返回列表 發帖
咁真系要麻煩大王啦

唔該晒大王,我今日搵你好唔好!

唔該晒大王,我今日搵你好唔好!
kcl33 發表於 2012-9-22 01:59

Sorry..我呢兩日不在香港…

ok

今晚同 panda 部舊 SS2K upgrade to 2000PC, 加左兩粒新 eprom 同 RS232 port 電阻.
但因為記憶 backup 鋰電池冇晒電所以 store 唔到 setup 資料, 說明書講電池 5 年左右要更換, 我估 panda 部SS2K 控一定用左唔知幾多年了..試下找 JJ 搵下, 搵到預埋我果份. 電池編號: ER6V (3.6V Lithium)

原來得一粒 eprom, 版本超老爺.. v1.09

Upgrade 左兩粒 v2.1 SS2K PC, 多左好多星星及月圖亮資料

PC RS232 socket 多番兩粒電阻

資料記憶鋰電

大王,淘宝上有2款,帶插头同头尾针腳2款,想要边款我星期日返去华强买。

大王,淘宝上有2款,2400mah帶插头,2000mah就头尾针腳,想要边款我星期日返去华强买。 ...
kcl33 發表於 2012-10-30 23:56

插頭係點架? 用線接太軟唔好用.. 最好有焊片引出既, 如果唔係好難上錫, 焊得太熱又危險.. 有 2000mA 已經夠十年八年用啦...

嘩..... 淘寶買都要幾十人仔一粒... 好貴!!

回復 82# apo

呢種款最原裝...

http://item.taobao.com/item.htm? ... 13656_3k1_858556040

其實拆左條線係唔係就是焊片... 有插既最平好似 RMB 28.
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=v7nce6b2921

大王,淘宝上有2款,帶插头同头尾针腳2款,想要边款我星期日返去华强买。
kcl33 發表於 2012-10-30 23:56

既然淘寶有, 咁我自己上淘寶買就得了(會預埋 panda 果份)... 你自己買定第日冇電果陣自己換.

已買左幾粒電池~

今早已收到貨了..

大王, 你可以協助了解block message 原因嗎??
能夠同三五知己飲杯咖啡已經好好

大王, 你可以協助了解block message 原因嗎??
kai 發表於 2012-11-1 11:04

大哥呀!!! 你唔好成日 "插" 我  d post 啦... 問過管理員邊度有人識同故意 "block" 你 message 呀?
如果 block 左你, 又點可以見到你呢 d "插" 文呀??
又唔見其他人有與閣下同樣問題....
你要 post 乜野大作呀? 需唔需要我地幫你代 post 呀???

已經同 Panda 個 SKysensor 2000 控換左 memory backup 鋰電...
因為買番黎既電池上 d 片仔唔上錫, 攪左好耐先攪掂....