返回列表 發帖
原帖由 whc 於 2009-11-16 00:05 發表
684真係太重..如果比我 我會要428

Nikon及Canon,428都應該比684重,其他牌子唔知係咪一樣
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

原帖由 apo 於 2009-11-16 00:10 發表

如果 "俾" 我, 我會揀 856, for birding purpose.. :icon_cool

同意
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

我都有MAKPO 300mm 反射鏡想賣

原帖由 kwong 於 2009-11-16 01:21 發表
我都有MAKPO 300mm 反射鏡想賣

不如賣俾我啦.....
我做左收買佬....

炭筒C8 我ARM WOR...
http://edwinstudio.blog.sohu.com/

賣晒 d 貴鏡, 跟住買番支 cheap cheap 標準頭 EF50/f1.4 用~ 一樣可以影到相..

評分人數

• Gem: 準確捕捉讚賞 + 2 分
    • puppymic: 構圖美觀讚賞 + 2 分

原帖由 apo 於 2009-11-17 21:10 發表
賣晒 d 貴鏡, 跟住買番支 cheap cheap 標準頭 EF50/f1.4 用~ 一樣可以影到相..

都唔係cheap cheap 啦
差少少, 大王點解唔入支菜頭50 1.4?
色水靚好多

原帖由 simonii 於 2009-11-18 01:52 發表

都唔係cheap cheap 啦
差少少, 大王點解唔入支菜頭50 1.4?
色水靚好多

我要 AF~ 所以先賣鬼晒 d 中長焦手動鏡佢! 色水既野可以 PS, AF 既方便就冇野幫到.

原帖由 apo 於 2009-11-17 21:10 發表

大王,知唔知枝50/1.4出咗幾多年呀

原帖由 passerby-b 於 2009-11-18 11:11 發表

大王,知唔知枝50/1.4出咗幾多年呀

出左幾多年??? 應該有 EOS EF 就有佢啦... from year 1987, 應該都有 22 年啦~
我果一支我 check 過佢 2007 年 4 月買既.

回覆 25# 的帖子

嘩﹗咁真係寶刀未老喎﹗
我check過好多review,覺得佢差唔得過枝1.2多少,但係價錢只係個零頭
大王買二手架?幾多錢倒呀

原帖由 passerby-b 於 2009-11-18 11:51 發表
嘩﹗咁真係寶刀未老喎﹗
我check過好多review,覺得佢差唔得過枝1.2多少,但係價錢只係個零頭
大王買二手架?幾多錢倒呀

好多 review 話佢 f2.0 以上好似仲 sharp 過支 EF50 f1.2
http://www.the-digital-picture.c ... SM-Lens-Review.aspx

我支二手鏡買得比較貴, 因為貪佢有原裝 hood 同有塊 B+W UV filter, 行貨, 花左 HKD2400 大元.

原帖由 apo 於 2009-11-18 12:01 發表

好多 review 話佢 f2.0 以上好似仲 sharp 過支 EF50 f1.2
http://www.the-digital-picture.c ... SM-Lens-Review.aspx

我支二手鏡買得比較貴, 因為貪佢有原裝 hood 同有塊 B+W UV filt ...

新的行貨都是大約$3000吧:u_17 :u_17

原帖由 passerby-b 於 2009-11-18 21:24 發表

新的行貨都是大約$3000吧:u_17 :u_17

對你黎講可能差唔多...對我黎講慳得幾百得幾百...要計埋買 hood 買 filter 既開支..

原帖由 apo 於 2009-11-18 12:01 發表

我支二手鏡買得比較貴, 因為貪佢有原裝 hood 同有塊 B+W UV filt ...

Nikon 枝50/1.4 都係咁,收到f2時,sharp過枝50/1.2。 另外我記得Nikon枝35/1.4 跟35/2都有一樣情況。