返回列表 發帖

海洋生態篇

海葵和海草:g8

好多海膽

係喎,黎到東平洲居然唔記得影海洋生物......

第二朝食完早餐無所事事去沙灘漫步, 發現...:g8

水珠?

1月東坪州觀星營(2008) 147.jpg

魔芋??

1月東坪州觀星營(2008) 146.jpg

我地驚佢有世紀病毒, 某某人好小心用石頭產起佢

1月東坪州觀星營(2008) 149.jpg

問左士多老闆娘...原來呢粒野係死去0既水母,無知0既我地, 仲以為有大發現.... ... ...

1月東坪州觀星營(2008) 151.jpg
G...e...m

"一條小""沒"香鯨, 擱淺起沙灘~~~"
1月東坪州觀星營(2008) 200.jpg
G...e...m

繼續進行考察....:g8

沙灘上的足印~

1月東坪州觀星營(2008) 244.jpg

侏羅紀時代的魚骨化石~

1月東坪州觀星營(2008) 247.jpg
G...e...m

原帖由 Gem 於 2008-1-14 10:59 發表
繼續進行考察....:g8

甚麼東東來架 :g13

龍落水附近的小水潭有很多很靚的蟹── 不過都是死的:icon_cry
相比起來更樓石附近顯得有生氣得多(海膽是在更樓石附近影的,那裏亦有勁多的海葵,不過都在難以拍攝的海邊水深處)

那種蟹原來叫白紋方蟹:icon_idea

蟹、海膽,仲有海葵,炒埋一碟:hw5

回復 8# 的帖子

To Bug 少及其他會員, 為了節省儲存空間, 可否盡量減少一般照片的 file size?  一般圖片希望可以控制在 200K 左右或更小. 天文照片或教大顯示尺寸等照片可以接受較大的 file size. 多謝合作!

原帖由 bug 於 2008-1-14 14:26 發表
蟹、海膽,仲有海葵,炒埋一碟:hw5

d 海膽有幾大隻? 咁多海膽點解唔偷雞 "執" 佢上水做海膽壽司? 食左落肚應該唔會俾人捉到掛????

點解我一隻海洋生物都見唔到既???

見得最多是在更樓石...你好似肚痛沒在那裏逼留?

o.....浪費左呢次機會。
都好,臨尾見到水母同雞泡魚。