返回列表 發帖
回復  passerby-b

584上684唔係好難,差價唔係好大
Mr.Big 發表於 2013-2-7 21:56

重量差好遠  而且856重輕過684
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

回復 60# passerby-b

一支856已經夠曬,唔好噤貪心

cosmos 發表於 2013-2-7 22:03

856 口徑都唔夠 684 大, 梗係輕 d 啦...

回復 63# apo

856採用了電磁光圈設計,Nikon話提高了連拍時自動曝光控制的穩定性

cosmos 發表於 2013-2-7 22:03

所以咪叫你上856,等你唔好話重唔上684

回復  apo

856採用了電磁光圈設計,Nikon話提高了連拍時自動曝光控制的穩定性 ...
cosmos 發表於 2013-2-7 22:16

Canon 用左電控光圈幾十年啦.. 咪又係咁....

Canon 用左電控光圈幾十年啦.. 咪又係咁....
apo 發表於 2013-2-7 22:19

大王好似對雞能好唔滿意,不如贈送俾我啦

大王好似對雞能好唔滿意,不如贈送俾我啦
passerby-b 發表於 2013-2-7 22:33

老實講, Canon body 真係... 人地一早有既野佢要分好多年慢慢流出黎...

1) 曝光補償: +/-2 > +/-3 > +/-5,  以前得加兩級年代背光相一係唔好影, 一係就要轉 M mode 慢慢試..
2) F8 有 AF: 以前得 1 系先有, 最新旗艦 1Dx 居然冇....... 後尾俾人喊打喊殺先加番, 不過都係得中間 AF 點用到.
3) Auto iso: 唔識加入最低安全快門, 到 2012 新機先加番.
4) 重點測光: 到今時今日都未有得 set 大小.
5) 重拍: 過左十幾代先肯加番.
6) 測光 sensor: 一直色盲唔識分顏色, 又係等十幾代後先叫做有得認顏色.
7) AF 追焦: 代代出現不同問題, 快而不準, 到 2012 年先叫做似番 d 樣.
8) 獨立反光鏡鎖掣: 話知你投訴, 佢覺得你冇需要成日用費事理你.
9) Live view mode: 專業機呀.. 係都唔俾你咁方便 Photo / Video 轉黎轉去.
10) Real time crop mode: 費事理你, 佢叫你自己買張大容量記憶咭, 再換部勁 d 既電腦再裁相咪一樣咯.
11) 重量: 越出越重, 佢話俾重 d  料你感覺抵買 d 喎.
12) 包圍曝光: 2 張 >3 張 > 5 張 > 7 張
13) 測光模式獨立微調: 佢覺得冇需要.
14) M mode 自動 iso: 佢覺得相機識得同你測準光, 你冇需要自己調整曝光補償.
15) Interval timer: 佢叫你買多條成千蚊既 TC80N3 咪用到咯.
其他... 算喇....

評分人數

所以咪叫你上856,等你唔好話重唔上684
Mr.Big 發表於 2013-2-7 22:16

你想買我支584,都話有得傾囉

你想買我支584,都話有得傾囉
cosmos 發表於 2013-2-7 23:04

你又影雀了?
https://hoonwai.myportfolio.com