返回列表 發帖
原帖由 schindler 於 2009-12-7 13:32 發表

呢個先係精要所在!!! FREE LUNCH!!!:g3

究竟大王同佢個friend係咩關係呢:u_03 :u_03

原帖由 passerby-b 於 2009-12-7 13:59 發表

究竟大王同佢個friend係咩關係呢:u_03 :u_03

好簡單...叫「朋友」同大王一齊出黎影雀...就會知道「朋友」真身...:g14
個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

原帖由 schindler 於 2009-12-7 14:01 發表

好簡單...叫「朋友」同大王一齊出黎影雀...就會知道「朋友」真身...:g14

[朋友]從未出現過:u_17

原帖由 passerby-b 於 2009-12-7 12:33 發表

我踩行油,番足工,都係得枝大白:u_13 :u_13

問下大王,有無法師可以介紹比你,幫你轉轉運啦,:g14 :g14

原帖由 bigdr 於 2009-12-7 14:06 發表

問下大王,有無法師可以介紹比你,幫你轉轉運啦,:g14 :g14

好呀...最好介紹位女法師同我轉下運....

原帖由 apo 於 2009-12-7 14:13 發表

好呀...最好介紹位女法師同我轉下運....

你[朋友]包唔包你請女法師架:u_17 :u_17

原帖由 apo 於 2009-12-7 13:20 發表

有得玩不等於有錢買....

唔駛錢有得玩, 呢 D 先係高.

正話拎番個盒出黎睇下張單, 原來一部 Nikon D2X 2005 年 4 月永成買, 盛惠 HKD 36,800 大元, 依家祗賣得番幾千蚊...
計落條數就算影三萬張相都要接近一蚊一張成本,,影得越少, 成本越貴....
再遲 d 係賣都冇人要...
玩高檔 DSLR 同玩燒銀紙煲糖水飲差唔多....

所以,我所有既「高檔」DSLR,都唔會玩多過一年.....避免出現大王上述所講既情況! 一年影佢一兩萬張,賣返出黎去蝕$5000-$8000左右,平均都係$0.5一張相,都OK啦....

原帖由 mike_leung 於 2009-12-7 21:20 發表
所以,我所有既「高檔」DSLR,都唔會玩多過一年.....避免出現大王上述所講既情況! 一年影佢一兩萬張,賣返出黎去蝕$5000-$8000左右,平均都係$0.5一張相,都OK啦.... ...

計落條數...等我通知朋友快 d 放左佢部 5D2 佢先..襯仲未過保.

原帖由 apo 於 2009-12-7 21:02 發表
正話拎番個盒出黎睇下張單, 原來一部 Nikon D2X 2005 年 4 月永成買, 盛惠 HKD 36,800 大元, 依家祗賣得番幾千蚊...
計落條數就算影三萬張相都要接近一蚊一張成本,,影得越少, 成本越貴....
再遲 d  ...

我都係咁諗,相機(唔係鏡頭)真係燒銀紙,尤其是高檔機,一係好似一個鳥攝高手,影了十幾萬張,一用就四五年,
但依然影得咁好咁開心。如果朋友買1D4,我都叫佢用足5至7年才換機。

原帖由 hooooon 於 2009-12-7 21:39 發表

我都係咁諗,相機(唔係鏡頭)真係燒銀紙,尤其是高檔機,一係好似一個鳥攝高手,影了十幾萬張,一用就四五年,
但依然影得咁好咁開心。如果朋友買1D4,我都叫佢用足5至7年才換機。 ...

我驚你遲一兩年後受唔住 1D5 引誘....
新規格:
Resolution: 36x24mm 28M CMOS Sensor II
ISO: 25-204800 可用, 可常用 ISO 為 51200
Crop mode: FF/1.2/1.3/1.4/1.5/1.6/1.8/2.0
AF point: 128 點全米字型對焦點, 全畫面大包圍自動鎖死活動主體對焦系統
Shutter trigger: 可選擇定時觸發, 對焦點內有移動主體觸發, 主體靠近指定對焦點觸發
連拍: FF 12 FPS, crop 1.2-2.0 = 14 FPS
曝光包圍: +/- 5級, 共十一級
反光鏡鎖: 可選擇自動還原或保持直至快門按鈕釋放

原帖由 apo 於 2009-12-7 21:53 發表

我驚你遲一兩年後受唔住 1D5 引誘....
新規格:
Resolution: 36x24mm 28M CMOS Sensor II
ISO: 25-204800
Crop mode: FF/1.2/1.3/1.4/1.5/1.6/1.8/2.0
AF point: 128 點全米字型對焦點, 全畫面大包圍自動鎖死活動主 ...

但而家無了1弟,好似少了些東西....
以後還以後,活在當下。:u_07 :u_11

可能到時nikon又有D4x出呢/////新規格:
Resolution: 36x24mm 15M CMOS Sensor II
4 x Expeed processor
ISO: 100-128000 可用, 可常用 ISO 為 102400
Crop mode: FF/1.1-5.0(0.1x / step)
AF point: 每pixel全米字型對焦點, 全畫面大包圍自動鎖死活動主體對焦系統
Shutter trigger: 可選擇定時觸發, 對焦點內有移動主體觸發, 主體靠近指定對焦點觸發
連拍: FF 24 FPS, crop 1.1-5.0 = 30 FPS
曝光包圍: +/- 5級, 共十一級
反光鏡鎖: 可選擇自動還原或保持直至快門按鈕釋放
HD movie: 1920-1080/60p,拍攝movie時,可使用autofocus及3D tracking 追焦
In-camera image and video process
3.8" LCD 1,440,000pixels touch screen
Transfer images and video files via WiFi/GPRS

ISO去到禁高,movie 60fps唔多夠,加到600fps就差唔多,可以完全慢鏡重播~:g17