標題: Canon 100-400mm L 大白 加 2x 既效果 [打印本頁]

作者: billy    時間: 2008-6-5 16:54     標題: Canon 100-400mm L 大白 加 2x 既效果

我想問下各位有冇用Canon 100-400mm L 大白 加 2x , 出來既效果ok 嗎? 加 2x 後在 350D 可以自動對焦嗎?
作者: oldfield    時間: 2008-6-5 17:15

Slower than f/5.6 就唔可以自動對焦 (except 1 系) :g8

作者: passerby-b    時間: 2008-6-5 19:08     標題: 回復 1# 的帖子

大白加2x,係400mm已經係f11,你仲想枝鏡可以做都乜:u_17
作者: yoshi2k51    時間: 2008-6-5 19:49

不如功慮1.4X, PQ下降得少d
作者: billy    時間: 2008-6-5 22:36

用 1.4x 是不是有自動對焦?
作者: mike_leung    時間: 2008-6-5 22:41

係350D度,正常黎講,加左乜都唔會有自動對焦....
作者: kitty_white    時間: 2008-6-5 23:12

應該唔得。
作者: schindler    時間: 2008-6-5 23:19

加左肯定無AF, 但影雀好多時用MF都得
我用2X影好多雀, 一樣咁SHARP
作者: schindler    時間: 2008-6-5 23:21

有圖為証....

圖片附件: [100% CROP (未做SHARPEN)] IMG_3075-CROP.JPG (2008-6-5 23:21, 351.97 KB) / 下載次數 109
http://astrohome.net/attachment.php?aid=6361&k=f981532e9805ea2d49cf9ac190abc4d0&t=1715518670&sid=4bnh14

圖片附件: IMG_3075s_resize.jpg (2008-6-5 23:21, 110.14 KB) / 下載次數 100
http://astrohome.net/attachment.php?aid=6362&k=ceba520499698cf98b105830366f2553&t=1715518670&sid=4bnh14

作者: hooooon    時間: 2008-6-5 23:29

呢隻你近日影嗎?
作者: schindler    時間: 2008-6-5 23:32

唔係近日影, 係兩年前係鹿頸果頭影, 佢地唔怕人架
作者: hooooon    時間: 2008-6-5 23:55

ic, 今年都有隻,但好似有少少病。
作者: schindler    時間: 2008-6-6 00:15

原帖由 hooooon 於 2008-6-5 23:55 發表
ic, 今年都有隻,但好似有少少病。

聽聞有年打大風, 吹左好多隻去城門河
作者: oldfield    時間: 2008-6-6 09:10

原帖由 mike_leung 於 2008-6-5 22:41 發表
係350D度,正常黎講,加左乜都唔會有自動對焦....

都唔係架, 684 + 1.4x 都仲有 :g8
作者: billy    時間: 2008-6-6 12:17

如果是這麼, 我想要2x 啦...
作者: oldfield    時間: 2008-6-6 12:46

原帖由 billy 於 2008-6-6 12:17 發表
如果是這麼, 我想要2x 啦...

聽講可以試下貼膠紙, 如果日光日白都有機 :g19
作者: apo    時間: 2008-6-6 12:48

原帖由 oldfield 於 2008-6-6 12:46 發表

聽講可以試下貼膠紙, 如果日光日白都有機 :g19

但係對焦速度好慢, 同用手動冇分別...:g18 :g18
作者: yoshi2k51    時間: 2008-6-6 13:33

聽講貼膠紙好易整壞支鏡
作者: mike_leung    時間: 2008-6-6 21:20

加左2x後,失光情況似乎嚴重左好多......同埋,100% crop時,見到少少起jar,加上,對焦既成功率會下降左.....
作者: billy    時間: 2008-6-6 22:03

所以用 1.4x?
作者: schindler    時間: 2008-6-6 22:06

原帖由 mike_leung 於 2008-6-6 21:20 發表
加左2x後,失光情況似乎嚴重左好多......同埋,100% crop時,見到少少起jar,加上,對焦既成功率會下降左.....

加左2x當然會失光啦, f/5.6去到f/11喎
100% crop有少少渣? 我就唔多覺, 可能係JPEG吧?
不過係夠光既情況下, 你可以用900蚊得到相當於500mm f/4 + 1.4x既焦距, 張相粗糙D都好合理

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2