返回列表 發帖

New Setup for birding PartII

今日試左個解決D3過重而導致FOCUSER受力過度既方案,唔知實戰掂唔掂呢?

好有興趣想知DSLR咁樣駁呢類SCOPE, 實際有效焦距大概多少?
MIKE SIR有無SAMPLE睇睇 _2
個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

有效焦距...FX: 1000mm,DX就1500mm....不過就得f13..陰天就唔洗諗..

梁 sir, 你個 "頭" 幾錢買番黎?

邊個頭呀? 雲台定係下面長方形果個架呀?
manfrotto 701RC2果個雲台係萬成買...好似$620
個架就..$1400

其实我覺得..如果部機同支鏡係固定既,咁值得tailor make 件野support 佢...而家呢个架九曲十三彎...好唔穩陣咁...^^

原帖由 Mei~~! 於 2008-4-24 12:59 發表
其实我覺得..如果部機同支鏡係固定既

你一針見血,梁sir點會有固定ge組合:icon_mrgreen

原帖由 mike_leung 於 2008-4-24 12:50 發表
邊個頭呀? 雲台定係下面長方形果個架呀?
manfrotto 701RC2果個雲台係萬成買...好似$620
個架就..$1400

個架我都有喇.. 係講個雲台(油壓 damping?), 因為賣野俾你果位 ching 件 "F" 開價一千, 好似好貴咁.

我比較鍾意你賣比亞水果支 Pentax, 等緊佢唔要接手..

剛剛廿分鐘前影既"sample",大背光,好難對焦,睇住先,搵日有d企定定既雀,先再比d sample大家睇。

用FF機影,有暗角,不過都可以接受~!! 下次會轉用DX mode影....

影飛鳥,我估真係只有相機lens才追到,事實上中焦真係難。
我反而想你試下在F/13下影遠景,震盪的情況會否嚴重。
我估你要用mirror lock up及shutter線。

回復 8# 的帖子

APO....無鵝仔...我都唔會放手....hehehee...
:hit3

mike sir
你套野係唔係dchome果套呀??
全套要幾銀呀?

原帖由 waterblowing 於 2008-4-24 21:58 發表
mike sir

你套野係唔係dchome果套呀??人地答啦!http://www.astrohome.net/viewthread.php?tid=959&extra=page%3D1&page=2發雞盲:hit4 全套要幾銀呀?

http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

好!Mike Sir, 我遲D用枝C6來會一會你!!:big_smile