返回列表 發帖
回復 52# waterblowing
但用GALAXY都係好薄, 睇來都係要用電腦聽, 過幾日去買舊DAC/USB試下先

水哥,幾時去睇呀,帶埋我去見識吓吖

三千幾成四千買對耳塞我就真係唔捨得, 我寧願買個 Sennheiser HD650, HKD 2,880 就可以舒適享受 highend 音 ...
apo 發表於 2012-7-30 10:04

大王,你有幾間大屋,放咩高級HIFI都得,
我得個狗竇,就要塞住隻耳來聽啦

三千幾成四千買對耳塞我就真係唔捨得, 我寧願買個 Sennheiser HD650, HKD 2,880 就可以舒適享受 highend 音 ...
apo 發表於 2012-7-30 10:04

我都係諗往入HD650,不過諗唔掂個headphone amp;HD650難推,但推得到就係HiFi級。

大王邊到買到$2880咁平,我見到都要$3xxx。加個amp又$1xxx-2xxx,再買個平平地的DAC又$1xxx,線又要$1xxx.....

煲左一晚, 個SE535又好似好D WOR
waterblowing 發表於 2012-7-30 09:07

Westone果D,一般都話要煲200小時,聲音才stable。Shure就算唔洗煲咁耐,我估都要煲返50小時??

我幾對earphone TF10/sf3/DTX100都用放在公司program run-in ( biwavegen),返工聽一聽,放工又聽一聽,隔日回來又聽一聽,真係聽得出有分別。
http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=2096302&p=1

我都係諗往入HD650,不過諗唔掂個headphone amp;HD650難推,但推得到就係HiFi級。

大王邊到 ...
bigdr 發表於 2012-7-30 12:09

成個星際間間都係賣緊 HKD 2,880.

我之前淘左個大陸解碼連 headphone amp, 貪佢直入 AC 夠方便 (或者冇咁好聲), 420  人仔, 仲送左一條光纖線, 當買黎玩下...

評分人數

回復 63# bigdr
我見到都要$3xxx。加個amp又$1xxx-2xxx,再買個平平地的DAC又$1xxx,線又要$1xxx.....

大導,咩咁多嘢GE?究竟點插法架?邊件嘢邊件架? 會唔會去開睇嘢,帶我去見識吓吖
仲有,我唔識聽古典音架,淨係聽D幾十年前既POP,得唔得架?

今日聽bridge over troubled water....又好好多wor....
d低音實好多....無散件.....

Westone果D,一般都話要煲200小時,聲音才stable。Shure就算唔洗煲咁耐,我估都要煲返50小時??
bigdr 發表於 2012-7-30 12:29

賣個SHURE SE535俾我嗰個哥仔話,535低音要煲500個鐘喎
我計吓條數,我要聽成年至煲好佢

回復 68# passerby-b
佢唔同你講話要煲 5000 個鐘咪算係咁咯...
佢咪又係聽人講.... 你估佢會續個聽幾百個鐘比較咩....
到你煲夠鐘都唔好音時佢地都轉左店名幾輪了...

仲煲緊, 但佢慢慢來...

回復  bigdr

大導,咩咁多嘢GE?究竟點插法架?邊件嘢邊件架? 會唔會去開睇嘢,帶我去見識吓吖  ...
passerby-b 發表於 2012-7-30 13:56

B哥,我都唔係聽古典,我只係聽時下中英文流行曲。
你自己上去吸下毒先啦。 我同你去睇完,到時我身痕忍唔住手,就大獲。

除了星際頂樓之外,我覺得試野睇野,旺角X軒 "旺角新城12樓全層 (信和中心側)" 好D,放晒係到任你玩。乜AMP乜線乜headphone都有得自己砌來玩,用你自己的mp3/手機試返聽開的歌又得, 無人理。不過放暑假,果座大廈的電梯成日排長龍。
http://www.mingo-hmw.com/home/
http://www.headphonehk.com/shop_content.php?coID=63

買,我就幾次都係去女人街地庫果間XX2000,總係比其他平少少,不過XX2000就無得試。
http://www.av2000.com.hk/

回復 68# passerby-b
b哥, 你個535係唔係又made in china ??

賣個SHURE SE535俾我嗰個哥仔話,535低音要煲500個鐘喎
我計吓條數,我要聽成年至煲好佢{:4_362 ...
passerby-b 發表於 2012-7-30 14:01

我上面果個program,有得set煲幾耐就休息一陣(例如每3小時,休息半小時)。新買返來的時候,返工/午飯/放工都聽下耳機的變化,幾得意。
我個TF10,  煲了50小時之後真係好大分別,原本高中低音唔係好銜接,煲完之後好好多,不過可以係三單元的關係,感覺無一個單元的SF3來得自然。

回復  passerby-b
佢唔同你講話要煲 5000 個鐘咪算係咁咯...
佢咪又係聽人講.... 你估佢會續個聽幾百個鐘 ...
apo 發表於 2012-7-30 14:06

大王,我咩都唔識,你又唔肯開館授徒,我唔信個哥哥仔,可以點做呀

回復 74# passerby-b

音嚮既野, 如果許可最好用自己對耳收貨, 咪信佢要煲 500 個鐘後先開聲, 鬼唔知有動圈既野會越行越順咩....但新果陣都起碼有個測試標準..
不過三幾千對 b 哥黎講祗係小數目, no problem la....