返回列表 發帖

再講 macro 鏡

之前買左 Tamron 180mm Macro, 都影左唔少滿意的照片, 光學 performance, 同 Tamron 90mm Macro 一樣, 超正, 好滿意, 不少 overseas review 亦話同 180L 有得 fight.
但 Tamron 180mm Macro 有以下 disavantages:
- AF 速度好鬼慢. 雖 macro 鏡係會慢 d, 但係 field 度, 同不少用 sigma 180, 150, 180L 的 師兄影同一 object, 聽到他們的合焦聲, 就知自已真係慢. :g2 (noisy, but it doesn't affect performance so not counted)
- AF 冇得 set range (e.g. 0.35 to 1 m, 1m to infinity, 0.35 to infinity), 時時都迷迷迷焦:g3 :g3 :g3
- 可手動 focus 先, 再 AF.  但之後既 AF 唔一定去 in-focus 既方向!:amazing.   (Lense software issue?)

影蟲和定 d 既蝶都十分滿意, 但快 d 既蝶就只有望的份兒. :eyes_droped  以前用 Sigma 70-300 with macro 影快蝶反而有信心得多.

"我 + tamron 180" 哩個系統睇來係好難影到快 d 既蝶.  (自己人慢可能都係原因之一! :big_smile :big_smile :big_smile )

結果賣咗. :electric_shock

而家 consider 緊 Canon 180L or Sigma 150 macro.  呢隻死馬係 macro 界新黑馬.

下晝去 showroom 試鏡.  :g2

我對TAMRON既200-500都係好唔滿意...估唔到支微距都咁麻麻....:embarrassed
話時話180L同SIGMA 150價錢相差好遠喎:i_have_no_idea
不過我自己用過180L幾重手下, 用得耐都幾攰, 可能我自己用開CANON 100吧

個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

180L?宜家想買都冇貨!!:g20

原帖由 fatpang 於 2008-5-17 21:34 發表
180L?宜家想買都冇貨!!:g20

canon都學nikon玩無貨?

如果我雙手可以夠力揸住支180L兼影相時唔手震,我就實買180L~~:hs4
唔係話支canon macro 100mm唔好(我自己都用緊:g17 ),但180L啲色真係正好多~~:g13
雖然貴100mm三倍有多:u_14 ,但一分錢一分貨,都係值得嘅~~_2

原帖由 carolchau 於 2008-5-17 23:23 發表
如果我雙手可以夠力揸住支180L兼影相時唔手震,我就實買180L~~:hs4
唔係話支canon macro 100mm唔好(我自己都用緊:g17 ),但180L啲色真係正好多~~:g13
雖然貴100mm三倍有多:u_14 ,但一分錢一分貨,都係值得嘅~~_ ...

你咪係度放毒啦

可唔可以講吓啲色有乜分別:u_15 鏡頭我真係冇乜留意,但遲吓都可能買返支100玩吓:u_15
~~~....~~~~....~~~~~

原帖由 bug 於 2008-5-17 23:39 發表
可唔可以講吓啲色有乜分別:u_15 鏡頭我真係冇乜留意,但遲吓都可能買返支100玩吓:u_15

你攞D生支180L玩下咪知囉~~:u_03 :u_03 :u_03

原帖由 schindler 於 2008-5-17 23:24 發表

你咪係度放毒啦

我唔你放毒呀,我講事實之嘛...:i_have_no_idea

原帖由 carolchau 於 2008-5-17 23:42 發表

你攞D生支180L玩下咪知囉~~:u_03 :u_03 :u_03

玩過180,但同場又沒有100來對比嘛:g2

回復 10# 的帖子

你一次過買晒兩支來玩咯~ :bad_smile
G...e...m

原帖由 Gem 於 2008-5-17 23:50 發表
你一次過買晒兩支來玩咯~ :bad_smile

好主意~~:u_07 :u_07 :u_07

回復 11# 的帖子

你咁富貴先會咁諗...:g3 :g4

回復 13# 的帖子