標題: 車天車地用戶專用照片廊 [打印本頁]

作者: admin    時間: 2010-3-4 17:28     標題: 車天車地用戶專用照片廊

由於最近有用戶要求加設了一個簡單存放鳥類照片的資料庫, 經研究下決定新增一個網站作此用途, 網址為:
www.hkbirds.com

此網站主要提供空間作為鳥類資料存放, 暫時祗考慮開放給車天車地用戶免費存放鳥類照片及鳥聲記錄, 車天車地用戶如有需要請 PM 我申請 account 作上載照片資料使用. 但會有以下聲明:

1) 祗可上載有關鳥類之照片及收錄聲音.
2) 照片將會公開展示, 任何人仕(無需 account)皆可觀看.
3) 上載照片請付上照片提供者姓名及拍攝資料.(稍後會定下格式)
4) 所有照片及錄音必需上載至合適的分類
5) 管理員有權刪除或移動不符合規定的照片.
6) 網頁仍在測試階段, 內容會隨時修改, 管理員亦不保証上載資料不會遺失.

網頁地址: www.hkbirds.com

歡迎用戶在測試期間提出寶貴意見! Thank you.
管理員啟.
作者: fatpang    時間: 2010-3-4 17:34

作者: passerby-b    時間: 2010-3-4 19:20

感謝admin:u_15 :u_15
作者: puppymic    時間: 2010-3-4 21:52     標題: 回覆 1# 的帖子

咁好心機既?跟邊本書既編排架

不過我鐘意係呢度貼相就係因為唔使分類喎
作者: apo    時間: 2010-3-4 21:55

原帖由 puppymic 於 2010-3-4 21:52 發表
咁好心機既?跟邊本書既編排架

不過我鐘意係呢度貼相就係因為唔使分類喎

用黎做記錄分類, 又比較易 search 番 d 相.
作者: puppymic    時間: 2010-3-4 21:57     標題: 回覆 5# 的帖子

同意。係我比較懶啫,去鳥會擺都要分類既
作者: apo    時間: 2010-3-4 22:01

原帖由 puppymic 於 2010-3-4 21:57 發表

我試左, upload 相之前唔使揀位置, upload 完佢會問你擺去邊, 跟住有 scroll down menu 俾你揀類別.
作者: cosmos    時間: 2010-3-4 22:11

原帖由 puppymic 於 2010-3-4 21:57 發表

如果可以有更方便懶人嘅方法就更好,例如Post上去之後,Admin會幫我地分類
作者: schindler    時間: 2010-3-4 22:17

u_23 u_23 u_23 u_23 u_23
好野, 我會努力炸版
作者: puppymic    時間: 2010-3-4 22:24     標題: 回覆 7# 的帖子

都登入唔到,點upload呀
作者: cosmos    時間: 2010-3-4 22:28

係喎,我都登入唔到
作者: daniel    時間: 2010-3-4 22:31

u_23 u_23 u_23 u_24 u_24 u_24
作者: daniel    時間: 2010-3-4 22:37

同這個月球資料庫一樣
http://www.lpod.org/coppermine/
作者: waterblowing    時間: 2010-3-4 22:42

入唔到wor....:u_17 :u_17 :u_17
作者: daniel    時間: 2010-3-4 22:44

原帖由 waterblowing 於 2010-3-4 22:42 發表
入唔到wor....:u_17 :u_17 :u_17
去到入不到
作者: apo    時間: 2010-3-4 23:28     標題: 回覆 15# 的帖子

你冇 account 梗係 upload 唔到啦... 如果公開 upload 我驚俾人放晒咸照....
作者: kitty_white    時間: 2010-3-4 23:29

very good ar
作者: puppymic    時間: 2010-3-5 01:48     標題: 回覆 10# 的帖子

車天車地用戶如有需要請 PM 我申請 account 作上載照片資料使用. :u_11
作者: passerby-b    時間: 2010-3-5 11:31

唔係在香港影,不過香港有ge雀可唔可以post呀
作者: schindler    時間: 2010-3-5 11:32

以蟲誘鳥既相又得唔得先?u_23
作者: passerby-b    時間: 2010-3-5 11:34

原帖由 schindler 於 2010-3-5 11:32 發表
以蟲誘鳥既相又得唔得先?u_23

我話最好唔好放啦啦﹗我唔想鼓勵d樣嘢:u_21
不過一切由板主決定:u_17 :u_17
作者: apo    時間: 2010-3-5 11:37

原帖由 passerby-b 於 2010-3-5 11:31 發表
唔係在香港影,不過香港有ge雀可唔可以post呀

我問過 admin 喇...佢話 album 有既類別等於香港常見, 就算唔係起香港影都可以 upload 既...
作者: schindler    時間: 2010-3-5 11:41

原帖由 passerby-b 於 2010-3-5 11:34 發表

我話最好唔好放啦啦﹗我唔想鼓勵d樣嘢:u_21
不過一切由板主決定:u_17 :u_17

但係九公影白頭鶲既話, 肯定係人工誘鳥, 唔係100%野生天然雀鳥
又或者之前九公既橙仔, 佢係市區人工環境出現, 即係由頭到尾裝佢彈弓...咁又算唔算先?
:u_07 :u_07 唔好怪我挑起呢d問題, 我覺得大家應該和氣討論 :u_14
作者: passerby-b    時間: 2010-3-5 11:47

仲有個問題想問吓admin架_2
我哋俾ge相片資料,例如拍攝日期、地點咁,係唔係一般人睇唔到架 只可以自己友要來參考
作者: apo    時間: 2010-3-5 11:51

原帖由 passerby-b 於 2010-3-5 11:47 發表
仲有個問題想問吓admin架_2
我哋俾ge相片資料,例如拍攝日期、地點咁,係唔係一般人睇唔到架 只可以自己友要來參考

Admin 唔知得唔得閒答你...我黎回答啦..
張 mid size 相上面有 "i" icon, click 左咪睇到咯...
作者: passerby-b    時間: 2010-3-5 12:12

原帖由 schindler 於 2010-3-5 11:41 發表

但係九公影白頭鶲既話, 肯定係人工誘鳥, 唔係100%野生天然雀鳥
又或者之前九公既橙仔, 佢係市區人工環境出現, 即係由頭到尾裝佢彈弓...咁又算唔算先?
:u_07 :u_07 唔好怪我挑起呢d問題, 我覺得大家應該和氣討論 :u_ ...

公公﹐你正正講出我心裏面的問題:hs1
我ge想法係,人類對雀鳥的影響,幾乎無處不在,好多雀仔其實都係人餵ge,點解咁講,睇吓皇后像廣場就知道,嗰度d雀仔最大食物來源會係人頪食淨ge食物。
我哋ge郊野,好多植物都唔係原生,係特登種ge,植物不同,一定影響鳥頪生態。我相信,今時今日,人頪對雀鳥ge影響,可能比大自然更大,睇睇今日幾熱就知啦。
姑勿論我哋俾食物佢哋,會使佢哋長命d定短命d,我哋都係在干擾佢哋。
就算我哋lay埋影佢哋,我哋隨時都會俾佢哋發現,影響佢哋ge生活。
我哋ge目的,只係影張相。佢哋係為咗生活。

我想,我哋干擾其他生命,已經到達咁ge程度,都夠啦啩,都應該適可而止啩,咁我哋影張相啫,洗唔洗擺景送蟲蟲呀?
搞咗又唔會一定係張靚相(雖然做ge人諗咁樣至係絶頂美照),好可惜,我唔同意lor。
其實,睇睇"犀利哥"事件,當我哋自己係犀利哥,我覺得佢個處境同俾我哋影ge雀差唔多lor。
講完要學犀利哥,對番幾枝煙先:u_17 :u_17 :u_17 :u_17 :u_17
作者: schindler    時間: 2010-3-5 12:34

原帖由 passerby-b 於 2010-3-5 12:12 發表

公公﹐你正正講出我心裏面的問題:hs1
我ge想法係,人類對雀鳥的影響,幾乎無處不在,好多雀仔其實都係人餵ge,點解咁講,睇吓皇后像廣場就知道,嗰度d雀仔最大食物來源會係人頪食淨ge食物。
我哋ge郊野,好多植物都唔係原生,係特登 ...

其實我都唔太讚成餵架, 仲要次次都餵就無乜為.
但當睇張相, 見條樹枝有隻雀企係度, 光又靚, 除非無端端有條蟲, 又或者係「人所共知」既樹枝...否則又好難判斷係「堅定流」...:u_14
作者: apo    時間: 2010-3-5 12:48     標題: 回覆 26# 的帖子

人地做靚模俾人離遠影都有錢收, B 哥你 d 雀企咁近俾你影, 你有冇俾番報酬佢地呢??
下次記住買幾條魚俾佢地嘆下呀!!
作者: passerby-b    時間: 2010-3-5 13:37

原帖由 apo 於 2010-3-5 12:48 發表
人地做靚模俾人離遠影都有錢收, B 哥你 d 雀企咁近俾你影, 你有冇俾番報酬佢地呢??
下次記住買幾條魚俾佢地嘆下呀!!

唓﹗關我咩事呀:u_17
第一,我冇話set枝鏡係度係影佢ge
第二,我冇叫過佢埋來俾我影
第三,我冇"哎"佢埋來
第四,我更冇誘惑佢過來
第五,佢埋來係自己做ge決定

大王,你住枝大炮行街,突然有個靚女走埋來,話大王大師,幫我影張靚靚相呀,你會收佢錢定鎊水俾佢呢?
你可能會送個香吻俾佢都唔奇:hs1
作者: apo    時間: 2010-3-5 14:25     標題: 回覆 29# 的帖子

收左服務就要俾貼士, 唔算過份, 應該既.....
作者: funoooo    時間: 2010-3-5 16:35

Oh! My goodness! That is so great!
How's about astronomy object? Do you consider to make the same arrangement?:u_18 :u_18 :u_18
作者: apo    時間: 2010-3-5 17:46

原帖由 funoooo 於 2010-3-5 16:35 發表
Oh! My goodness! That is so great!
How's about astronomy object? Do you consider to make the same arrangement?:u_18 :u_18 :u_18

Next target... for 香港可見天體照片 gallery...
作者: passerby-b    時間: 2010-3-5 21:58

原帖由 schindler 於 2010-3-5 12:34 發表

其實我都唔太讚成餵架, 仲要次次都餵就無乜為.
但當睇張相, 見條樹枝有隻雀企係度, 光又靚, 除非無端端有條蟲, 又或者係「人所共知」既樹枝...否則又好難判斷係「堅定流」...:u_14 ...

DD野,我覺得要自律啦
就算一個國家,法律話剁人係犯法GE,但係個國家人人都去剁人,咁即係點呢?
又好似我係深圳影完隻翠鳥,話係在香港影GE,都好難証明我講大話!

其實我都覺得,路過有人放蟲,順便影幾張,又唔係好大問題

咁煩!ADMIN諗埋佢啦_3
作者: apo    時間: 2010-3-6 00:40

原帖由 passerby-b 於 2010-3-5 21:58 發表

DD野,我覺得要自律啦
就算一個國家,法律話剁人係犯法GE,但係個國家人人都去剁人,咁即係點呢?
又好似我係深圳影完隻翠鳥,話係在香港影GE,都好難証明我講大話!

其實我都覺得,路過有人放蟲,順便影幾張,又唔係好大問題

咁 ...

正話問過管理員, 佢話冇時間理埋呢 d 野喎, 話明車天車地...攪到咁認真唔講得笑咁...
佢話有時間會攪埋個 gallery 收集下天文照片好過...
作者: schindler    時間: 2010-3-6 00:43

原帖由 apo 於 2010-3-6 00:40 發表

正話問過管理員, 佢話冇時間理埋呢 d 野喎, 話明車天車地...攪到咁認真唔講得笑咁...
佢話有時間會攪埋個 gallery 收集下天文照片好過...

咪係囉,呢度係永利街唐樓天台,得閒著住件背心上黎晒下月光,飲下啤酒吹水就得:u_07
作者: DTS-ES    時間: 2010-3-6 01:51

作者: apo    時間: 2010-3-6 02:37

好似已經多左條 link 喇喎.....
作者: funoooo    時間: 2010-3-7 21:43

原帖由 apo 於 2010-3-6 02:37 發表
好似已經多左條 link 喇喎.....

????
作者: funoooo    時間: 2010-3-7 21:44

原帖由 apo 於 2010-3-5 17:46 發表

Next target... for 香港可見天體照片 gallery...

作者: DTS-ES    時間: 2010-3-8 00:01

原帖由 funoooo 於 2010-3-7 21:43 發表

????

開放用戶註冊
作者: apo    時間: 2010-3-8 01:22

原帖由 DTS-ES 於 2010-3-8 00:01 發表

開放用戶註冊

問過 admin 先生, 所有免費相簿用戶祗可以 upload 相片至指定公開項目類, 如果想開設自已個人相簿就要貢獻下, 例如每年請下車天車地用戶食下午茶...
作者: DTS-ES    時間: 2010-3-8 01:54

原帖由 apo 於 2010-3-8 01:22 發表

問過 admin 先生, 所有免費相簿用戶祗可以 upload 相片至指定公開項目類, 如果想開設自已個人相簿就要貢獻下, 例如每年請下車天車地用戶食下午茶... ...

upload 雀相多:u_07 無緣請下午茶
作者: puppymic    時間: 2010-3-8 09:58     標題: 回覆 41# 的帖子

我比較懶,我自己已經有一個相簿啦,唔想再整多個 ......
作者: apo    時間: 2010-3-8 10:07

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 09:58 發表
我比較懶,我自己已經有一個相簿啦,唔想再整多個 ......

呢個相簿唔係整黎自己用, 係想收集鳥類樣本俾初入門或冇買到鳥書既人仕參考, 內容可以盡量加入鳥類特徵.

不過如果你唔得閒就由其他同好幫忙好了....但我地未必有本事及時間心機可以搵齊全港有記錄既 500 種雀鳥, 盡量記錄算了...
作者: puppymic    時間: 2010-3-8 10:12     標題: 回覆 44# 的帖子

咁我出完帖,你幫我將見到特徵果D相擺晒入去咪得囉(細細粒果D記錄照唔好要啦)
作者: puppymic    時間: 2010-3-9 23:58     標題: 回覆 1# 的帖子

請問圖片最合適既szie係幾大?

版權聲明:所有我上載於hkbirds gallery內的照片版權由本人所擁有,未經授權,不得複製、轉載或作其他用途 :u_22
作者: apo    時間: 2010-3-10 00:01

原帖由 puppymic 於 2010-3-9 23:58 發表
請問圖片最合適既szie係幾大?

版權聲明:所有我上載於hkbirds gallery內的照片版權由本人所擁有,未經授權,不得複製、轉載或作其他用途 :u_22

好似 1600x 都得架喎...唔好大過幾百 k 咯..
你驚拎左你 d 相去出書頂鳥會果本呀....
作者: puppymic    時間: 2010-3-10 00:02     標題: 回覆 47# 的帖子

我見你個 photo gallery 都無呢d聲明,咪自己寫囉

我驚人地網站拎晒你D相黎用嘛
作者: apo    時間: 2010-3-10 00:20

原帖由 puppymic 於 2010-3-10 00:02 發表
我見你個 photo gallery 都無呢d聲明,咪自己寫囉

我驚人地網站拎晒你D相黎用嘛

你再睇下岩唔岩使....要唔要有埋你個名??
作者: puppymic    時間: 2010-3-10 00:25     標題: 回覆 49# 的帖子

真快手
作者: whc    時間: 2010-3-12 04:57

大王隻鳳頭鸊鷉真係靚到無得頂:g4

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2