返回列表 發帖

D5200,AF-S 300/4, 高ISO,over問題?

我架D5200有D問題,ISO越高,就over得越多。

我比較過D5200及S5pro,相同環景,同一枝AF-S 300/4, 相同ISO,測光都測到一樣。但影出來, ISO100, 兩機影出來一樣;ISO800,D5200over了1級;ISO2000,D5200就over了幾級!ISO越高,就over得越多

但枝鏡afs300/4在S5pro完全無問題。奇怪!

掉咗5200咪搞掂lor

現在日光日白用高ISO鳥攝,下下都要手動under 1-2級

回復 3# bigdr

唔拎去 check 吓?

我用部5100同你交換
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

一早叫你入D800E架啦

昨日再試真D,日光日白,ISO800 over了3級以上,痴線。唔通測光正確,但實際快門做唔到1/1000- 1/4000一秒?我試過按住B掣,光圈葉有收。

各位大師,有無方法自己初步check下快門有無事?

昨日再試真D,日光日白,ISO800 over了3級以上,痴線。唔通測光正確,但實際快門做唔到1/1000- 1/4000一秒 ...
bigdr 發表於 2013-3-4 11:24

你有冇試 RESET 原廠設定?D5200 我未用過,D800 有得 set 測光微調偏移加減,仲有你是否試晒所有測光模式?

測光模式已經試過晒,初頭以為D-light&HDR作怪,亦都講過試過晒所有setting及關了D-light及HDR。
差在未reset。

今日有個白痴想法,唔知係唔係我set得ISO太高, ISO 800-1250,快門跟本唔夠快?我見昨日影的相,ISO 800, 1/2000-1/4000,  光圈 f/7-9。但光圈都未收盡。而且我試過sport mode,AUTO ISO,一樣over了幾級。

Firmware:
Body: 1.00
Lens: 1.006

Body已經係最update, AF-S 300/4就唔知

我只係這支AF-S 300/4夾D5200有問題,如果比晒nikon CS check機,佢地理唔理我?

測光模式已經試過晒,初頭以為D-light&HDR作怪,亦都講過試過晒所有setting及關了D-light及HDR。
差在未res ...
bigdr 發表於 2013-3-4 12:06

一般戶外影雀仔我會用 A mode (光圈先決), 間中用 S mode (快門先決). iso 可以用 auto 或自行設定, 測光用點測光或中央重點方式測光, 你試下唔好用 "傻瓜模式" 先啦~

我無用"傻瓜模式","傻瓜模式"直頭傻瓜到唔可以-ev,D5200只係家庭電器,無高級dslr咁多setting。我昨日的相片用P mode, 平均測光, 下午4:00-5:00影,全程iso800, -3ev.

下個weekend再出去試下。

咁會唔會係枝鏡個光圈"立"油呀?!

咁會唔會係枝鏡個光圈"立"油呀?!
fatpang 發表於 2013-3-4 13:50

係喎,我開B掣,見到有收光圈,但無想過快快門時光圈"立"油,真係無諗過。我只在其他DSLR上試測光,但無試過快快門。Thank you.

今晚返去試下
1. 其他DSLR body的快快門,有無曝光over
2. 全開光圈,有無曝光over

我無用"傻瓜模式","傻瓜模式"直頭傻瓜到唔可以-ev,D5200只係家庭電器,無高級dslr咁多setting。我昨日的 ...
bigdr 發表於 2013-3-4 13:46

P mode 咪又係等於傻瓜模式.....