返回列表 發帖

香港記者英文水平惡劣

岩岩睇PCM既試機片段, 佢地D英文不敢恭維

例一:「It is ridiculous long for boot a computer」
好明顯唔識用動名詞

例二:「Windows Vista is innocence」
名詞同形容詞都搞唔清

好心啦, 佢地有無編輯架? 學好D英文先啦~小朋友記者~~

個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

自己英文都唔好:u_14 ......唔敢比意見......:u_15

回復 2# 的帖子

for 之後點會就咁加個動詞呀, 係都用 for booting xxxx

innocence 係名詞, 佢好明顯應該用 innocent 啦

無計啦, 呢家既小朋友不中不英, 患左嚴重語障症
電視衛詩教你量詞, 一艘船 變左 一個船
行都未識既小朋友, 就俾老豆老母用中英夾雜黎學講野~~

唉... 我要化喇.... 太執著... 都係求其山草藥亂up咪算數, 用番火星文講野先@#$*()U@#RKHKLR

原帖由 schindler 於 2008-4-28 21:25 發表
for 之後點會就咁加個動詞呀, 係都用 for booting xxxx

innocence 係名詞, 佢好明顯應該用 innocent 啦

無計啦, 呢家既小朋友不中不英, 患左嚴重語障症
電視衛詩教你量詞, 一艘船 變左 一個船
行都未識既小朋友,  ...

臭公公,睇開D啦~~:hs1

公公老師掂呀~:g17
:rockn_roll 上網學英文~!! Yeahyeah~!! :wtt18 hi~hi~
G...e...m

原帖由 Gem 於 2008-4-28 23:00 發表
公公老師掂呀~:g17
:rockn_roll 上網學英文~!! Yeahyeah~!! :wtt18 hi~hi~

公公,豬姐濫用"Hi, Hi", 丙佢啦!!!:u_17

原帖由 carolchau 於 2008-4-28 23:01 發表

公公,豬姐濫用"Hi, Hi", 丙佢啦!!!:u_17

:u_14 講笑文提升自己都要丙....:u_16
咁我唔講啦~~.....:wtt18 係~係~ (得喇掛?)
G...e...m

回復 3# 的帖子

衣家0既小朋友, 多數都係講菲傭式英文~~~:u_16
:wtt18 係~係~
G...e...m

豬姐工作壓力一定好大... HI完係咁係係係....

原帖由 schindler 於 2008-4-28 23:09 發表
豬姐工作壓力一定好大... HI完係咁係係係....

係白面人唔俾人講英文...:pig3 :pig3
:wtt18 係咯~係咯~
G...e...m

原帖由 Gem 於 2008-4-28 23:11 發表

係白面人唔俾人講英文...:pig3 :pig3
:wtt18 係咯~係咯~

講豬話啦~~

我英文唔好....無見解可言
不過學語文真係要浸....要用....
自己就係無咁環境...所以英不英...中不中
gem姐其實都係話緊我地d水平低的蟻民:hw3 :hw3 :hw3
不過你要見諒, 我地已經好努力去學......:pig3 :pig3 :pig3

傳媒的語文水平有幾大鑊....:g8
有眼見.....'痕身行寒'....'中角淫'....真係廣東話都笑死你:u_07 :u_07 :u_07
所以我好欣賞中國傳媒的制度, 說普通話要到相當的程度才讓你做主持, 做主播

至少唔好唔識Difference同Different既分別丫~~~
做英文老師真慘~~~~:g18

唔係做英文老師...而係做老師都好慘
你睇mike sir點樣勤力法就知......
要為人師表, 真係好艱難。

所以我好尊敬d老師架

回復 12# 的帖子

無呀~無呀~ 我只係識:wtt18  hi~hi~ 點夠膽話人地英文水平...:pig3 :pig3
只係有時見 d 菲傭同小朋友講果d英文, 真係........:u_14 :u_14 聽到人到傻....
都係公公講得好~!! :g17
G...e...m