返回列表 發帖

部 M 燒左..........

小弟用的只是普通家庭拖版,習慣開機時先 turn on 拖版果開關,比電部機,5用 turn off拖版果制。

話說有日整嘢,搬開個 cabinet,掹開晒 D 線;整完之後,插番晒D線,試機,無問題。

But 第二日早上,返工前想聽吓收音機,一 turn on 拖版果開關,pow一声,部 AVAMP 即有火花,拖版無事無黑到,再 turn on 拖版果開關,部 AVAMP 已經 5 着!

Ling 去整,c-fu 話燒左 fuse,話可能我拖版個電壓5穩定 !

取機後,嗱嗱林,買個新拖版,重新上路,逐樣試。

點知........ 唉!

AVAMP未試,試個 BD player先,點知又 pow一声,又有火花,今次係個拖版有火花,5通部  BD player 又燒左?非常十分極之咀喪!!!!   

靈機一觸,换條電源線試吓,部  BD player 又着返,咁都無咁傷!現在各樣都無問題,只係我 5 敢再 power off 拖版個制!

小弟的問題係如何防止上述問題再次發生,如果我又想维持我生活 ge 習慣,即係用機時先 turn on 拖版果開關,5用 turn off拖版果制!

小弟心臟弱,5 嚇得,請大王及各位ching 幫幫小弟,指教一吓,感謝!  

回復 1# L-mike

AVAMP可能換好多粒保險絲

回復 1# L-mike

如果環境因數一定要用拖板, 尤其是每個插位帶有開關既, "絕對"不要買鴨記果 d 三塊樹葉或不知名牌子既拖板!!
要買就買 "MK" 或 "Clipsal" 牌子, 不過小心會否買到假野.. 基本上唔好買一百蚊都唔使就有 4 個位用既...

仲有注意開關次序~
開機:
開電源前要緊記所有設備 power 開關已 off 及前級 mute 或 volume 最細, 跟住開晒拖板相關設備電源, 跟住開機次序:
後級 on >等幾秒 >前級 on >等幾秒 > 解碼 on> CD 音源 on

關機:
停 CD> 前級 mute 或 收細 volume> 後級 off > 前級 off> 解碼 off > CD off > 拖板電源 off.

評分人數

• L-mike: Thank you very much讚賞 + 2 分

回復 3# apo
樓主係咪住村屋?
買有防超壓既拖板比較好

回復  L-mike

如果環境因數一定要用拖板, 尤其是每個插位帶有開關既, "絕對"不要買鴨記果 d 三塊樹葉或不 ...
apo 發表於 2012-8-10 16:09

資料非常寅實用,thank you very much

but where can I find "MK" 或 "Clipsal"  拖版,佢地 5 知有無獨立開關 ga

我現在正正用緊果三塊樹葉 .......

回復 4# DTS-ES

No

and 防雷杲隻我揾到 ge 都系無獨立開關 ........

小弟用的只是普通家庭拖版,習慣開機時先 turn on 拖版果開關,比電部機,5用 turn off拖版果制。

話說有 ...
L-mike 發表於 2012-8-10 14:14

拖板最好唔要有開關制果種,個開關接點弱少少, 另到電壓又大又細, 随時燒 fuse.  一於MK 啦!

評分人數

WO80+5"折射+3.5"折反+HEQ5 Pro -SC8-AT
Star Adventurer, Vixen Polarie
我的個人網站http://www.qsl.net/vr2xsc/
我的論壇 http://hkttf.com

回復  L-mike

如果環境因數一定要用拖板, 尤其是每個插位帶有開關既, "絕對"不要買鴨記果 d 三塊樹葉或不 ...
apo 發表於 2012-8-10 16:09

咩玩下音响口甘煩架,要諗過先!

回復 8# passerby-b

舊年影音展買既音響用拖板,土炮七舊水。
雖然一個開關,但都好安全,有電壓睇又有濾波。
不過唔好上後級,令上牆插比較好,用濾波低音會腳軟。

評分人數

我堅企搵到舊咁既野.... 不過係 for 美式插既 (8 AC 位 + 高頻 + 網線)..
如果有人岩用就斷斤秤拎走佢...

http://www.hsn.com/electronics/m ... 2_p-5416478_xp.aspx

回復 10# apo

大王收埋好多好野

我堅企搵到舊咁既野.... 不過係 for 美式插既 (8 AC 位 + 高頻 + 網線)..

...
apo 發表於 2012-8-10 19:51

大王你以後不如改名叫毒王把1a,出動到美色吸引我等凡人。
掛住娣你果Post,攪到我5記得落車,走去搭小巴,又滿坐。要等下一架

...
apo 發表於 2012-8-10 19:51

大王呢舊野插落220V, 裏面有無零件係120V架?
WO80+5"折射+3.5"折反+HEQ5 Pro -SC8-AT
Star Adventurer, Vixen Polarie
我的個人網站http://www.qsl.net/vr2xsc/
我的論壇 http://hkttf.com

大王呢舊野插落220V, 裏面有無零件係120V架?
vr2xsc 發表於 2012-8-10 22:42

我都想知.... 都未開封..... 照計又應該冇事啦... Surge Suppressor 同 cap 耐壓應該都高過 220V ...

美色,聽D hifi 友講話好D
不過.................有物冬瓜豆腐,保險係 5 包