返回列表 發帖

[聊天吹水] 有冇人玩JBL喇叭?

睇到有對2手好抵, 不過未聽過, 唔知咩聲底, 有冇人知道佢比起PROAC RESPONSE系列會唔會粗聲好多? 話晒個單原都大成個開....

另外想問下, 合併EL34 AMP夠唔夠推??

THX!

我有用 JBL 喇叭, 不過佢唔係樣樣岩口味.. 睇你想聽乜.. 有些環境下未必一定好過 ProAC 仔.

呢對係唔係4343? 咩聲底?

上次走去聽PROAC D1同TA, 差D搬左對D1返屋企....我鐘意中頻厚DD, 但係又唔係粗果種聲底, 唔知點講...我係驚JBL 低頻太勁, 整粗D聲....但係又唔知邊度有得試聽.....

回復 3# sn-10

都唔知你講緊邊對 JBL? 多低音? 我覺得我另一對 ATC 仔比佢更好聽...
我對 JBL 4343 都係留番黎播太鼓或擊鼓.... Rock 都岩, 不過我好少聽..

就係4343A...

都係今晚出去聽埋HARBETH M30先算.....

就係4343A...

都係今晚出去聽埋HARBETH M30先算.....
sn-10 發表於 2013-1-4 10:36

如果係 4343, 用 EL84 推我會覺得 mum 水 d, 我自己就用每邊 4 隻 6550 膽推佢.

二手好抵即係咩野價? 靚仔既全鋼磁貴過 4343B 成萬銀架....

我用4支EL34

R33有隻4343A同4343B, 都係3雞野到.....

今晚去有蛇聽下M30同P3先決定....

每邊兩枝EL34應該都夠力。當然重要睇個電源供應夠唔夠勁!

我覺得推  4343 起碼要用一對或以上 KT88/6550, 如果唔係會冇低音 or 一pat pat..

用麥記 MC275 應該唔會錯...

4343咁低效率?
每邊兩枝EL34都可以有30W了。
當然MC275一定正好多!

我用4支EL34

R33有隻4343A同4343B, 都係3雞野到.....
sn-10 發表於 2013-1-4 15:48

R33 對 4343 賣左了, 唔通係你買左?

唔關我事....