返回列表 發帖

同好自拍 video 好型呀......

攪到我都想買番部 Gopro Hero3 影 timelapse video...

回復 1# apo

元朗

Hero 3 black is good

聽講Video入面條中坑,原本都想買GoPro Hero3 Black version. 不過睇完一大堆review之後,最終都選擇了Sony action cam HDR-AS15。

網上的review,畫質+電池+價錢, 今次Sony都一拳擊倒GoPro Hero3 Black.

GoPro Hero3 Black可以拍4K video, 但Sony就唔得;不過GoPro Hero3 Black 出名hang機好勁,希望下一代firmware update能改善。

Sony亦有唔好處,就係部機比Hero3熱好多。如果要落水用,好快會起霧氣。有review話, 如果放入防水盒內,再直視被太陽晒住的話,會熱到自己停機。不過上面條中坑,無用防水盒玩了一晚,機身溫度比工作中的iphone5低

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12853

回復 4# bigdr
我剛剛都跟左你同一間淘寶店買左支 Sony cam, 不過冇買頭帶.... 我冇爬雞...又唔敢 "片" 車...

回復  bigdr
我剛剛都跟左你同一間淘寶店買左支 Sony cam, 不過冇買頭帶.... 我冇爬雞...又唔敢 "片" 車.. ...
apo 發表於 2013-1-17 11:10

大王唔買helmet mount, 咁可以裝在哪個位置? 唔通裝在鞋面偷X   ???

AS15的WiFi功能都幾抵讚,用iphone就可以remote realtime睇到隻cam的影像,仲可以切換FOV 120/170, 720p/1080p, ...
大王裝在跑車車底,坐定定在車內就已經可以搖控晒隻action cam

大王唔買helmet mount, 咁可以裝在哪個位置? 唔通裝在鞋面偷X   ???

AS15的WiFi功能都幾抵讚 ...
bigdr 發表於 2013-1-17 17:19

間野配件價錢貴, 仲貴過香港 Sony 價錢 (HKD 239). 淘寶唔要帶 RMB 1288, 要埋帶 RMB 1588-1688..
http://www.sonystyle.com.hk/prod ... ?modelCode=02412103
話唔定好快有老番配件出, 暫時用膠布縛實黎用咯..

我諗住用黎影 timelapse, 間中裝上房車上或單車上影下馬路.. 又或者縛起蕃薯個頭度帶佢去公園等佢走埋 d 放狗姐姐度... 就算佢唔覺意影到人咪拉佢咯...

佢老闆....
個網寫住所有套裝都有 16G 咭送, 出左貨問番佢先話官方配套不送咭... 誤導!!!

丰泽数码坊:江南 (2013-01-17 20:34:56):
老板 没有官方标牌是没有送卡
如果有送绝对不会少你的
这个价格都是跑量价格了  O利润的

Sony落水會好似舊GoPro禁近視,都係等佢出新版~

Sony落水會好似舊GoPro禁近視,都係等佢出新版~
Maverick 發表於 2013-1-18 00:31

如果要落水用隔熱野包住佢先入殼會唔會好 d 呢? 或者用埋佢塊防霞鏡可能有用...

唔關霞氣事,係因為個殼塊lens係曲,落左水會變左凹透鏡。所以GoPro2後來要出另一款Dive Housing解決。GoPro3就直頭改返平鏡既殼~

不過唔落水底就完全沒問題!

回復 11# Maverick

前面用平鏡望 170  度可能會有遮擋喎...
唔緊要啦... 到時佢會諗個新殼... 一半 Gopro 價錢都唔洗玩下先啦..

佢老闆....
個網寫住所有套裝都有 16G 咭送, 出左貨問番佢先話官方配套不送咭... 誤導!!!

丰泽 ...
apo 發表於 2013-1-17 20:41

我都記得佢有寫套餐先有得送16G card,所以我先買helmet mount套餐

唔關霞氣事,係因為個殼塊lens係曲,落左水會變左凹透鏡。所以GoPro2後來要出另一款Dive Housing解決。GoPr ...
Maverick 發表於 2013-1-18 00:43

AS15有件Action Cam Replacement Doors — Switch out the door of your Action Cam's waterproof case to optimize different shooting conditions and get the best shot possible.

係唔係用來落水?

http://store.sony.com/p/Sony-Act ... t-Doors/en/p/AKARD1

已經收到貨玩左一陣... 感覺如果機底有埋 1/4" 腳架牙就方便好多..