返回列表 發帖

黃昏的彩虹

黃昏突然出現

評分人數

• Gem: 精采內容!讚賞 + 2 分
    • anyone: 準確捕捉!讚賞 + 2 分
    • puppymic: 準確捕捉!讚賞 + 2 分

勤力用功才會有好收成

回復 1# VR2IL

我呢條彩虹都係黃昏出現,不過時間剛好同你相距1個月。其實今朝早都出現過彩虹,可惜無時間影,估唔到收咗工有機會補影
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

我最近都有影到彩虹, 不過係嚮外地搭緊巴士時用手機影既....

評分人數

很奇怪, 霓和虹原來不是平行的. 有人可以解釋嗎?
我係阿程, 唔係師兄.

很奇怪, 霓和虹原來不是平行的. 有人可以解釋嗎?
ching 發表於 2012-6-21 11:03

水珠受地心吸力影響, 並不是正球體(perfect sphere)

果日真係好多人影到彩虹...!!! 可惜我冇留意個天...

我都無見到呀
http://blog.yahoo.com/puppymic

好靚,竟然看不到..... 剛執左張相, N年前,唔係彩虹,不過係雲,都分享一下....
好靚,竟然看不到..... 剛執左張相, N年前,唔係彩虹,不過係雲,都分享一下....
能夠同三五知己飲杯咖啡已經好好

2010 年 7 月的一個早晨都出現過驟雨後既彩虹