返回列表 發帖

kenko 2x 增焦鏡和其他鏡的組合結果

今天買了個 kenko 2x 回來, 和其他鏡的組合結果如下:

Canon 100-400mm L, 不能自動對焦, F/11 用起上來明顯暗了好多.

Canon EF 50mm F1.8, 可以自動對焦, F/1.8, 光圈的顯示都係 F/1.8 影出了 d 相近了好多, F/1.8 時景深都好淺!

Tokina 100mm F2.8, 不能自動對焦, F/2.8, 光圈的顯示都係 F/2.8, 影 Macro 時可以近一倍!

Canon EF-S 18-55mm 不能使用.

中左毒呀?:g14

原帖由 TC_owl 於 2008-6-8 00:15 發表
中左毒呀?:g14

明天要去影好野, 試盡佢!

聽日我都會去塱原試鏡(如果冇閃電既話)
我好想試下支500反射係光d既情況下既表現。

原帖由 mike_leung 於 2008-6-8 00:21 發表
聽日我都會去塱原試鏡(如果冇閃電既話)
我好想試下支500反射係光d既情況下既表現。

依, 我都想試下 kenko + 100-400mm 在光既情況下的情況, 我明天找你. :u_22

我會入米埔:u_11

原帖由 billy 於 2008-6-8 00:12 發表
今天買了個 kenko 2x 回來, 和其他鏡的組合結果如下:

Canon 100-400mm L, 不能自動對焦, F/11 用起上來明顯暗了好多.

Canon EF 50mm F1.8, 可以自動對焦, F/1.8, 光圈的顯示都係 F/1.8 影出了 d 相近了好多, F/1.8 時景深都好淺!

Tokina 100mm F2.8, 不能自動對焦, F/2.8, 光圈的顯示都係 F/2.8, 影 Macro 時可以近一倍!

Canon EF-S 18-55mm 不能使用

不能自動對焦,是正常後果,就算比你個AF識得work,都會好慢、好慢。

光圈的顯示無變化,即係相機根本Detect唔到個2X存在,即會誤導部相機嘅測光結果

如果支50/1.8及100/2.8加2x影相,不如直接用大白
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

我對Kenko嘅extension tube有興趣多D:u_22 ,但竟然無貨...:u_13

原帖由 cosmos 於 2008-6-8 01:21 發表

不能自動對焦,是正常後果,就算比你個AF識得work,都會好慢、好慢。

光圈的顯示無變化,即係相機根本Detect唔到個2X存在,即會誤導部相機嘅測光結果

如果支50/1.8及100/2.8加2x影相,不如直接用大白 ...

中晒 :g4
http://osastrolog.blogspot.com

原帖由 cosmos 於 2008-6-8 01:21 發表

如果支50/1.8及100/2.8加2x影相,不如直接用大白 ...

我比較有興趣會唔會測光錯誤, billy能否出一出報告

原帖由 billy 於 2008-6-8 00:12 發表

Canon EF 50mm F1.8, 可以自動對焦, F/1.8, 光圈的顯示都係 F/1.8 影出了 d 相近了好多, F/1.8 ...

丫, 我用左 Kenko 2x 個光圈會自動計返好架喎, 但你部機似乎唔會 ?
http://osastrolog.blogspot.com

原帖由 oldfield 於 2008-6-8 17:41 發表

丫, 我用左 Kenko 2x 個光圈會自動計返好架喎, 但你部機似乎唔會 ?

係呀,我都覺得好怪,間中都會有 Err 99 出現!

原帖由 billy 於 2008-6-8 18:13 發表

係呀,我都覺得好怪,間中都會有 Err 99 出現!

你可以借比我試,我之前用開Kenko 1.4X都無你的問題

好似300D定350D會唔識計番焦距同光圈
另外以前用400D時, 只可以用f/11, 如果唔係會死機
個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

我以前的組合是kenko 1.4X+350D, 部機係會計番正確的,貼了膠紙才會錯晒(EXIF資料),但對曝光又唔多覺有問題