標題: 今朝用白果做早餐 [打印本頁]

作者: apo    時間: 2008-3-30 13:31     標題: 今朝用白果做早餐

一早起身, 八點去到貓陣地..
見到貓貓傾定定, 即刻拎腳拎鏡.
見到斑魚狗先生表演, 兩度玩垂直昇降. Set 得腳黎已同我 say 拜..
入番貓陣地, 佢見唔咁耐唔入黎又係 say 拜..
等左三個幾鐘, 兩邊走黎走去, 貓狗都唔見..
得隻無雷公咁遠既同私一樣咁命苦既苦惡鳥, 遠遠見到我都走埋一份..
又熱, 天又灰, 十二點走人, 番屋企訓覺..

圖片附件: NS4N0004.jpg (2008-3-30 13:31, 99.23 KB) / 下載次數 38
http://astrohome.net/attachment.php?aid=3363&k=0ce2b8cd3ae8dd1bff6b28d2885a5ec0&t=1718615122&sid=GaNZeN

作者: schindler    時間: 2008-3-30 13:58

嘩... 好慘情....:u_14
作者: hooooon    時間: 2008-3-30 15:30

老人家教落,做事要專心,訓醒再去過吧!
作者: Gem    時間: 2008-3-30 16:27

想像到你揹住傢撐行來行去一身汗..:u_14 ...好慘啊~:u_21
下次唔係一個人去, 搵人陪你沖喜0下, 就唔會食白果架喇~ :big_smile
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 17:03

原帖由 hooooon 於 2008-3-30 15:30 發表
老人家教落,做事要專心,訓醒再去過吧!

APO-SAN唔洗人敎,一早佢就有資格敎訓人啦
作者: waterblowing    時間: 2008-3-30 17:04

原本我都想今早去貓貓陣地
不如下次約埋一齊....星期五下午有無時間..
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 17:07

清明喎,多數雨溕溕喎:u_21
作者: apo    時間: 2008-3-30 17:12

原帖由 waterblowing 於 2008-3-30 17:04 發表
原本我都想今早去貓貓陣地
不如下次約埋一齊....星期五下午有無時間..

...... 岩岩先訓醒, 幾日冇好好訓過..
我星期五上午要去掃墓, 番得黎起碼兩點幾, 橫掂都經過果邊會帶埋支鏡 joint 你地, 不過都係要睇好唔好天, 好似今日咁既天就唔使恨!

禽日鬼咁好天, 下午 d 光又靚, 可惜祗可以眼定定望住個洞幾粒鐘!
作者: cam    時間: 2008-3-30 19:06

原帖由 Gem 於 2008-3-30 16:27 發表
想像到你揹住傢撐行來行去一身汗..:u_14 ...好慘啊~:u_21
下次唔係一個人去, 搵人陪你沖喜0下, 就唔會食白果架喇~ :big_smile

係囉!:icon_razz  下次請埋我哋去食早餐,就唔洗一個人孤伶伶食白果啦! :icon_cool

我今日返義工,係濕地泥灘鳥屋,見到隻灰頭墨雞,個樣又幾Q,可惜無相機在手!
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 19:30

原帖由 cam 於 2008-3-30 19:06 發表

係囉!:icon_razz  下次請埋我哋去食早餐,就唔洗一個人孤伶伶食白果啦! :icon_cool

我今日返義工,係濕地泥灘鳥屋,見到隻灰頭墨雞,個樣又幾Q,可惜無相機在手! ...

多口問吓,在濕公做2工可唔可以星期二休息時入去影相?
作者: cam    時間: 2008-3-30 19:35

我未試過喎!不如你加入埋義工行列,星期二返去咪知囉!:icon_cool
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 19:36

原帖由 cam 於 2008-3-30 19:35 發表
我未試過喎!不如你加入埋義工行列,星期二返去咪知囉!:icon_cool

我真係有諗過架,不過唔知有乜野啱做
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 19:38

又多口問吓,咁你係做導賞員?
作者: cam    時間: 2008-3-30 19:41

係呀!:icon_razz
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 19:44

有無d體力2工,我想減肥
作者: cam    時間: 2008-3-30 19:45

原帖由 yoshi2k51 於 2008-3-30 19:36 發表

我真係有諗過架,不過唔知有乜野啱做

你有心就得架喇!:icon_razz

http://www.wetlandpark.com/tc/volunteer/enrol.asp
http://www.wetlandpark.com/tc/volunteer/voices.asp

作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 19:49

thanks
作者: Gem    時間: 2008-3-30 20:01     標題: 回復 14# 的帖子

佩服~!!
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 20:03     標題: 回復 18# 的帖子

你又想做2工ar?
作者: Gem    時間: 2008-3-30 20:06     標題: 回復 19# 的帖子

有諗過, 不過我無知識又怕曬......:pig2 .....
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 20:07     標題: 回復 20# 的帖子

曬黑咗就唔怕啦
作者: Gem    時間: 2008-3-30 20:09     標題: 回復 21# 的帖子

唔得呀...:u_13 ...衣家已經俾人叫阿嬸(死白面人), 再黑 d 我怕俾人叫阿婆...:pig3
作者: vivian    時間: 2008-3-30 20:10

有無其他義工做呀?例如掘泥...
我不喜歡做導賞員,心理壓力大,對住咁多人
作者: schindler    時間: 2008-3-30 20:11     標題: 回復 20# 的帖子

我阿豬已經有D黑左喇, 唔可以再曬喇

作者: vivian    時間: 2008-3-30 20:11

原帖由 Gem 於 2008-3-30 20:09 發表
唔得呀...:u_13 ...衣家已經俾人叫阿嬸(死白面人), 再黑 d 我怕俾人叫阿婆...:pig3

哈哈...
作者: Gem    時間: 2008-3-30 20:13     標題: 回復 24# 的帖子

我呢埋抖涼都俾你影到0既.....:pig2 ...:u_14
作者: bug    時間: 2008-3-30 20:14

再再黑啲我地咪叫你MARIA囉,唔駛俾人叫阿嬸阿婆,都幾好吖...:g18

作者: Gem    時間: 2008-3-30 20:18     標題: 回復 27# 的帖子

(叮噹)..."我係德成介紹來架, 唔該開門呀~" :pig9 ....
作者: schindler    時間: 2008-3-30 20:19

好肥美豬姐... 好想劏左你黎食 :wtt14
作者: cam    時間: 2008-3-30 20:19     標題: 回復 20# 的帖子

最緊要有心有興趣,邊做邊學,有 training 架! 唔使錢, 有野學有野睇, 都唔錯架, 我今日同遊客睇左半日雀, 仲第一次睇到灰頭麥雞 tim!  :icon_razz

至於防曬俚家野, 我就真係無研究, 因為我已經黑慣, 成日係街d 人都同我講英文, 連自己屋苑d 菲菲, 都同我講佢哋d鄉下話.
作者: Gem    時間: 2008-3-30 20:22     標題: 回復 29# 的帖子

如果我0既犧牲, 可以令你地呢班饑民有幾餐溫飽...食左我啦...:pig3 .....多左0既就拿去做罐頭午餐肉啦~~:pig6
作者: schindler    時間: 2008-3-30 20:23

見你咁知性, 都唔捨得食左你... 好啦, 姑且放你係講道理農場, 俾小朋友掟豬屎先啦 _2
作者: vivian    時間: 2008-3-30 20:24     標題: 回復 30# 的帖子

你後生女,黑D叫健康,我年幾大,黑d就真系比人叫亞嬸

不過我都慣
作者: cam    時間: 2008-3-30 20:32

原帖由 vivian 於 2008-3-30 20:10 發表
我不喜歡做導賞員,心理壓力大,對住咁多人

其實我也怕人多, 通常選擇星期六去, 也盡量選擇帶領小組導賞項目, 例如今日下午做的叫 '生物大搜索', 與拍擋拿著單筒望遠鏡, 邊行邊找東西給遊客看, 好多遊客未曾望過單筒, 他們看後大多都表現得好雀躍.:icon_razz
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 20:35

豬肉咁貴,豬姐都越來越值租
作者: cam    時間: 2008-3-30 20:39

原帖由 vivian 於 2008-3-30 20:10 發表
...

除了導賞, 還有其他濕地保護的工作,包括清除外來入侵品種(例如:大米草、薇甘菊等)、植樹、為樹苗施肥及修枝等戶外工作,每年還舉辦南丫島深灣保育活動,清潔海灘上的垃圾及藤以保持整潔的環境給綠海龜登陸生蛋.

http://www.wetlandpark.com/tc/volunteer/services.asp
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 20:39

原帖由 yoshi2k51 於 2008-3-30 20:35 發表
豬肉咁貴,豬姐都越來越值租

你哋成日亂咁up,豬姐姐d錢多到隨時可以掟死你:hit4
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 20:41

原帖由 cam 於 2008-3-30 20:32 發表

與拍擋拿著單筒望遠鏡, 邊行邊找東西給遊客看, .:icon_razz ...

做你拍擋攞單筒得唔得,有枝輸唔死實奇都幾好托喎:u_07
作者: cam    時間: 2008-3-30 20:43     標題: 回復 38# 的帖子

你好似真係我拍擋喎! 咁都知係輸唔死實奇!
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 20:45

做2工,連單筒都要自己出架
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 20:47

原帖由 Gem 於 2008-3-30 20:22 發表
如果我0既犧牲, 可以令你地呢班饑民有幾餐溫飽...食左我啦...:pig3 .....多左0既就拿去做罐頭午餐肉啦~~:pig6

做乜咁睇唔開:u_07
作者: cam    時間: 2008-3-30 20:48

原帖由 passerby-b 於 2008-3-30 20:45 發表
做2工,連單筒都要自己出架

真係比你激死, 梗係果度架啦 ! :icon_cool
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 20:50     標題: 回復 42# 的帖子

唔係輸唔死實奇,b哥唔用架,寧願自己出私伙
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 20:50

正苦咁有米,買輸唔死實奇,唔係最正都係力強咩
作者: cam    時間: 2008-3-30 20:52     標題: 回復 44# 的帖子

果度都有力強, 不過係雙筒. :icon_cool
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 20:59

嘩:icon_evil e家正苦真係有米好多lor
作者: cam    時間: 2008-3-30 21:09

果度首半年入場遊客數目, 已經達到一年目標 ! 唔知係咪有錢賺呢 !:icon_cool
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 21:10

正苦買嘢有程序架,唔可以亂泥:u_17
作者: waterblowing    時間: 2008-3-30 21:56

其實我都係2 工仔, 但係一直未有時間加入培訓, 睇黎要加油了
作者: Gem    時間: 2008-3-30 22:38     標題: 回復 30# 的帖子

唔洗錢 training...有無室內工作0既義工? :g13
作者: cam    時間: 2008-3-30 22:41     標題: 回復 50# 的帖子

有架 ! 我上次陪小朋友油顏色, 然後做成襟章. :icon_razz
作者: Gem    時間: 2008-3-30 22:45     標題: 回復 51# 的帖子

陪小朋友畫畫? :u_02  arm 我呀~ ......不過, 我怕佢地頑皮時, 我會忍唔住..:wtt7 ...:u_16
作者: passerby-b    時間: 2008-3-30 22:49

豬姐,你有冇誠意做2工架,咁多要求:u_17
作者: Gem    時間: 2008-3-30 22:52     標題: 回復 53# 的帖子

:pig2 .......我有心......無力......:u_14 (俾你識穿左)
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 23:14     標題: 回復 54# 的帖子

你比人服待慣,係難d行出第一步
作者: Gem    時間: 2008-3-30 23:26

原帖由 yoshi2k51 於 2008-3-30 23:14 發表
你比人服待慣,係難d行出第一步

你攪錯喇, 我係服侍人果個....:g20
作者: carolchau    時間: 2008-3-30 23:50

原帖由 Gem 於 2008-3-30 20:06 發表
有諗過, 不過我無知識又怕曬......:pig2 .....

你咁黑,無所謂啦~~:u_07
作者: carolchau    時間: 2008-3-30 23:51

原帖由 Gem 於 2008-3-30 20:09 發表

:u_07 :u_07 :u_07
作者: carolchau    時間: 2008-3-30 23:53

原帖由 schindler 於 2008-3-30 20:19 發表
好肥美豬姐... 好想劏左你黎食 :wtt14

豬姐係瘦骨仙,無肉食架~~:pig7
作者: carolchau    時間: 2008-3-30 23:53

原帖由 cam 於 2008-3-30 20:19 發表
最緊要有心有興趣,邊做邊學,有 training 架! 唔使錢, 有野學有野睇, 都唔錯架, 我今日同遊客睇左半日雀, 仲第一次睇到灰頭麥雞 tim!  :icon_razz

至於防曬俚家野, 我就真係無研究, 因為我已經黑慣, 成日係街d 人都同 ...

:u_14 :u_14 :u_14
作者: carolchau    時間: 2008-3-30 23:55

原帖由 Gem 於 2008-3-30 20:22 發表

擋你都無肉食,"晒"氣...:u_01
作者: yoshi2k51    時間: 2008-3-30 23:59     標題: 回復 61# 的帖子

我都無見過d豬會怕肥架
作者: carolchau    時間: 2008-3-30 23:59

原帖由 Gem 於 2008-3-30 23:26 發表

你攪錯喇, 我係服侍人果個....:g20

所以晒黑D做賓賓咪岩你囉~~:u_07 :u_07 :u_07
作者: Gem    時間: 2008-3-31 00:00     標題: 回復 62# 的帖子

人怕出名, 豬就緊係怕肥啦~ :pig2
作者: Gem    時間: 2008-3-31 12:18     標題: 回復 36# 的帖子

今日出0既新X期, 介紹一對港人夫婦到尼泊爾做義工, 好有意義~ :g17

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2