返回列表 發帖
兩位大佬,HEADPHONE係咪正過EARPHONE好多架?
USB DAC/AMP又係咩來架?
passerby-b 發表於 2012-7-27 13:49

B哥,我未買headphone,只係聽過同事的系統。一樣價錢,headphone應該比earphone好,你都玩到535,下一步係headphone。不過headphone的單元比earphone大,好多時要加個amp才能推出好聲。

USB DAC, 即係經電腦USB輪出去獨立的DAC,再接駁headphone/earphone。這part由幾百到幾千都有。好處係電腦可以提供24BIT/192kHz的source,比CD再高,MP3行埋一邊。

這個website可以free download這些24BIT/192kHz的source, 用foobar2000就可以play到,如果你有張靚sound card都可以感受一下(當然有USB DAC就更好)
http://www.2l.no/hires/index.html

我用TF10,在ASUS notebook上經foolbar2000播 24BIT/192kHz,簡直係自取其辱,陣腳大亂.....  你用535試下睇下點。

這個24BIT/96kHz的 Bridge Over Troubled Water (Simon & Garfunkel) Iver Kleive (church organ),隻TF10已經投降!
http://www.2l.no/hires/index.html

回復 17# bigdr

補充, 部份手機 music player 可以拾扑 USB/DAC, 例如 iPhone/iPod, Sony MP3 player, 不過 Samsung Galaxy 系列手機就冇得玩了.. 祗可以加 phone amp.

近近地自己上星際聽下咯...
apo 發表於 2012-7-27 14:02

又要上班, 又要趕番屋企, 邊有咁多時間呀
我又怕俾人話運桔, 一腳踢我出門口

我用TF10,在ASUS notebook上經foolbar2000播 24BIT/192kHz,簡直係自取其辱,陣腳大亂.....  你用535試下 ...
bigdr 發表於 2012-7-27 14:22

唔係掛, 個電腦又痴左?DOWNLOAD 132MB 要7小時

剛剛試完!
DOWNLOAD唔到2L D音樂, 唯有用FOOBAR 2000直播CD,
我用個老爺電腦, BUILD-IN SOUND CARD, 用SHURE 535 同 WESTONE 1 試過,
兩個耳筒果然冇得比, 三單元同一單元, 差距太遠.....
個SOURCE又係相差太遠,
個爛電腦都比手機正好多

回復 21# passerby-b

大陸乜都 download 唔到.... 我剛剛 DL 左果首煩惱水上橋..

單係上網D味野, 香港已經不知先進幾多, 唔好講銀行服務, 爭香港唔知幾多年, 仲話係強國.
可惜我冇錢, 唔係都搬番落香港

單係上網D味野, 香港已經不知先進幾多, 唔好講銀行服務, 爭香港唔知幾多年, 仲話係強國.
可惜我冇錢, 唔係 ...
passerby-b 發表於 2012-7-28 00:22

其實真係香港落後, 唔夠人手同技術去監管網絡資源... 成日攪到我地睇埋 d 唔應該睇既野...

俾你地搞到我都身痕, 但又無銀帀, 真係好淒涼,,,,,,
有無D平平地, 千幾蚊貨仔介紹呀??
westone um2 RC 得唔得呀??
我用GALAXY S1 聽歌咋.....
用SHURE 535 會唔會太浪費LA ???

俾你地搞到我都身痕, 但又無銀帀, 真係好淒涼,,,,,,
有無D平平地, 千幾蚊貨仔介紹呀?? ...
waterblowing 發表於 2012-7-28 08:25

HUD-MX1

http://fs-digital.net/thread-null-18840-1-1.html

BIGDR 兄,
耳筒LA ?? 我用緊LE PLAY 係GALAXY S1播FLAC 同APE...
用緊WESTONE UM1 耳筒,
WESTONE UM2RC 同 SHURE 535 ....會唔會大材小用?? 因為部機唔知得唔得

回復 27# waterblowing
如果你喜歡WESTONE GE聲, 買個WESTONE 4 啦, 好柔和架, 同SHURE 535剛好各走極端.
唔好買D一單元啦, 爭好遠架

各位大佬, 我又唔明啦!!!
個SOURCE咁重要, 點解唔直接買個CD DECK去播CD? 要經電腦去播? 多個香爐多隻鬼, 加咁多野咪仲唔原音!
係咪E家係網上DOWNLOAD GE音樂, 仲正過CD呀?

westone 4.................好貴呀