返回列表 發帖
唔該apo san 大王,其實咁既,想了解可唔可以用以上儀器知道最細微既聲音變化, 是男聲,是女聲 ; 甚麼樂器,  ...
kai 發表於 2012-3-21 22:51

你買/下載套 Cool Edit Pro software, 睇下聲音波型既變化, 耐左你可能會睇圖解碼聲音.

下面張圖你估係咩野雀仔叫聲??? 佢好 hot 架..

bird call.jpg

你買/下載套 Cool Edit Pro software, 睇下聲音波型既變化, 耐左你可能會睇圖解碼聲音.

下面張圖你估係 ...
apo 發表於 2012-3-21 22:59

能夠同三五知己飲杯咖啡已經好好

估唔估到? 估唔到索性俾段聲你聽下比較.. 聽下好啦... 唔好用佢黎引隻雀出黎喎.....

bird call.mp3 (226.12 KB)

我睇都未睇得掂,咪玩我喇 ; 仲叫我聽聲,;
乜原來有類似舉中指公仔

話時話有次試過播一段雀聲,真係引左隻雀入黎 .......圍間屋入面飛左一圈. 個次先知原來cheap 喇叭都可以引雀......d聲好 似仲係呢度師兄upload 上黎

話時話: 再請教
引雀係你地(呢度師兄)來講覺得如何???
係咪類似開住個喇叭播女聲(飛禮)  或者
男聲 : (有賊 咪走) 引 x察咁上下, 仲引到 警x黎咁上下

話時話: 再請教
引雀係你地(呢度師兄)來講覺得如何???
係咪類似開住個喇叭播女聲(飛禮)  或者
男聲 : (有賊 ...
kai 發表於 2012-3-21 23:58

你咪亂講野...我地唔識呢 d 野.... 你做左都唔好同人講話識得我地... 一陣俾人滅口...

好羨慕你地有高級音響玩,我得對Bose喇叭仔咋
puppymic 發表於 2012-3-21 22:54

我的唔算高級
唔知點解玩hifi會同富貴劃上得號

我的唔算高級  
唔知點解玩hifi會同富貴劃上得號
DTS-ES 發表於 2012-3-22 13:30

我聽野都唔太高要求... 唔好太雞聲尖叫就 ok 了...

我套音響其實唔高級架!不過玩HIFI都要講品味,唔係一味買最貴既就一定最靚聲最 "arm" 心水!
我聽音響既原則係:套架生聽得順耳就可以,餘下既錢我情愿用來買CD同埋去聽現場音樂會!

我對紅木, 11 ohm. 可惜冇機會借對 15 ohm 黎比較下.
apo 發表於 2012-3-21 22:53

15 ohm版應該冇rosewood版。我聽過15 ohm既桃木版 (陳玉麟有一對,當年都係佢毒我買3/5a,實在要多謝佢!!)。感覺上的確係比我對11 ohm版更有味道!不過論整體效果,應該你對rosewood版最正!亦都極難搵!!

黑檀木版可能更少有,佢效果太HIFI,欠缺3/5a既味道!

你對野又咁新淨,應該已成無價寶!!!!我上兩年見到有對號稱3/5a復刻版,係高級HIFI展。佢冇開過聲,得個樣睇。要賣23800一對!!!

回復 40# fatpang
我記得當年買好似都要 HKD 5,700... 以喇叭仔黎講算係好貴... 當時仲有考慮過唔買 Roger 仔買 ProAc, 好彩冇轉到..
不過後尾又買多左一對 AE1 仔, 好好聲又爆得, 依家冇地方放... 俾我 "質" 左入房度橫放櫃頂...

我聽野都唔太高要求... 唔好太雞聲尖叫就 ok 了...
apo 發表於 2012-3-22 13:46

聲準確就可以收貨

聲準確就可以收貨
DTS-ES 發表於 2012-3-22 15:35

不過我唔太滿意對喇叭... 要開大音量先爆得好聲.. 但住村屋會嘈住鄰居, 開細音量又出唔到大場面低音..
最好可以換對 JBL 4343/4345 果類大衣櫃音箱... 細機推都可以令低頻一陣陣咁浸過黎好鬼正...

不過我唔太滿意對喇叭... 要開大音量先爆得好聲.. 但住村屋會嘈住鄰居, 開細音量又出唔到大場面低音..
最 ...
apo 發表於 2012-3-22 16:27

玩大棚野真係要有獨立屋至得,你兩對點都係唔夠。
我對XQ10聽細音樂組合已經完全收貨   

回復  fatpang
我記得當年買好似都要 HKD 5,700... 以喇叭仔黎講算係好貴... 當時仲有考慮過唔買 Roger 仔 ...
apo 發表於 2012-3-22 15:24

你地講緊D野,都差不多有20年? LS 3/5A ,當年賣緊中學無錢買,只可以自己砌,我記得成套LS 35/A用的KEF線圈及2單元,都可以在鴨記買到,價錢好似唔洗$2000,不過睇了好耐都無買到,最後買了架nikon FM2及35/f2.8 就止晒血,從此唔再睇音響雜誌。

AE1又係一對好有印像的speaker,我無錢買,但都可以毒同學仔買;當年剛剛普及CD機,日日都係聽MJ/Madonna,廿年前的中學生眼中,AE1比LS 35/A真係好爆好多