返回列表 發帖

卒之砌好左一台 goto mount

輕....便裝... 試下用中價產品同貴價野有冇大分別先....

大王又有新玩具, 請問這是什麼型號?
勤力用功才會有好收成

呢套都唔平喎
不過咁砌法,應該會幾好玩

大王又有新玩具, 請問這是什麼型號?
anyone 發表於 2012-8-25 08:23

溫爺依家用開頂級高橋野…呢 d  三幾千文級既產品梗係唔知係乜啦… Vixen GP2 黎架咋…

但係係Skysensor 2000PC 喎~! 絕版好野!
http://astropaul.blogspot.com/

回復 4# apo

唔好咁講啦,高級貨遠遠不及大王的。
我初時都估係GP2,不過,見到個handcontroller 咁特別,所以問問。係呢,個handcontroller叫乜名稱?
勤力用功才會有好收成

回復  apo

唔好咁講啦,高級貨遠遠不及大王的。  
我初時都估係GP2,不過,見到個handcontroll ...
anyone 發表於 2012-8-25 11:41

阿 Paul 少咪講左咯... 老爺 Vixen  Skysensor 2000 PC.

我貪成台 mount 加埋輕過 EM11, 又唔使用電腦..

回復 7# apo

係呀,我問完之後就見master paul個post。
勤力用功才會有好收成

Skysensor 貴過台 mount 幾倍
http://osastrolog.blogspot.com

Starbook-s單買約六千, 咁skysensor二手價幾多?

Starbook-s單買約六千, 咁skysensor二手價幾多?
等蛇 發表於 2012-8-25 16:59

朋友送既,冇問佢值幾錢…

我都諗過咁樣出擊 ( photoguider 個RA + gpd 個dec + ss2k ) . He he

回復 11# apo

我都諗過咁樣出擊。He he

回復  apo
gary125 發表於 2012-8-25 23:05

請問 Gary, 摩打銅齒輪同 mount 個 driving 銅齒輪都係 40 齒, 咁 skysensor setup 應該 set 為 40 定 keep 番 36 呢??

其實 Vixen 都幾好玩, 樣樣野都可以左砌右砌...

我都諗過咁樣出擊 ( photoguider 個RA + gpd 個dec + ss2k ) . He he

回復  apo
gary125 發表於 2012-8-25 23:05

點解咁組合? 用低一級mount嘅R.A.配高一級mount嘅Dec.,下半輕上半重,有乜好處呢?不如直接用台GP2?

如果兩台mount混合用,係唔係應該GPD2嘅R.A.配GP2mount嘅Dec. ?
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

哦,Gary 只有gpdx + ss2k  及photo guider + dd2 + mt1 . 想輕d 咪咁裝囉,以前試過去台灣時寄倉件行李( gpdx + ss2k + Hal 70+ 衣服等)32 kg . 俾華信罰左幾舊水!

Gary 依家又十世都唔出嚟一次,買件gp dec module + mt1 又好似有d on 居。另外,改用gp ra 係想轉為auto guide .

To 大王: 原裝齒數係40 齒,但ss2k ( v.2.09) 係set 做36 (+036 x 144)

回復 14# cosmos