 除了相簿及部份連接(與車天車地網站無關), 其他都能正常運作, 在國內能否正常連接要靠 B 哥測試了~

另感謝多位同好願意借出存放空間 (vr2xsc, vr2il, 梁 Sir, 豬姐, b 哥及其他同好), 因轉用寄存後開支較少, 每月祗需HKD 150 元, 暫時仍有能力可以應付, 如有需要時才再找同好幫忙~ Thank you.
作者: vr2xsc    時間: 2013-12-3 14:19

剛剛試了, 網站搬遷(降級) 已完成, 除了相簿及部份連接(與車天車地網站無關), 其他都能正常運作, 在國內 ...
admin 發表於 2013-12-3 10:52

作者: L-mike    時間: 2013-12-3 14:25

good news !!

等禾得閒又可以上來 eight 下..........
作者: puppymic    時間: 2013-12-3 18:51

回復 72# admin

多謝晒
作者: passerby-b    時間: 2013-12-3 20:08

剛剛試了, 網站搬遷(降級) 已完成, 除了相簿及部份連接(與車天車地網站無關), 其他都能正常運作, 在國內 ...

報告ADMIN,深圳一齊正常
作者: admin    時間: 2013-12-3 20:38

報告ADMIN,深圳一齊正常
passerby-b 發表於 2013-12-3 20:08

謝謝 b 大哥的報告!
作者: DTS-ES    時間: 2013-12-3 20:42

返到黎
作者: passerby-b    時間: 2013-12-3 20:51

好似比以前快多了
作者: apo    時間: 2013-12-3 21:22

好似比以前快多了
passerby-b 發表於 2013-12-3 20:51

唔係馬? down grade 左仲快過以前?
作者: passerby-b    時間: 2013-12-3 21:24

係呀,今晚嘭嘭聲,好似係香港咁快
作者: mike_leung    時間: 2013-12-3 22:35

多謝admin及各方好友~!! astrohome可以繼續!!
作者: hooooon    時間: 2013-12-3 23:09

真係好,可以繼續!
作者: Gem    時間: 2013-12-4 09:35

作者: simonii    時間: 2013-12-4 12:16

太好了

作者: daniel    時間: 2013-12-4 14:36

Astrohome可以繼續good!!
現在先睇到關站...........
感謝網主多年出錢又出力啊!等我多D返上來先...........不過各位大哥大姐...似轉晒行插唔咀
少上來,post相多又怕阻住D位...
都係句大家可繼續車天車地
作者: hooooon    時間: 2013-12-4 14:54

Astrohome可以繼續good!!
現在先睇到關站...........
感謝網主多年出錢又出力 ...
daniel 發表於 2013-12-4 14:36

你影的木星和月球相,令到我都插唔到咀,只可驚訝!
真係有時間要見識下你的拍攝方法和處理流程。
作者: passerby-b    時間: 2013-12-4 20:22

唔係馬? down grade 左仲快過以前?
apo 發表於 2013-12-3 21:22

今晚再試,真係快過以前好多喎
作者: passerby-b    時間: 2013-12-4 20:25

post相多又怕阻住D位

唔怕喎,ADMIN好似唔多計較D樣嘢!
你唔上來,好似MISS咗D咩咁
作者: VR2IL    時間: 2013-12-4 20:48

作者: VR2IL    時間: 2013-12-4 20:51

你影的木星和月球相,令到我都插唔到咀,只可驚訝!
真係有時間要見識下你的拍攝方法和處理流 ...
hooooon 發表於 2013-12-4 14:54

同意
daniel 師兄快 d 出教學 post
作者: anyone    時間: 2014-4-1 07:00

不是在天文論壇唐生提及,才得悉這論壇去年曾經出現危機,一直沒有留意到,雖然小弟未必能夠幫到甚麼,至少欠缺關心已感到很慚愧,很抱歉呢。

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2