返回列表 發帖
貴在用furutech補品同分析力見稱
還有前級兼具耳機放大合而為一,合適DESKTOP聆聽環境。 ...
DTS-ES 發表於 2012-7-30 23:39

我部 5 舊水都有 DAC 同耳放.... 又有 socket 可以換 OPamp IC 升級.. 再想靚少少可以俾多幾百揀下面呢部..
放大器線路其實好簡單, 主要零件大陸真係多過世界任何一個地方.. 你有冇部貴野入面線路板參考下?

人仔八百有找的解碼連耳放:

回復 85# DTS-ES
你買埋 d 古怪類別放大器梗係唔得啦..

解碼器耳放主要影嚮音質既 Streaming, Decode 同 OPAmp IC 都係大路相同貨色, 音質肯定唔會差別太大.

如果俾我揀, 我會集中火力用黎買個較好的耳筒, 分別即時可以聽得出..
仲有一個靚聲耳筒暫時強國仲未有能力自行設計及生產到..

依家用三四千 RMB 可以買到幾發燒級既國產 DAC 耳放.

http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB-10.1/NFB10.1CH.htm

大王, 你D DAC係唔係淘返來架?? 還是要親身上去走一轉...
waterblowing 發表於 2012-7-31 09:39

絕大部份產品淘寶可以買到, 不過如果可以的話, 最好帶埋自己聽開個耳筒同音樂 file 去有現貨既地方試聽過先買..

深圳有冇咩商場有得試聽架?
passerby-b 發表於 2012-7-31 10:41

深圳或廣州你熟過我啦..... 上淘寶 search 下實店地址仲好啦...

係網上見到好多強國產品,采樣得24BIT/96KHZ,係咪冇咁掂架?
係咪一定要買24BIT/192KHZ架? ...
passerby-b 發表於 2012-7-31 12:05

賣緊既 24bit/192kHz sampling 祗係 for  同軸/光纖, 用 USB 入都係 support 96kHz.

我有台ONKYO 508 AMPILIFER, 如果想買對前置, 大佬們有無好介紹....
waterblowing 發表於 2012-7-31 12:48

唔.....水哥有水.. 日本後配日本前.... 咁就呢部啦!!! 有埋耳筒 out... 唔夠聽第日再換埋同牌子後級...

http://www.accuphase.com/model/c-3800.html

其實我係想買對前置喇叭啫...
waterblowing 發表於 2012-7-31 13:00

咦..睇錯左潻...
前置喇叭? 粗粗地用對 JBL 咯,,, 可以睇戲用..

http://www.tlav.com/hk/jbl_4365.shtml

又或者呢 d 款咯..
STUDIO 590CH

D 幾皮野一台, 我點敢玩呀........
waterblowing 發表於 2012-7-31 13:01

哈哈.... 我點敢介紹 "幾皮野" 既前級俾阿水哥呀....

http://blog.yahoo.com/_LVZD4V6MI5OM3S6WCCAUBMHPY4/articles/122470

照大導同大王咁講,即係帶個耳筒,走去聽吓邊個正就買邊個就得.....
可唔可以帶隻CD去聽吓同電腦直出有冇 ...
passerby-b 發表於 2012-7-31 13:50

回復  apo

大王 ge 行宮咁大,呢 D 坐地梗係 no problem la;but 好似我地呢D劏房,又想聽吓歌仔兼睇吓戲 ...
L-mike 發表於 2012-7-31 14:25

咪講笑啦... 我屋企祗得豆腐潤咁細.. 仲要同隻狗 share 地方...
不過呢度 d 其他 users, 例如 b 哥同水哥都係有水人仕, 點敢介紹 d 普通野俾佢地?

如果介紹 d 平價貨色俾佢地會受丙架..或者惰得理你~ 例如我介紹我自己用緊既 RMB 420 DAC headphone amp. 直情冇人理我個 post...

時至今日, 我仲 keep 住部 20 bit / 96kHz 既古董, 係唔係應該撢掉佢落堆填區呢?

只能駁CD機玩
DTS-ES 發表於 2012-8-1 00:10

唉...當年佢算係 cheap 雞野..  但都要用一萬元左右買佢番黎..

一萬都cheap 雞
DTS-ES 發表於 2012-8-1 00:17

其他差不多既聲既要 4-6 萬....