返回列表 發帖

相機電池

我對相機電池結構全無認識,但又相自製一個外置電源器供應給數碼相機使用,以減輕相機重量、減低相機長曝時的機身溫度和大大增加相機連續使用的時間。故望對相機電池有認識的同好能給予意見,以免自製的外置電源供不安全及對相機構成致命損壞。

如圖,相機電池有4個接點。當中兩個有標示 + - 極,其餘兩個沒有。現有問題如下:

1.  使用multimeter直接量度標有 + - 極的接點的輸出電壓是否可以?這個 no load 輸出電壓是否應與電池所標示的電壓相同?
2.  那兩個沒有標示的接點是否只應用於電池充電時間 (例如作電池慢放電、平衡每個cell的電壓等等)?對於電池供電給相機時,他們是沒有任何功能的呢?
3.  所製作的外置電源供應器的no load輸出電壓 = 電池標示的電壓 便可嗎?無需理會 input impedance是否match?
4.  在製作時,還需要注意那些事情?

謝謝你的幫忙及意見。

LT

你打算用在邊部機度?

你打算用在邊部機度?
Tinping 發表於 2014-7-8 14:37

40D or 5D firstly, then 100D or 6D .

大王,

想請教一吓, 會唔會用電池, d電源會乾淨d?  Readout noise又會低d?

用switching power supply由AC轉DC唔知部相機的noise performance會唔會差咗?

大王,

想請教一吓, 會唔會用電池, d電源會乾淨d?  Readout noise又會低d?

用switching power supply由AC ...
Subaru 發表於 2014-7-8 22:53

你試下咪知咯....
Noise 大唔大都要睇個 switching supply 做得好唔好...
再者, 個adapter 有插頭, 可以接電池箱供電, 買舊大少少既電池影足一晚 Time Lapse 都唔洗換電啦...

火牛加 dummy 電池都係幾十蚊, 整乜鬼oY...
apo 發表於 2014-7-8 19:55

大王,

荒山野嶺無AC供應喎!同時,遠地外遊所帶行李左限右制,已沒有幾多空間可帶天文儀器。就是只想一像電線 + 電池來供電,帶少一件便多一件呢。

LT, 買了上面大王介紹的adapter之後,唔洗用A/C。再去淘寶/鴨記/廣華街,買搖控車/直升機的 7.4 lipo電池及差機, 然後焊條線接dummy電池去lipo。攪掂!

不過講到這裏,發覺又要帶lipo,又要帶lipo差機。仲重過一大堆原裝電池仔及原裝差機。

LT, 買了上面大王介紹的adapter之後,唔洗用A/C。再去淘寶/鴨記/廣華街,買搖控車/直升機的 7.4 lipo電池及 ...
bigdr 發表於 2014-7-9 09:51

Dummy電應很易自製。

我的想法是:自製dummy電出2條電線接3.7v x2 模型電蕊 或 1.2v x 6 Ni-MH電蕊。電蕊又可用作平衡錘。現在只是擔心就這樣將電壓接駁到相機而沒有任何電阻作保護,是否是危險動作呢?

有個問題係如果用鋰電帶上機可能好大問題。
唔計上機既話,可以買個8x18650電盒改做4P2S ( 7.2V ),可以提供到12000mAh
18650用有保護片既,可以用簡單一點既义機。但LiPo比18650安全。
如果用 Ni-MH 六粒先得大概2800mAh,好處係安全同义電時唔駛睇住或可以利用瞓覺間時义。
义鋰電我一定會看住,除左LiFe電。

http://www.cathaypacific.com/cx/ ... tems/batteries.html

其實上飛機完全無問題,以CX為例,鋰電可以上機。DC仔的standby電池可以帶20粒。中型可以hand carry去到2件160Wh,即係11.1V lipo,可以帶2件14Ah ,唔係推足全晚cooled DSLR,應該乜都夠。

其實上飛機完全無問題,以CX為例,鋰電可以上機。DC仔的standby電池可以帶20粒。中型可以hand carry去到2 ...
bigdr 發表於 2014-7-10 09:56

真是一個好消息。 CX可容許帶高容量鋰電上飛機,我今年正要坐CX呢。

真是一個好消息。 CX可容許帶高容量鋰電上飛機,我今年正要坐CX呢。
LT_5 發表於 2014-7-10 11:33

CX website, 有埋formula, 唔知我有無計錯。等其他人verify一下,

原文:
100瓦時以上至160瓦時或以下, 備用, 允許攜帶, 每名乘客限帶 2件
例:手提電腦的鋰離子電池電量為2.38Ah x 14.4V = 34 Wh

即係 14.4Ah x11.1v = 160瓦時 ???

有請高人/專業人士/大王 verify

回復 13# bigdr
你果舊乜電黎㗎?14400mA@11.1V 咁零丁既?
咦。。咁我咪次次都帶多咗上機?
1 x Lipo 26A x 11.1V = 288W
1 x Lipo 20A x 11.1V = 220W
4 x Li-Ion 1.2A x 3.6V = 17W
1 x Netbook 4.8A x 7.2V = 35W
Total = 560WH
仲未計手機 2.5A x 3.6V = 9W

大王,你帶2大件lipo 26A 及 20A去遊埠, 推乜?

我最大件的11.1V lipo, 只係13Ah,不過都夠3.5A的cooled dslr玩2個幾鐘。