返回列表 發帖

鏡頭改的便攜攝星器材

受大王啟發, 用打雀鏡改攝星器材, 我的版本:

赤道儀: iOptron SmartEQ-pro
望遠鏡: Canon FD 300mm f/2.8L (去掉光圈體)
相機: QHY9 (8300) CCD + filter wheel
導星: TS-9mm-OAG + QHY5II

整個系統赤道儀(包腳架及平衡鎚)、鏡頭、相機及導星共重10.2kg, 絶對上得飛機。

期待開光及測試報告!
勤力用功才會有好收成

我也剛用了類似組合上左陰那山... 如果唔帶多部 body 作 finder,  要盲摸摸用 300mm 鏡 + x2 crop sensor 搵第一個目標對我係一種挑戰......浪費左好多寶貴時間..尤其我個 ST8300 refresh 一次 screen 要成大半分鐘...

回復 3# apo

你無Goto咩

回復  apo

你無Goto咩
等蛇 發表於 2012-12-18 15:13

有 goto 都要 sync 到第一個目標( or referece star)至得.. 我連呢步都攪餐死.... 不如你教下我啦.....

回復 3# apo

有 可樂加料

隻彩色8300 加 鏡頭,重夠backfocus 加個OAG 喎
可樂平衡錘....物盡其用,好野

隻彩色8300 加 鏡頭,重夠backfocus 加個OAG 喎
可樂平衡錘....物盡其用,好野 ...
noodle9394 發表於 2012-12-19 13:18

買緊個短 OAG... 下次去都係上你地個鬥... ta 個重鎚黎用好過....
最頭痛係點如樣嚮支 328 度揹支尋星鏡...

不如用8300下面粒螺絲,上隻膠red dot 。
328咁闊,用紅點就最簡單、輕便、又夠cheap啦。
我宜家上山d鏡全部都用紅點去 syn,再用maximDL 做 plate solve,個位非常準

不如用8300下面粒螺絲,上隻膠red dot 。
328咁闊,用紅點就最簡單、輕便、又夠cheap啦。
我宜家上山d鏡全 ...
noodle9394 發表於 2012-12-19 13:50

紅點準星我有呀~ 不過要搵個 1/4" 轉閃燈腳既物體, 仲有每次用完拆走下次再安裝點較準呀??
好心下一代 CCD 加個 finder monitor 啦.... or image D/L 夠快就冇乜問題了..

你有無bin 佢同用 subframe 去focus 同 syn ?
快好多喎

回復 11# noodle9394

梗係有啦... 如果唔係等到頸長都未轉到畫面....
我個 ST8300 行 USB1.0.... 如果用 11K 仲大獲....
用 SXV-H9 就快好多好多....

轉STF 啦,快好多嫁,宜家亞tan做緊特價

轉STF 啦,快好多嫁,宜家亞tan做緊特價
noodle9394 發表於 2012-12-19 15:51

轉乜鬼oY... 冇錢...
係 SBIG 清貨價...

話口未完即收到個 OAG, 不過唔係 TS-9mm, 係 Dking-12mm
禽日放工前淘寶淅江省買, 今日收到貨...