返回列表 發帖
我唔係話要1000X呀,我想要400X咋,反正我不需要那麼快﹗
passerby-b 發表於 2013-3-14 22:14

大師, 上面咪有相咯提到咯... 32G 同 64G 都係 Transcend 400x 呀!

順便提下...
上次去台灣帶左部可以 1 秒影 12-14 張既相機, 超過 200G 既 CF 咭, 包括果張 1000X, 兩舊充一次電共可以影到 4000 張相以上既電池..
影左頭一日加第二日中午後望下部機已用緊第二張咭(32G 400x), 以為好似部 D800 咁快就打爆左張 32G 1000x, 繼續影, 因為想練下眼界, 一路用緊一秒一至兩張既手勢..
跟住休息時換左第一張咭做 64G, 繼續影多一日... 咦?? 點解第二張咭 32G 影左咁耐仲有淨既?? 好奇怪..
跟住再影都係未爆咭, 跟住到最後果日都仲未爆... 臨走果日晨影後, 早餐後, pack 好行李腳架, 見仲有少少時間拎部相機睇番原本果張 32G 1000X, 下.....
張咭入面全部相係塱原 d 鵐....... 唔係馬??? 冇晒心機... 唔記得 format card.... 成日以為自己一早已經有最少 32G 相在手, 原來.......
條氣唔順, 見仲有時間, 手持拎部機再出去行下...... 行行下竟然見到心儀目標鳥, 今次仲唔全速打餐夠本?
點知,,,, 打得幾張後部機話咭 full... 唔係馬? 打開咭蓋望下, 唔係馬? 原來朝早睇相時抆走左 card 槽 1 果張 64G 冇插番落去.......天意...
事後檢討, 又唔係冇咭, 又唔係冇電, 花左咁多錢買機票搭咁耐車點解唔影多幾張相番黎呢??? 埋單計數全程岩岩影滿一張慢咭 32G RAW.....

大王,你用過覺得點呀,會唔會冇哂D相呀?

你睇上文... d 相儲存得好穩定, 仲跟埋我去台灣....

你睇上文... d 相儲存得好穩定, 仲跟埋我去台灣....
apo 發表於 2013-3-14 22:42

咩大王唔係一路影,一路睇吓D相影得好唔好架

咩大王唔係一路影,一路睇吓D相影得好唔好架
passerby-b 發表於 2013-3-14 22:50

睇相冇問題架喎.... 從最後睇番前...
影得仲少過我以前用菲林機....

睇相冇問題架喎.... 從最後睇番前...
影得仲少過我以前用菲林機....
apo 發表於 2013-3-14 22:54

咁係咪即係表示有問題啦

你咁驚冇信心就買 Sandisk 啦....
平野冇好, 唔岩有錢人用架......

唔好再提張 1000x 喇... 你問 fatpang 就知我幾失禮.....
apo 發表於 2013-3-14 22:12

冇咩丫!我影唔到靚雀相咪重失禮?!

冇咩丫!我影唔到靚雀相咪重失禮?!
fatpang 發表於 2013-3-14 23:31

係你收收埋埋唔肯拎出黎分享姐....

唔得閑搞佢!

60MB/S即係幾多X呀?400X定係更慢呀?
點解SANDIXK 90MB/S SD CARD 會慢過 60MB/S CF CARD 架?