返回列表 發帖

邊隻好D?

想買架DC仔做digiscoping,邊隻好?
O記SH-1有防震,不過唔知O記D機好唔好
F記隻F900EXR又幾好咁,不過冇防震

F記隻F900EXR又幾好 ...
passerby-b 發表於 2014-5-24 12:17

上個世紀N計有一款叫勿野Coolpix的,好經典下,你老哥收藏埋咁多經典,唸唸佢丫

上個世紀N計有一款叫勿野Coolpix的,好經典下,你老哥收藏埋咁多經典,唸唸佢丫 ...
newcanon 發表於 2014-5-24 13:28

大佬,有錢至買到力強架!我就係冇錢

大佬,有錢至買到力強架!我就係冇錢
passerby-b 發表於 2014-5-24 21:41

你唔係用「拉架」咩?
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

F記隻F900EXR又幾好 ...
passerby-b 發表於 2014-5-24 12:17

Canon S120
Sony RX100 / RX100 II

B Gor, you have bought your telescope already, right? If yes, may I have a chance to enjoy it?  ^^

Canon S120
Sony RX100 / RX100 II

B Gor, you have bought your telescope already, right? If yes, m ...
fatpang 發表於 2014-5-25 01:30

未買呀,不過香港代理報咗個好吸引GE價

你唔係用「拉架」咩?
cosmos 發表於 2014-5-25 00:15

搞搞震,冇幫襯
我冇錢用名牌好耐啦

睇完D Spec, 我都儍咗
S120平G1X MII 成半,用1.8鏡頭(G1X MII 用 2)
G1X MII 有咩好呀

G1XM2 用1.5" sensor,
光圈呢唔得就咁比較,你睇番依個喇 http://www.dpreview.com/reviews/ ... views-latest-widget
G1X 第一代就唔係幾好用
我都有想過 M2, 不過我已經有 RX1R 同 RX100M2 所以唔會買喇

我唔太中意C記啲色, S記又怪怪地
你會唔會考慮Fuji XQ1
唔知好唔好,不如B Gor 試試呢

XQ-1,睇到流哂口水
不過影唔到星喎,S120可以喎
仲有,F900EXR,除咗鏡頭光圏外,咩都好似好過佢

F900 最長快門唔知有幾多喎
G1XM2 有成60秒 S120 得15 秒
仲有C記有啲內置影星空功能可能啱你多啲。
不過G1X2 Digiscope 又會唔會大重。
可能唔可以一架機實現兩個願望。

G1X II sensor大導致鏡頭大!用在digiscoping上好可能會有黑圈!!

請問,你地講的digiscoping,係唔係一定要經eyepiece?
如果用FS60C + eyepiece + M43的14-42mm kit lens. 除了黑角,仲有乜問題?
eyepiece用幾多mm好?plossl , or, LV, SWA? 邊款好D

回復 14# bigdr
用 M43 放大率低…起碼都用一吋 sensor 機啦…
同埋最好加個正像菱鏡,可以用眼睇埋…