返回列表 發帖

Vixen SG 2.1x42

早兩日在日本買了vixen SG2.1x42,前日在飛機上1st light睇M8 M20, 因為支鏡好短,可以貼住飛機上玻璃睇星,仲可以指向上,左及右,好好玩,睇M8 M20睇到嘩嘩聲。

昨晚見天空開了一開,在天台認真試多一次,支鏡全金屬,仲刻住Made in Saitama,好扎實好有手感。
睇天蠍人馬,星點好sharp,分解力好好,無色差,支鏡好wide得2.1部,完全無手震問題;唯一問題係邊緣有變形,不過睇星完全無問題。 希望有機會帶佢去南半球或高山,慢慢歎下條銀河。

回復 1# bigdr

我想問得2.1x 咁低倍數, 除左睇銀河仲有乜好睇?
同埋, 用佢睇是否光過就咁眼睇? 未試過所以問...

係呀,除了睇星之外,得2.1倍真係無乜用,加上邊緣變形,日頭都會唔想用。

如果講集光力,應該同其他8x42及10x42都一樣。其實8x42/10x42果D,好多牌子有出,只要有錢,要幾好有幾好。

不過用來睇星,我會覺這枝得夠compact之餘,口徑有42mm,集光力夠。仲記得在飛機上掃條銀河時,心想好彩有帶上機。

上次去行Inca trail/神山,屋企的bino都太大,結果買埋咁多bino,一枝都無帶上山

SG2.1x42賣點係小巧及集光力,仲有刻住Made in Saitama

最後果句最緊要....
大陸生產的我肯定不會問你..... 即使講到幾好, 沒有擁有意慾..
最想擁有小巧, 8-10倍左右, 42mm 物鏡,,,, 要有 IS/VR.. 有IS 睇星果種感覺正到呢...    可惜 Canon 出果 d 太大支又重...

我見yen跌了咁多,原本想學B哥入Kowa BD 8x32, 不過新款BD XD係made in china, 睇完及試完之後,跟同場其他bino(但價錢平一半)睇唔出有乜大分別,無論係光度及sharp都唔係太出眾,所以放棄了。
返而試了幾款MIJ, 例如Vixen hr8x32sp, nikon monarch7 8x30, Fujinon 8x32W,唔係心理作用,睇落光猛好多。

不過講明先,SG 2.1x42 邊緣有變形,尤其日頭睇好覺,有機會試下我隻先好買。

喂﹗喂﹗喂﹗唔好搞錯,我嗰枝係 KOWA Genesis 33, 10X33 Prominar,
同BD42XD,係唔同架﹗
Genesis 仲有 Genesis 44,Made in Japan架,有8。5倍同10。5倍,完全係APO,三柭玉有二片係XD Glass Objective。 我嗰枝同樣設計不過得33MM Objective 咁解。

BD42XD 係強國制,劣評如潮。有網頁直頭質問,KOWA點解會做一個咁錯誤的決定,去Market一枝咁差的Bino

真相大白,原來我做錯功課。唔怪得果支大陸kowa BD的質素咁平平無奇,我早兩日試完,我仲以為自己對眼有事。

有人喜歡用平價嘢,中國出品咪合要求。有人喜歡用高檔嘢,日本、德國嘅品牌先至合用。
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

2.1x42, exit pupil 成20mm, 個瞳孔邊有咁大? 覺得光係因為低倍?可能做支2.1x21效果差不多.
Astrofarmer - Albert

2.1x42, exit pupil 成20mm, 個瞳孔邊有咁大? 覺得光係因為低倍?可能做支2.1x21效果差不多. ...
akltsang 發表於 2015-6-1 20:47

對, 口徑42mm不表示可大大增加光度。因以年青人7mm瞳孔來說, 2.1倍放大, 只會用14.7mm口徑而矣, 所以2.1X15己夠。這是最低可用放大倍數的計算。

來自wikipedia

估計用大口徑物鏡是為了使方便移動眼球取得廣闊視場。