返回列表 發帖
諗緊買架cheap D3200定係D600去影極光的時候。又出架D5200,真係唔知點揀...

規格直迫D7000,仲有反Mon
cosmos 發表於 2012-11-7 18:40

D5200似係D7000 + D3200 merge埋一齊。咁下一部D7100/D400唔知會係點?

Sony自己都未出新CMOS比 sony DSLR用,所以nikon/pentax都唔會有24M以上的sensor, 咁只可以改良D7000 body;簡單D講,防水滴防塵body將會乜都返應快D(focus, fps, ...)

昨晚買了D5200 body, 手感及對焦速度,正如價錢一樣,都係中價位的感覺。
不過noise比起我架老爺S5pro,就真係表現好好好好好好好好好好多。

附上ISO1600及ISO6400的sample及 1:1 crop 。開機入電就影,全機及括NR都係default setting

DSC_0047_small.JPG DSC_0047_CORP_ISO1600.JPG DSC_0065_small.JPG DSC_0065_CORP_ISO6400.JPG

D600怕有塵....
買D600,又想買多1-2支鏡,一闊三大。

另外, 我平時都唔多影相,只係旅行時才會影。在香港用得最多返而係iphone及e-pl3。買D5200齌body,機身又唔算重,已經夠我旅行用

真好耐好耐無upgrade過DSLR body

今日試機相,在屋企樓下影的,我對雀仔完全無認識,都唔知影了乜

DSC_0036_PS_SS.jpg DSC_0077_PS_SS.jpg DSC_0084_PS_SS.jpg DSC_0043_PS_SS.jpg DSC_0062_PS_SS.jpg DSC_0103_PS_SS.jpg

評分人數

回復  bigdr

No.1-3: 紅協藍尾鴝
No.4-6: 鵲鴝

隻紅協藍尾鴝影得好靚  ...
puppymic 發表於 2013-2-3 09:55

Thank you.
我乜都唔識,要跟大家學下o野

今日落雨, 天陰陰, 又出去這下機

DSC_0464_ss.jpg DSC_0448_ss.jpg DSC_0393_ss.jpg DSC_0323_ss.jpg DSC_0315_ss.jpg

評分人數

• Gem: 很有意境!讚賞 + 2 分
    • apo: 構圖美觀!讚賞 + 2 分

今日買埋WU-1A, 即插即用,唔洗setup,在iphone裝個nikon app, 即刻就可以經iphone liveview!!!! 仲可以觸控對焦!同影相!

返應同最近買的Sony action cam一樣咁快。  好好玩!

回復  bigdr

講到咁好玩攪到我都想搵部黎玩...
apo 發表於 2013-2-4 23:56

入門機,唔襯大王。而且D5200個AF,真係唔爽;大王諗真D先好。

不過大王,食1-2餐麵包,就節省到返來,無所謂la。

個WU1a,我在旺角問了幾間都無貨,結果淘回來,仲平了二百幾