標題: 建議 admin 禁止 post 鳥相 [打印本頁]

作者: apo    時間: 2010-2-8 00:13     標題: 建議 admin 禁止 post 鳥相

尤其是影得大大隻又清果 d, 原因:
1) 會鼓吹他人不斷競逐, 為求達至目的, 他們會使用大炮或企圖接近鳥類引致影嚮生態安寧.
2) 令無能力購買昂貴器材的祗可站於圈外.
3) 佔用大量儲存空間, 浪費資源不環保.

建議祗批准上傳影像總 size 小於 320 x 240 像素, 或主體 "完整" 尺寸小於 128 x 128 像素的鳥類記錄照片.

作者: SKII    時間: 2010-2-8 00:14

320 * 240 會唔會都大得滯呀
作者: cosmos    時間: 2010-2-8 00:21

原帖由 apo 於 2010-2-8 00:13 發表
尤其是影得大大隻又清果 d, 原因:
. . . . . .
2) 令無能力購買昂貴器材的祗可站於圈外.
. . . . . . . . . . . .

建議祗批 ...

點解 ??乜嘢圈:hw2
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:21

原帖由 SKII 於 2010-2-8 00:14 發表
320 * 240 會唔會都大得滯呀

咁再限制細隻 d, 就限制主體尺寸必需小於 128 x 128 像素.
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:23

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 00:21 發表

你試下去拎支 70-300 去 d 炮陣度, 睇下有冇 "師兄" 俾你入位....
作者: SKII    時間: 2010-2-8 00:25

原帖由 apo 於 2010-2-8 00:21 發表

咁再限制細隻 d, 就限制主體尺寸必需小於 128 x 128 像素.

剛剛試左. 極度懷疑仲有冇人 post 相. _3
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:29

原帖由 SKII 於 2010-2-8 00:25 發表

剛剛試左. 極度懷疑仲有冇人 post 相. _3

咁就由我 post 先..

圖片附件: IMG_3586.jpg (2010-2-8 00:29, 54.87 KB) / 下載次數 673
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22125&k=a755b12c6cd6384c1410b184c0a5ca58&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: SKII    時間: 2010-2-8 00:31     標題: 回覆 7# 的帖子

車, 又話 128 * 128 :g16
作者: SKII    時間: 2010-2-8 00:33

128 * xxx 應該係咁上下

圖片附件: 128.jpg (2010-2-8 00:33, 21.61 KB) / 下載次數 571
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22126&k=e0f02e9ea6358e20953408b0d47a15cf&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: apo    時間: 2010-2-8 00:34

原帖由 SKII 於 2010-2-8 00:31 發表
車, 又話 128 * 128 :g16

你有冇睇清楚架? 係 "主體" 尺寸小於 128 x 128 像素呀!
作者: daniel    時間: 2010-2-8 00:34

都可以:g8

圖片附件: IMG_7908f.jpg (2010-2-8 00:34, 38.78 KB) / 下載次數 629
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22127&k=17b9cca4b3bbc63491f49dc05eaffad8&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: SKII    時間: 2010-2-8 00:36

原帖由 apo 於 2010-2-8 00:34 發表

你有冇睇清楚架? 係 "主體" 尺寸小於 128 x 128 像素呀!

咁點度個主體呀?!
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:37     標題: 回覆 11# 的帖子

OK 啦!! 一於就咁建議 "立法" 啦!
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:38

原帖由 SKII 於 2010-2-8 00:36 發表

咁點度個主體呀?!

你 post 相之前自已用 photoshop 把尺度下先咯, 否則管理員有權 delete 圖片.
作者: daniel    時間: 2010-2-8 00:39

原帖由 apo 於 2010-2-8 00:37 發表
OK 啦!! 一於就咁建議 "立法" 啦!
經五區全民投票先得

作者: cosmos    時間: 2010-2-8 00:42

咪係,都唔知11樓幅相個主體點定
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:43

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 00:42 發表
咪係,都唔知11樓幅相個主體點定

佢張相主體總尺寸=(主體+倒影).
經量度為 79 x 101 像素 =  pass!

作者: daniel    時間: 2010-2-8 00:48

淨主體

圖片附件: 128.jpg (2010-2-8 00:48, 24.5 KB) / 下載次數 416
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22129&k=d7aa56c8d700a089899e4cd24a60b3e6&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: cosmos    時間: 2010-2-8 00:49     標題: 回覆 17# 的帖子

點解倒影都計? 又點解唔計倒影?
作者: apo    時間: 2010-2-8 00:51

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 00:49 發表
點解倒影都計? 又點解唔計倒影?

免得有人出古惑 stepping 幾個 copy 嚮張相度...
作者: daniel    時間: 2010-2-8 00:55

自作者先玩大後玩細:pig10 :pig10 :pig10
作者: cosmos    時間: 2010-2-8 00:56     標題: 回覆 20# 的帖子

無論疊幾多次,主體大細都唔會變
作者: apo    時間: 2010-2-8 01:02

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 00:56 發表
無論疊幾多次,主體大細都唔會變

避免有人出術咁樣 show off 佢隻雀..
咁多意見, 不如由你諗喇...

圖片附件: step.jpg (2010-2-8 01:02, 55.41 KB) / 下載次數 447
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22130&k=011c0ded5d420004ec07bdd6fb3f3f0f&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: cosmos    時間: 2010-2-8 01:05

原帖由 apo 於 2010-2-8 01:02 發表

..
咁多意見, 不如由你諗喇...

我又唔係ADMIN,又無想過禁止出雀仔相
作者: apo    時間: 2010-2-8 01:11

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 01:05 發表

我又唔係ADMIN,又無想過禁止出雀仔相

建議下之馬..咁大反應.....又唔知 admin 會否 accept.
係唔係因為你有大炮在身, 驚俾人批審呢??
作者: daniel    時間: 2010-2-8 01:14

我喜歡玩大:g8
銅藍鶲

圖片附件: IMG_6510A.jpg (2010-2-8 01:14, 192.24 KB) / 下載次數 446
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22132&k=215dadbc928d92a9c22e18643d1c2ee3&t=1713581344&sid=kAD7tK

圖片附件: IMG_6518A.jpg (2010-2-8 01:14, 181.98 KB) / 下載次數 428
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22133&k=96d3c6e0ab75d35172238956e834854a&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: daniel    時間: 2010-2-8 01:16

原帖由 apo 於 2010-2-8 01:11 發表

建議下之馬..咁大反應.....又唔知 admin 會否 accept.
係唔係因為你有大炮在身, 驚俾人批審呢??

冇個樣整個樣,真清閒!:g19
作者: cosmos    時間: 2010-2-8 01:26     標題: 回覆 25# 的帖子

呢度就係大家識自律,唔駛定太多規矩,大家吹得開心。天文學會都有生態區,你話一眾影雀嘅天文友去邊度吹?就係嗰邊話自己係公開會社,所以討論區都有好多規矩,結果咪 . . . . . . . . . . . . . . . .. .
作者: DTS-ES    時間: 2010-2-8 01:32

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 01:26 發表
呢度就係大家識自律,唔駛定太多規矩,大家吹得開心。天文學會都有生態區,你話一眾影雀嘅天文友去邊度吹?就係嗰邊話自己係公開會社,所以討論區都有好多規矩,結果咪 . . . . . . . . . . . . . . . .. . ...

原來係咁:u_14 以為呢度:u_12
作者: daniel    時間: 2010-2-8 01:35

這裡個個都係成人有理性識自律所以可以吹得就吹,是這裡精神。(這裡吹極都係我地班自己友):icon_biggrin
作者: hooooon    時間: 2010-2-8 07:49

原帖由 daniel 於 2010-2-8 01:35 發表
這裡個個都係成人有理性識自律所以可以吹得就吹,是這裡精神。(這裡吹極都係我地班自己友):icon_biggrin

(這裡吹極都係我地班自己友) <--- 自己友易控制,太多唔識的人,才會出問題。
作者: Gem    時間: 2010-2-8 08:15     標題: 回覆 1# 的帖子

"2) 令無能力購買昂貴器材的祗可站於圈外."
:g17 支持呢點~
唉......... 我就站左起你地0既"打雀圈" 圈外~ :pig2
作者: calvinchung    時間: 2010-2-8 08:56

原帖由 Gem 於 8/2/2010 08:15 AM 發表
唉......... 我就站左起你地0既"打雀圈" 圈外~ :pig2

我係 d 大炮圈內, 爭 d 做咗炮灰 :u_16
作者: DTS-ES    時間: 2010-2-8 09:35

原帖由 Gem 於 2010-2-8 08:15 發表

我用大都應該圈外:just_out :big_smile
作者: passerby-b    時間: 2010-2-8 09:59

文化大革命?:g8
最初打壓細鏡,而家打壓大鏡:pig6
世界輪流轉:hw2 :hw2
作者: schindler    時間: 2010-2-8 10:45

搵晚打邊爐, 大家出黎簽平等條約、毒鏡不擴散條約,並為裁軍擬定進程表,暫定2012年前將各人軍備減至手機類別,並僅限定用於防衛性質,即雀仔或蝴蝶搞到你敏感時,影低佢作為證據,否則一律禁止主動影雀或影蝶等破壞性行為!

該晚未能出席者,亦限於14天內補簽,否則終生禁止加入本論壇:u_03
作者: Gem    時間: 2010-2-8 10:53

原帖由 schindler 於 2010-2-8 10:45 發表
搵晚打邊爐, 大家出黎簽平等條約、毒鏡不擴散條約,並為裁軍擬定進程表,暫定2012年前將各人軍備減至手機類別,並僅限定用於防衛性質,即雀仔或蝴蝶搞到你敏感時,影低佢作為證據,否則一律禁止主動影雀或影蝶等破壞性行為!

該晚 ...

:u_14 呢個係咪 "2010 憲章"? 你係咪起度擾亂車天車地秩序? 搵 admin 遞奪你起車天車地終身發言權架~ :bad_smile
不過打邊爐一事........ 我贊成~~!! u_24 u_23 u_24 u_23
作者: oldfield    時間: 2010-2-8 11:08

建議違規者將大炮送出,大家抽獎
作者: mike_leung    時間: 2010-2-8 11:08

原帖由 schindler 於 2010-2-8 10:45 發表

該晚 ...

我卒先做左裁減大殺傷力武器.....亦成個月冇主動影雀...希望咁可以符合車天車地既要求!
我願意簽約,表示「永不稱霸,所有軍備用於自衛」:g11
作者: DTS-ES    時間: 2010-2-8 11:09

搞白鏡恐怖?:g2
國際公約:用白鏡有不受驚嚇權:g7
作者: Gem    時間: 2010-2-8 11:10

原帖由 oldfield 於 2010-2-8 11:08 發表
建議違規者將大炮送出,大家抽獎

:hs8 :hs8 好呀~~ 我無大炮唔會違規又可以抽獎~~ 呵呵~~:u_07 :u_07
作者: passerby-b    時間: 2010-2-8 11:45

"毒鏡不擴散條約"
1. c牌凡有紅圏鏡者,n牌凡有vr者,均為毒鏡,除非經已擁有,2010年條約期滿前,數目均不能增加。借用友好之毒鏡,以解緊急中毒情況,不受限制。自己擁有之毒鏡,亦只可以在緊急解毒情況下使用。

2. 凡口徑在天狗以上之折射鏡,亦為毒鏡,使用範圍與1.同。

3. 凡8吋以上之有反射面望遠鏡,亦為毒鏡,使用範圍與1.同。
作者: schindler    時間: 2010-2-8 12:00

原帖由 passerby-b 於 2010-2-8 11:45 發表
"毒鏡不擴散條約"
1. c牌凡有紅圏鏡者,n牌凡有vr者,均為毒鏡,除非經已擁有,2010年條約期滿前,數目均不能增加。借用友好之毒鏡,以解緊急中毒情況,不受限制。自己擁有之毒鏡,亦只可以在緊急解毒情況下使用。

2. 凡口徑在天狗 ...

讚成呀!!!! 地球生態圈和平由此做起!!!:u_04
作者: PaulNg    時間: 2010-2-8 13:59

非常好既提議!! :bad_egg :bad_egg

我最近都裁緊軍備...

不過我唔明點解最毒果d來提倡呢d軍火禁運... 莫非係防止其他人毒過佢地 :g7 :g7

作者: PaulNg    時間: 2010-2-8 14:48

原帖由 cosmos 於 2010-2-8 00:21 發表

Astrohome 共榮圈??
作者: passerby-b    時間: 2010-2-8 15:01

原帖由 PaulNg 於 2010-2-8 13:59 發表
不過我唔明點解最毒果d來提倡呢d軍火禁運... 莫非係防止其他人毒過佢地 :g7 :g7

你仲亂up嘢,小心俾d度d大艦巨炮轟到你變炮灰:u_03
作者: oldfield    時間: 2010-2-8 15:25

原帖由 passerby-b 於 2010-2-8 11:45 發表
"毒鏡不擴散條約"

第一條已經代表呢個條約係廢物,因為呢度大部份人既鏡都係借朋友返黎用,好快又會還,之後再借支勁 D 既 :g13
作者: passerby-b    時間: 2010-2-8 16:36

原帖由 oldfield 於 2010-2-8 15:25 發表

第一條已經代表呢個條約係廢物,因為呢度大部份人既鏡都係借朋友返黎用,好快又會還,之後再借支勁 D 既 :g13

條約精妙之處亦在此:u_07
條約並非要批鬥,打壓或排除擁有大刹傷力武器之會仔,而是不鼓勵武器繼續大規模擴散:u_22
限制武器只可以在緊急解毒情況下使用,更能使到此一地區烟火大減,成為一個和平區域:u_11
作者: mike_leung    時間: 2010-2-8 17:41

我得返支18-105VR,都唔慌唔解毒....
作者: daniel    時間: 2010-2-8 19:57

又整住張大大大張D:g9
其實巳縮細1600x1492 :u_16 原相6296x5870:g8

圖片附件: 2_20100201_0530SSs.jpg (2010-2-8 19:57, 989.36 KB) / 下載次數 405
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22136&k=a27cbaf213df9e2db3e6fc223114c454&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: schindler    時間: 2010-2-8 22:24

離晒罩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:hs9 :hs9 :hs9 :hs9 :hs9
作者: hooooon    時間: 2010-2-8 22:28

好大粒黑頭!:u_07
作者: daniel    時間: 2010-2-8 23:28

繼續大FULL MOON  C9.25 合併 53張 原相5357x5101  縮細1950x2048

圖片附件: 53xc925 L_20091003_223732SS.jpg (2010-2-8 23:28, 680.25 KB) / 下載次數 448
http://astrohome.net/attachment.php?aid=22138&k=001d0da7498f4834b1f126eb905f57a5&t=1713581344&sid=kAD7tK

作者: schindler    時間: 2010-2-9 00:33

妖。。。以後唔準再POST D 咁既月球相!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:u_13
作者: puppymic    時間: 2010-2-9 00:35     標題: 回覆 53# 的帖子

連我個24" Mon都睇唔晒 :u_11
作者: daniel    時間: 2010-2-9 00:52

原帖由 puppymic 於 2010-2-9 00:35 發表
玩大:bad_egg
作者: daniel    時間: 2010-2-9 00:53

原帖由 schindler 於 2010-2-9 00:33 發表
妖。。。以後唔準再POST D 咁既月球相!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:u_13
:rolling_1 :rolling_1 :rolling_1 :u_20 過癮!過癮!
作者: terryfai    時間: 2010-2-9 01:05

個月光好精彩呀
作者: cosmos    時間: 2010-2-9 01:56

原帖由 puppymic 於 2010-2-9 00:35 發表

點解我個23吋mon可以睇得晒:hw2
作者: cosmos    時間: 2010-2-9 02:02

原帖由 daniel 於 2010-2-9 00:52 發表
玩大大大:bad_egg

咁駛唔駛規定天文相,尺寸必需大於 1600 x 1600 像素 :rolling_1  :rolling_1  :rolling_1  :rolling_1  :rolling_1
作者: daniel    時間: 2010-2-9 02:30

原帖由 cosmos 於 2010-2-9 02:02 發表

咁駛唔駛規定天文相,尺寸必需大於 1600 x 1600 像素 :rolling_1  :rolling_1  :rolling_1  :rolling_1  :rolling_1
絕對要:g14
作者: daniel    時間: 2010-2-9 02:31

原帖由 cosmos 於 2010-2-9 01:56 發表

點解我個23吋mon可以睇得晒:hw2
:hw2 :hw2 :hw2

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2