返回列表 發帖
上星期好懶,無踩車又無跑步。

唔想花錢又想玩  MTB, 禽日上淘寶買左套頭避震 (very cheap 貨色), 同埋一套輪組, 今日已收到, 先裝好內外吋先... 聽晚再度好支避震機長度, 鋸完再裝頭碗零件.. 諗住搵手上架 Giant 做試驗, 之後唔夠用再裝油剎同轉波組合.

回復 61# bigdr

星期六跑咗人生首個半馬

你果邊天氣咁好,一定好輕鬆啦。明年一齊落場跑渣打半馬,不過可能你一落場就全馬。

唔想花錢又想玩  MTB, 禽日上淘寶買左套頭避震 (very cheap 貨色), 同埋一套輪組, 今日已收到, 先裝好內外 ...
apo 發表於 2013-5-27 21:27

條steering tube可以唔洗cut咁多, 留返0.5-0.75"在上面(不過要加幾個ring) 以後仲可以升高個stem或留返支fork比其他車用。

我部單車唔夠一年
扭爆左個波撥

回復 65# bigdr

明白, 切了就番唔到轉頭.... 同做左太監就唔可以做番完人一樣....

回復 64# bigdr

適逢有個試車活動, RB 冇我SIZE, 於是試咗架 MB, 手把好定, 轉波好順, 唔使點用力都好去, 仲好輕, 真係有啲衝動買咗佢.

回復 68# cam
Specialized... 梗係好啦.....
買啦..... 踩完平平地拎番黎讓俾我...

我部單車唔夠一年
扭爆左個波撥
DTS-ES 發表於 2013-5-28 11:16

換過一套咯....

回復  bigdr

星期六跑咗人生首個半馬
cam 發表於 2013-5-28 03:25

你去咗邊度跑呀?
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

Cam姐,點解妳的活力無限呢?教教我呀!
https://hoonwai.myportfolio.com

唉.... 唔知間野是否估我將來用得著, 之前買左個鋁架掛車好用咪買多一個咯..
今晚收貨, 咁重既......9kg, 運費多左起碼一百, 番屋企打開睇原來係寄錯左個大型單車維修架俾我......
我都唔知有冇用, 不過算啦.. 老板都唔知個伙記會寄錯, 後尾我補番 100 人仔俾佢....
原來個架 RMB 88, 個維修架原價 RMB 198.. 計落都好抵買..

回復 71#72# cosmos, hooooon

我去了北緯65度,五月正值初夏,天氣清爽,風和日麗,晚上十一時太陽才沒入海中,凌晨三時又再爬上來,日照時間很長,最適宜户外活動,跑步、踩車、影雀。

話說這裡的馬拉松,因為路線較平緩,沒有香港的高橋和隧道,跑起來很舒服。半年前我開始跑步,每次都是慢慢的跑,最初2、3k, 然後 5k8k, 最長15k, 目的想改善心肺功能,幫助行山。今次到來影雀,適逢有比賽,便毅然報名了, 趁還有能力,走多啲,玩多啲,依家唔做,第日可能做唔嚟!

回復 70# apo

換左
依家雞野好化學