標題: 深空攝影入門 [打印本頁]

作者: puppymic    時間: 2018-1-14 10:23     標題: 深空攝影入門

最近好想好想試深空攝影呀,請問最輕便但又要靚可以用乜野器材組合至啱呢?

我見有朋友用呢set,我都想試個CCD相機,好細個,但支Mount都好重喎
Telescope: William Optic Z61
Mount: Skywatcher EQ3 Pro
Camera: QHY163M + QHYCFW2-M-US 7x36mm
Filters: Cyclops Optics LUX-Series LRGB 36mm Filter Set.

CCD相機係咪一定要用係Goto Mount架?邊個Model (QHY / SBIG / ZWO) 好呢?好多問題,都唔係幾知自己講乜,因為全部都唔識,但好想影玫瑰、七姊妹、馬頭……呀
作者: hooooon    時間: 2018-1-16 18:15

我只知道真的唔易操控,同埋一入鴻門深似海,如果你願意入去,我估好多人會幫你一把。
大王,快D幫幫Mandy!
作者: puppymic    時間: 2018-1-16 22:39

回復 2# hooooon

大王去左遊埠唔得閒理我啦
作者: funoooo    時間: 2018-1-18 15:41

深空攝影入門

最近好想好想試深空攝影呀,請問最輕便但又要靚可以用乜野器材組合至啱呢?

我見有朋友用呢set,我都想試個CCD相機,好細個,但支Mount都好重喎
Telescope: William Optic Z61
Mount: Skywatcher EQ3 Pro
Camera: QHY163M + QHYCFW2-M-US 7x36mm
Filters: Cyclops Optics LUX-Series LRGB 36mm Filter Set.

CCD相機係咪一定要用係Goto Mount架?邊個Model (QHY / SBIG / ZWO) 好呢?好多問題,都唔係幾知自己講乜,因為全部都唔識,但好想影玫瑰、七姊妹、馬頭……呀

在這裡應該問大王.
1. 影深空不一定 goto 或 autoguide 的
2. 如果想試玩, 買一個 skymemo 配 300mm 鏡頭己有野出.
3. 你心裡要有個底, 否則期望越高, 失望越大.
4. ccd ....... 剛開始就玩 ccd
5.
Telescope: William Optic Z61                                                  --- 不要期望
Mount: Skywatcher EQ3 Pro                                                  --- 不要期望
Camera: QHY163M + QHYCFW2-M-US 7x36mm                    --- .............. 唔知點答你. 如果問大王, 一定話"見過鬼都怕黑!"
Filters: Cyclops Optics LUX-Series LRGB 36mm Filter Set.       --- 不要期望

如果你對器材無要求, 就可以的.
6. 影星第一看環境天氣, 第二看拍攝技巧, 第三是後制 (後制比重越來越高!!!)

建議你先跟人玩一下, 參加 Noodle 的班學基本, 才考慮怎拍.

如果真想買器材.....
Scope: 用 Borg 啦. 一個字"輕"
Mount: 如果買到舊 Skymemo RS, 就買舊款. (精準度高) 如果買不到, 就買新款 (其實是 skywatcher 出)
Camera: Fujifilm 那些平平地就可, 因它本身沒有 filter, 所以不用改机都有理想效果. 自己上外國网站爬下文就知那型號可以拍星.
這樣起步比較實際.

但都是那一句, 天氣環境是首要, 拍到後"後制"才考起人.
作者: funoooo    時間: 2018-1-18 15:47

http://www.astrohome.net/viewthr ... &extra=page%3D1

這張收不收貨? 就是用舊款Skymemo RS , 350 多焦距,  及sony 机仔影.
作者: puppymic    時間: 2018-1-18 19:59

回復 4# funoooo

嘩!睇完funoooo師兄張相又重拾番少少信心,原來機仔都影到星雲,仲要咁靚

早知之前唔好買 SkyWatcher Star Adventurer Mini,買 Skymemo S 啦,宜家唔敢亂買……驚又買錯
我有 Fujiflim XE-2相機呀,配佢支 55-200mm鏡頭就有 300mm啦
作者: funoooo    時間: 2018-1-20 09:55

回復 6# puppymic

我個張拍了一晚, 好環境. 才能有此效果.

1. FujiFilm X-E2 好似一樣無 Filter, 可以拍深空. 你上 cloudynight 爬下文.

2. SkyWatcher Star Adventurer Mini 是可以, 但不得負重太多. 50mm 鏡就一流.

3. Skymemo S, 其實就是 star adventurer. 沒有必要買日本仔 (比多D錢?)

4. Star adventurer 是可用的, 我有一張全景獵戶. 連神仙魚都見.

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?f=7&t=33955

你看下收不收貨?

5. 給你意見! 用 mini + 鏡頭 + 机仔 拍住星野先. ok 後才進深. 冷凍 ccd 唔好想啦!

6. 如果想進深, 再問下人啦! 因為有負重問題. (你能背多少器材出外!) 及環境位置是否方便.

7. 最後現在鬥後制. 有很多學問! 慢慢來!
作者: funoooo    時間: 2018-1-20 10:09

我只知道真的唔易操控,同埋一入鴻門深似海,如果你願意入去,我估好多人會幫你一把。
大王,快D幫幫Mandy! ...
hooooon 發表於 2018-1-16 18:15

hooooon 願不願 "豪"門?
現在我幫大家找到"龍門", 就可入"豪"門. 包你拍到靚靚片.

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?f=17&t=33657
作者: hooooon    時間: 2018-1-20 14:29

hooooon 願不願 "豪"門?  
現在我幫大家找到"龍門", 就可入"豪"門. 包你拍到靚靚片.

...
funoooo 發表於 2018-1-20 10:09

Mandy去做先頭部隊,我睇評論吧。
作者: puppymic    時間: 2018-1-20 17:30

回復 7# funoooo

多謝 funoooo 師兄既意見,機仔影星野玩左好耐,所以想影深空,不過其實又未識對極,都係再學下先
作者: funoooo    時間: 2018-1-20 18:49

回復 10# puppymic

如果影深空, 你想影到什麼效果?

如果 焦距 400 以上:
1. autoguide 走不了
2. 如果用鏡頭, 至少 star adventurer. (因有單軸導星) 否則至少 EQ5pro 級數. (EQ3pro .............. 算吧啦!!!)
3. CCD........算啦! 初學唔好攪.
4. 机仔一樣可以拍深空. 曝光要足夠就可
5. 如果在香港拍 filter 唔走得!
作者: puppymic    時間: 2018-1-20 21:53

回復 11# funoooo

想影到d咁靚既星團、星雲咁囉
  http://www.astrohome.net/viewthr ... amp;extra=page%3D10

http://www.astrohome.net/viewthr ... 1&highlight=M42
作者: funoooo    時間: 2018-1-20 22:58

回復 12# puppymic

1. noodle 那張你知不知功力深厚

2. 大王那張好很多, 容易達成, 不過...........

1. 要買支 400 -500 mm 焦距望遠鏡
2. 真的要中型 mount. Celestron AVX, Skywatcher EQ5pro, Vixen SXW, 高橋 Em-11 級數
3. 要Autoguider ---- QHY5III, ASI120, Sbig St-i 等等
4. 相机要至少 APS size
5. 後制: PS or PI ---- 一定要去上堂.
作者: puppymic    時間: 2018-1-20 23:18

回復 13# funoooo

唉!咁即係一定要好重既器材至玩到,我就係最唔想用咁重既器材,好難拎到d重裝備四圍去

不如叫APO借d器材俾我影幾張還左個心願就算啦,橫掂佢咁多器材用唔晒
作者: hooooon    時間: 2018-1-20 23:55

大王去左邊?無晒聲氣。
大王咁多好野,開放比我哋欣賞下都好。

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2