標題: 代友清倉 - 續 [打印本頁]

作者: apo    時間: 2010-11-23 22:06     標題: 代友清倉 - 續

有興趣請詢問價錢.
1) Japan adjustable guide mount.
2) Mini Borg 50 OTA.
3) Celestron C6 OTA with finder scope.(更正)
4) Pentax eyepiece XL14.
5) Pentax eyepiece XL28.
6) Vixen GA-4 guiding eyepiece.
7) Televue 3x barlow.
8) Leica 10x50 BA binocular.
9) Televue Everbrite Diagonal.

圖片附件: P1040573.JPG (2010-11-23 22:12, 173.57 KB) / 下載次數 190
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26537&k=952d40085f3d3ed153a533ab6b2a42ea&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040574.JPG (2010-11-23 22:12, 191.57 KB) / 下載次數 198
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26538&k=b4c5599986fcd1cdd8bd692525543bf3&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040575.JPG (2010-11-23 22:12, 66.45 KB) / 下載次數 196
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26539&k=665a958b10b08536523d61979db4b163&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040576.JPG (2010-11-23 22:12, 58.01 KB) / 下載次數 208
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26540&k=934f230187e1733538ddede6528e6c76&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040577.JPG (2010-11-23 22:12, 58.14 KB) / 下載次數 196
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26541&k=c7a14a8c0b6c32d045dd0faa5aaa58b3&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040578.JPG (2010-11-23 22:12, 51.56 KB) / 下載次數 200
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26542&k=eb8bdcddfa3961e4218e38ac92983b08&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040579.JPG (2010-11-23 22:12, 63.38 KB) / 下載次數 200
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26543&k=e96b0f191fcbab746ac9efa8af033412&t=1718620434&sid=xDdLF7

圖片附件: P1040580.JPG (2010-11-23 22:12, 95.9 KB) / 下載次數 193
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26544&k=40c3e4b2cb6af4b70425ea4f69f76761&t=1718620434&sid=xDdLF7

作者: mike_leung    時間: 2010-11-23 22:08

Interest in Leica 10x50 BA binocular, How much??
作者: apo    時間: 2010-11-23 22:10

原帖由 mike_leung 於 2010-11-23 22:08 發表
Interest in Leica 10x50 BA binocular, How much??

請收 PM.
作者: oldfield    時間: 2010-11-23 23:07

XL 28mm 咩價? :g8
作者: apo    時間: 2010-11-23 23:15

物主呀...... 不如你出黎回答啦......

我手軟了....條腰早幾日又整親痛到行唔到.....
作者: puppymic    時間: 2010-11-23 23:17     標題: 回覆 5# 的帖子

痛到行唔到都幾嚴重喎,休息下啦  
作者: schindler    時間: 2010-11-23 23:36

原帖由 apo 於 2010-11-23 23:15 發表

大王保重身體~
作者: apo    時間: 2010-11-23 23:40

原帖由 schindler 於 2010-11-23 23:36 發表

大王保重身體~

呢兩日上車都有困難, 上到車都痛到開唔到車.....
又著唔到襪.....
睇黎 d 大炮都托唔到了....
作者: Mei~~!    時間: 2010-11-23 23:53

多谢APO san 帮忙,
更正一下--不是C8 , 是C6
有问題请PM 我
不过我呢兩个星期忙,要得閑才回覆..抱歉~!:i_have_no_idea
作者: schindler    時間: 2010-11-24 00:10

原帖由 apo 於 2010-11-23 23:40 發表

呢兩日上車都有困難, 上到車都痛到開唔到車.....
又著唔到襪.....
睇黎 d 大炮都托唔到了....

我未有車牌,幫唔到你開車
但我有大炮牌,可以幫你開炮!:u_18
作者: apo    時間: 2010-11-24 00:14

原帖由 schindler 於 2010-11-24 00:10 發表

我未有車牌,幫唔到你開車
但我有大炮牌,可以幫你開炮!:u_18

不如你做下好心先幫我著襪先啦...
作者: fatpang    時間: 2010-11-24 00:54

Pls pm me the two XL price, thx!
作者: schindler    時間: 2010-11-24 00:55

原帖由 apo 於 2010-11-24 00:14 發表

不如你做下好心先幫我著襪先啦...

蕃薯會幫到你架:u_20
作者: DTS-ES    時間: 2010-11-24 01:04

睇黎近期事情不順,不如拿856同你祈福。:hs3
作者: ching    時間: 2010-11-24 03:06

Interest with item 2 and 9, please hold, how much are they? Thanks.
作者: waterblowing    時間: 2010-11-24 06:09

Lecia 10x50 BA how much  ??
作者: apo    時間: 2010-11-24 08:40

原帖由 ching 於 2010-11-24 03:06 發表
Interest with item 2 and 9, please hold, how much are they? Thanks.

同你問緊物主.
作者: ufo    時間: 2010-11-24 08:53

2) Mini Borg 50 OTA.
3) Celestron C6 OTA with finder scope.(更正)
--------------------------------
请问这两个的价格,谢谢

作者: apo    時間: 2010-11-24 09:05

全部物品我已提供了參考價給物主, 最後售價由物主決定好了!
作者: passerby-b    時間: 2010-11-24 09:27

大王保重呀 江山社稷冇咗大王唔得架
大王,你唔可以親自指揮大炮部隊,不如讓俾我啦,小民會好好打理佢架
作者: puppymic    時間: 2010-11-24 11:44     標題: 回覆 20# 的帖子

仲以為你好似北韓咁,用大炮開火
作者: Mei~~!    時間: 2010-11-24 12:29

再次多谢APO san , 麻烦你不好意思!

本人想訂个底价,因为要筹医药費才變卖器材,如果訂价高了請見諒!十一月底(30-11)晚上十二时決定高价者得.
(东鉄沿线交收)

1) Japan adjustable guide mount. $500
2) Mini Borg 50 OTA.連訂造compression ring 1"25吋 eye peace holder $1300
3) Celestron C6 OTA with finder scope. $3800 (Sold)
4) Pentax eyepiece XL14. $1200
5) Pentax eyepiece XL28. $1200
6) Vixen GA-4 guiding eyepiece. $800 )
7) Televue 3x barlow. $680
8) Leica 10x50 BA binocular. $7800
9) Televue Everbrite Diagonal. $800
10) Takahashi EM10 with Vixen tripod. $14000

:pretty_smile

作者: Mei~~!    時間: 2010-11-29 21:48

one day left~
作者: apo    時間: 2010-11-29 21:49

原帖由 Mei~~! 於 2010-11-29 21:48 發表
one day left~

呢邊冇乜人問津, 隔離台爆晒燈呀! 最好你可以去回應下...
作者: Mei~~!    時間: 2010-11-29 21:54

我冇reg 隔籬台ga wor...:pretty_smile
作者: apo    時間: 2010-11-29 21:57

原帖由 Mei~~! 於 2010-11-29 21:54 發表
我冇reg 隔籬台ga wor...:pretty_smile

唔緊要, 去收集下出價情報先, 同埋諗下點樣派貨..
作者: willis    時間: 2010-11-30 00:06

Yes! I want the guide mount & mini Borg 50.  According to the posting time, I am the first one to ask for reserving the two items in hkastroforum. My posting time is 2010-11-23 22:52.
http://www.hkastroforum.net/view ... der=asc&start=0
I just noticed APO posted this auction in two forums two days ago. Anyway, I can pick up these two items in East Rail stations.
作者: apo    時間: 2010-12-1 10:12

結果出了~ 如有異議, 請盡快提出予以修正.

奇怪大部份出價都是在友台發出的? 呢邊既同好已經變晒影雀仔?
物主快快安排交收細節了!
mei's items.JPG

圖片附件: mei's items.JPG (2010-12-2 13:17, 87.3 KB) / 下載次數 129
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26598&k=e737faee326f4cf1352e68340f9f6901&t=1718620434&sid=xDdLF7

作者: willis    時間: 2010-12-1 10:31

Thanks APO for arrangement!!!
作者: mike_leung    時間: 2010-12-1 14:46

大王果然係有情有義! 澤心仁厚
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-1 15:32

多谢APO 帮忙主持大局, 我呢排几單野要入場, 又要进出医院..如果大家不是太趕住用, 我可以周未安排在沙田或九龍塘站交收..
有问题請直接call 我.. 93429130 Edwin
作者: passerby-b    時間: 2010-12-1 16:38

原帖由 Mei~~! 於 2010-12-1 15:32 發表
又要进出医院..

你講真架 冇事嘛
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-1 16:41

我日子無多了...:pretty_smile
作者: apo    時間: 2010-12-1 17:12

已更新認購表, EM-10 已售出~

如同好未能聯絡物主安排交收, 請 PM 我 (APO), 我會盡力幫忙安排. 謝謝!
作者: funoooo    時間: 2010-12-1 17:17

原帖由 Mei~~! 於 2010-12-1 16:41 發表

唔係這麼大鑊呀! 祝願你身體健康,凡事順利!:icon_confused
作者: akltsang    時間: 2010-12-1 17:27

原帖由 Mei~~! 於 2010-12-1 16:41 發表

乜事啊,大佬,咪嚇人啦。
吉人天相,千祈咪灰心,要有鬥志 (雖然我唔知乜事),有好多 case 都0係以鬥志創造奇蹟0架。
作者: passerby-b    時間: 2010-12-1 17:41

唔係呀
有咩事唔洗驚呀﹗香港醫療水平好高架﹗唔好俾d負面新聞嚇到呀﹗
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-1 17:48

医生说無能为力, 咁我仲有乜可以做呢, 家陣要等人过身捐器官移植...

唔係度讲咁多私人嘢lu..多谢大家关心~
作者: willis    時間: 2010-12-1 17:53

希望早日康複,買過D新器材,再玩!

作者: noodle    時間: 2010-12-1 18:01

希望在人間:)
作者: puppymic    時間: 2010-12-1 22:55     標題: 回覆 38# 的帖子

仲未去你度BBQ架,要快d好番 :wtt10
作者: apo    時間: 2010-12-1 23:02

原帖由 puppymic 於 2010-12-1 22:55 發表
仲未去你度BBQ架,要快d好番 :wtt10

Yes~ mei 記 d BBQ 係我 "食史"(唔係食屎)中最正既 BBQ!

仲有, 好耐以前好辛苦先嚮佢手中得到這件寶物, 你知是甚麼東東嗎?

圖片附件: DSC00800.jpg (2010-12-1 23:18, 171.86 KB) / 下載次數 122
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26635&k=32a089688352e18b348b72f1b48ce178&t=1718620434&sid=xDdLF7

作者: Mei~~!    時間: 2010-12-1 23:19

:just_out   宝物.................:i_have_no_idea
作者: apo    時間: 2010-12-1 23:22

原帖由 Mei~~! 於 2010-12-1 23:19 發表
:just_out   宝物.................:i_have_no_idea

有錢都買唔到架.... 隔左咁多年依然工作正常~

圖片附件: DSC00801.jpg (2010-12-1 23:22, 152.23 KB) / 下載次數 120
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26636&k=6a839d857d42f62ec007cd9ea037727b&t=1718620434&sid=xDdLF7

作者: puppymic    時間: 2010-12-1 23:25     標題: 回覆 44# 的帖子

嘩!好正喎
作者: apo    時間: 2010-12-1 23:31

原帖由 puppymic 於 2010-12-1 23:25 發表
嘩!好正喎

件寶貝真係好正架! 望上去好似好簡單, 細心研究就會發覺好有心思, 唔係咁易整到件咁既東東出黎架~
作者: akltsang    時間: 2010-12-2 00:41

我都有一個咁樣的寶物,唔捨得用。
真係好正架,比人地睇個個都讚好野。

作者: Mei~~!    時間: 2010-12-2 01:06

:g7   手作仔, 算乜宝物....而家唔興lu...
作者: daniel    時間: 2010-12-2 01:47

名位兄弟姊妹如有 facebook A/C 應該巳知什麼事情!等佢靜心一下!!!!!..........................Mei ......加油.......加油.......大家支持你!!!
作者: passerby-b    時間: 2010-12-2 09:47

我冇facebook a/c
e家想上去,但係上唔到,一click上去,就要我download個file下來,跟住就開唔到
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-2 10:07

原帖由 apo 於 2010-12-1 23:31 發表

件寶貝真係好正架! 望上去好似好簡單, 細心研究就會發覺好有心思, 唔係咁易整到件咁既東東出黎架~

不過一齐動手DIY 幾开心~!!!

Image002 (Medium).jpg

圖片附件: Image002 (Medium).jpg (2010-12-2 10:07, 81.44 KB) / 下載次數 124
http://astrohome.net/attachment.php?aid=26637&k=001839c60d9919f0ac1fe4aa4b64e049&t=1718620434&sid=xDdLF7

作者: apo    時間: 2010-12-2 13:16

Sorry.... 太多 PM 我攪錯了..台 EM-10 尚未售出!
作者: kai    時間: 2010-12-2 13:24

hi ......已經delete

作者: Mei~~!    時間: 2010-12-3 03:02

原帖由 apo 於 2010-12-1 10:12 發表
結果出了~ 如有異議, 請盡快提出予以修正.

奇怪大部份出價都是在友台發出的? 呢邊既同好已經變晒影雀仔?
物主快快安排交收細節了!

C6 己交收完成,謝謝~! :g5
作者: simonii    時間: 2010-12-3 19:55

原帖由 daniel 於 2010-12-2 01:47 發表
名位兄弟姊妹如有 facebook A/C 應該巳知什麼事情!等佢靜心一下!!!!!..........................Mei ......加油.......加油.......大家支持你!!!

我無add mei 兄, 但我相信意志能克服任何困難.
我地大家都支持你的mei 兄!
祝你好運!:g17 :g17 :g17
作者: funoooo    時間: 2010-12-4 17:54

兄弟們,

事態真的很嚴重, 如真的有興趣物品的, 請買下幫補一下. 江湖救急!

Funoooo

作者: passerby-b    時間: 2010-12-4 18:05     標題: 回覆 56# 的帖子

我上唔到facebook
唔係有咩事呀﹗唔好嚇人喎
作者: passerby-b    時間: 2010-12-4 19:51

看了之後,呆了很久,也不知說什麼了:g20
只希望Edwin撐下去,多些人捐出器官:g20
作者: daniel    時間: 2010-12-4 20:37

原帖由 passerby-b 於 2010-12-4 19:51 發表
看了之後,呆了很久,也不知說什麼了:g20
只希望Edwin撐下去,多些人捐出器官:g20

世事無常!幸福唔係必然!!珍惜你眼前的一切!!!:u_15
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-4 21:12

"兄弟們,

事態真的很嚴重, 如真的有興趣物品的, 請買下幫補一下. 江湖救急!

Funoooo"

多谢大家关心,
,先唔好讲得咁嚴重....我仲行得走得, 不過要慢动作,否则又咳歺死, 再者,這些东面賣晒也只是小钱而己 ,我知道即使死唔去,以后都好难recover 到可以搬EM10連鏡去会camp...(上天台都唔掂)...咁咪放晒佢算,至多第日仲去得camp咪一味靠"痴"....~!

话时话, 我不太同意今天新闻中主角的兩个患上怪病的人的說话,觉得政府有义務保证他们能生存似的, 始终病是要自己面对的,條件不容许,离开可能不是坏事~! :pretty_smile

作者: daniel    時間: 2010-12-4 21:20

原帖由 Mei~~! 於 2010-12-4 21:12 發表
"兄弟們,

Funoooo"

多谢大家关心,
,先唔好讲得咁嚴重....我仲行得走得, 不過要慢动作,否则又咳歺死, 再者,這些东面賣晒也只是小钱而己 ,我知道 ...

唔駛靠黐來我度任用:g14
作者: mike_leung    時間: 2010-12-4 22:08

只要你好得返(或不再惡化),送套EM11比你用又點話...........
日後既野唔好諗咁多.....一天既難處,一天當就夠了.....日子如何,力量也如何...
作者: Gem    時間: 2010-12-4 22:15     標題: 回覆 61# 的帖子

個人認為果兩位兄弟雖然生有遺傳惡疾,仍然堅強面對,俾常人加倍努力讀書,為自己為家人堅持活下去,係應該得到延續生命嘅機會...但呢個世界就係咁唔公平,有人因為無法負擔醫療而離開;但同時間有人金銀滿屋揮霍無度但又得享長壽...:i_have_no_idea
唔...面對"生命"呢個大課題,應該正面 d 嘅...支持你~
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-5 18:59

原帖由 Gem 於 2010-12-4 22:15 發表
個人認為果兩位兄弟雖然生有遺傳惡疾,仍然堅強面對,俾常人加倍努力讀書,為自己為家人堅持活下去,係應該得到延續生命嘅機會...但呢個世界就係咁唔公平,有人因為無法負擔醫療而離開;但同時間有人金銀滿屋揮霍無度但又得享長 ...

猪大婶, Thank you ~!!!

我作为一个病人(受益者)当然不会站在他们的对立面上, 然而, 到底政府該为市民的生存提供多少资源才算合理? "沒有人因为錢不夠而得不到医療照顧",是个很理想的口号,但其实什么都有其限制, 我觉得个別例子由个別團體或捐猷的方式提供援手较为合适,正如不在政府药物名册上的就得自行購买,這就是政府对市民提供医療照顧的一个限制., 如果几百万试新药都由政府包办, 恐怕会成先例~!
在威記新大樓住的时候,隔籬鄰个啊伯成日投诉个29"电視太細,應該用40"以上喎~ 付100元都仲咁多 gi gu~~! 问題是受助人的心态~!

米糧老師,多谢先~
不過你老人家出鷄,我出鼓油都唔掂, 整个EM11 比我咪又要买番一大堆配件?
我的至愛Pantax 14,28mm arm arm 賣出左...wuwuwu....:bad_smile

Daniel San
我的face book 內容在咁多位好友睇完不如叫APO san delete 左佢 ok ma ?

不是介意公开,只是不想在賣傢生的post show D咁私人野..好似博同情 賣高D价咁..万一第日死唔去好瘀ga....:secret_smile

作者: daniel    時間: 2010-12-5 19:34

原帖由 Mei~~! 於 2010-12-5 18:59 發表

猪大婶, Thank you ~!!!

我作为一个病人(受益者)当然不会站他们的对立面上, 然而, 到底政府該为市民的生存提供多少资源才算合理? "沒有人因为錢不夠而得不到医療照顧",是个很理想的口号,但其实什么都有其限制,  ...
OK!!!!!:u_15
作者: ching    時間: 2010-12-5 23:03

Are there any item(s) still available? Thx.
作者: Mei~~!    時間: 2010-12-6 15:08

6) Vixen GA-4 guiding eyepiece. $800

8) Leica 10x50 BA binocular. $7800

10) Takahashi EM10 with Vixen tripod. $14000

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2