返回列表 發帖

[嚴肅討論] 我又痕啦....

買咗個GALAXY NOTE,發覺D聲幾靚仔。
E家用緊個EARPHONE SENNHEISER ?X460,唔多夠洗
想換一個,唔知大家有冇正嘢介紹
SN-10 好似話個有隻SHURE話幾正噃,好似話係咩嘢TRIPLE BALANCE

近期好多同事入了Westone 4R :D
http://www.headphone.com.hk/product_info.php?products_id=823

大佬,我痕者,R下行了,
吾係生cancer,唔洗切咗塊內啩

今日終於買左止痕劑,
唔止冇左忽肉, 連一邊腎都割埋, 仲要大出血

今日終於買左止痕劑,
唔止冇左忽肉, 連一邊腎都割埋, 仲要大出血 ...
passerby-b 發表於 2012-6-7 21:03

一早就知 b 哥唔會用雞野… 起碼價錢要拍得住部電話…

大王,你估我係你咩,可以當相機係"面"包
我買咗D個咋 再買貴D就連個肝都要捐埋啦
係咪正嘢來架

評分人數

• apo: 毒害他人!讚賞 + 2 分

Of course it is very good earphone especially for classical music!!

咁我係咪俾人昆左呀
我同個哥哥仔講係要來聽幾十年前GE流行曲BOR

買個GALAXY NOTE個時, 個哥仔話佢D聲好正架, 因為換左唔知咩CHIPS(係我唔記得左姐),
個時緊係半信半疑啦
E家証實佢好過我個老爺IPOD好多啦幾年GE科技爭好遠!!

漸漸發覺真係唔好買太好的earphone,自從用了UE TF10,開始對音源有要求,我平時用iphone4聽歌,earphone分析力太好,iphone4給比下去。之後找返第一代ipod mini,真係比iphone4正好多,音場及速度感都有提升。

最近覺得UE TF10太多齒音/口水聲,唔係我杯茶;平平地換了條古河線,人聲好左,但分析力少了。

換了線之後,又開始對音源唔滿意。問同事借了個USB DAC+AMP在公司試,一試就中招,mp3真係行埋一邊。
下一步... 24BIT/192kHz CAS,玩 USB DAC+headphone AMP。

原本諗住平平地買個家用headphone,SRH840/D1001之類再加Audinst HUD-mx1,幾千蚊可以埋單。但同事又帶了個Sennheiser HD650返公司,再次中招!睇來都係要HD600/HD650先可以止痕,但HD600/HD650難推,要分開買USB DAC及headphone AMP....不歸路!

回復 10# bigdr

USB DAC/AMP 聽 WAV 正!!!
記住買多幾粒 LT OP Amp 較下聲喎...

聽過靚耳筒果種舒適感唔會再鍾意塞舊發聲物體入耳仔度...

大王都係用緊HD650? 網上review話要煲幾百個小時,當真?

如果我真係入隻HD600/650,就要一齊買埋headphone AMP,如個唔係得物無所用。USB DAC返而可以回下氣先買。
我原意係想upgrade source,但現在變成入headphone+AMP

回復 12# bigdr

我邊有咁富貴oY... 平日出街會用下面呢款 Kilpsch cheap cheap 地既 headphne, 貪佢唔太大, 坐巴士果陣遇著街市婆時粒實對耳...

兩位大佬,HEADPHONE係咪正過EARPHONE好多架?
USB DAC/AMP又係咩來架?

兩位大佬,HEADPHONE係咪正過EARPHONE好多架?
USB DAC/AMP又係咩來架?
passerby-b 發表於 2012-7-27 13:49

近近地自己上星際聽下咯...