返回列表 發帖
原帖由 schindler 於 2009-12-8 16:46 發表

如果你將朋友支856插落去500D......會相斥...繼而爆炸....勤你至少用7D..:electric_shock

7D, 7D, 硬係爭 d 乜咁.....
不過肯定會入番一部 Nikon 機.

原帖由 apo 於 2009-12-7 21:53 發表

我驚你遲一兩年後受唔住 1D5 引誘....
新規格:
Resolution: 36x24mm 28M CMOS Sensor II
ISO: 25-204800 可用, 可常用 ISO 為 51200
Crop mode: FF/1.2/1.3/1.4/1.5/1.6/1.8/2.0
AF point: 128 點全米字型對焦點,  ...

Excellent spec!!!!! I like it!!!!:hs4
:hs4 :hs4 :hs4

原帖由 mike_leung 於 2009-12-7 22:38 發表
可能到時nikon又有D4x出呢/////新規格:
Resolution: 36x24mm 15M CMOS Sensor II
4 x Expeed processor
ISO: 100-128000 可用, 可常用 ISO 為 102400
Crop mode: FF/1.1-5.0(0.1x / step)
AF point: 每pixel全米字型 ...

GPRS 太慢喎!

我依家等緊粱 sir 毒我.....
話唔定我會失望之餘 + 一怒之下 + 一點衝動 = 轉會.....

大王你點都唔可以叫做轉會啦...你不嬲都玩multi-systems架啦....只係近來就玩canon咁解姐....我覺得玩canon好似抵d,因為d 炮 on average都平d.......

原帖由 mike_leung 於 2009-12-8 20:08 發表
大王你點都唔可以叫做轉會啦...你不嬲都玩multi-systems架啦....只係近來就玩canon咁解姐....我覺得玩canon好似抵d,因為d 炮 on average都平d.......

衰在市面冇一部 Canon 機身有絕對吸引力..

1D3  = 畫質 ok, 連拍出色, 高 iso 一般, 個芒唔可以接受, AF 一般, 解像度未能配合今日標準.
1Ds3 = 畫質及解像度接近價錢平好多既 5D2, 其他同 1D3.
5D2  = 畫質及解像度好, 高 iso 好, 對焦勉強 ok, 連拍及震動不能接受.
50D  = 畫質一般, iso 一般, 連拍及 AF 都叫做 ok,
7D   = 未真正用過, 淨係覺得祗算係一部 50D 新版, 唔值萬幾蚊.

睇黎睇去, 最抵買部二手 50D 黎用..
我原本果部始終係改過, 顏色及畫質唔多唔少都打左個折扣..

canon 機d spec 的確係到喉唔到肺

咁.....可能大王要賣D3s.......
1) 畫質正
2) noise control 好
3) 連拍快(9fps or 11fps)
4) 51點對焦,3D tracking
5) 電量勁
6) 快門聲好聽,又有靜音mode
7) 可以拍片

唯一大王唔鐘意既缺點係解像力唔夠......得1200萬像素....

有人話,可以用$36800買得到.....

d3s....好似比1d仔四....會好d.....
聽講對焦就超班......影飛羽就一流....
上次mike都提議我地d canon友可以考慮轉會.....nikon機身....sigma 800mm 副廠鏡...

但就係放唔低支canon 鏡......唉.........:u_10 :u_10

原帖由 waterblowing 於 2009-12-8 21:12 發表
上次mike都提議我地d canon友可以考慮轉會.....nikon機身....sigma 800mm 副廠鏡...

但就係放唔低支canon 鏡......唉.........:u_10 :u_1 ...

1D4 未有得買...乜都係得個講字...話唔定有 bug or 充電時會著火, 所以壓後推出日期都未定...

http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=1262

不過,只睇spec,唔計畫質,1D4絕對唔輸比D3s..............

原帖由 mike_leung 於 2009-12-8 22:16 發表
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=1262

不過,只睇spec,唔計畫質,1D4絕對唔輸比D3s..............

其實雞能想嚮 sport 鏡攞番多 d share 唔係無機會, 祇要佢肯將 1D4 售價調到美金 4000 以下, 一定可以吸引部份
Nikon 用家轉會.

其實我對Nikon的對焦點都唔多滿意,禁鬼多點但係都去唔到黃金分割的位置。最多corner個點叫做arm arm 好到~
唔通要downgrade落D300s(全個screen都係對焦點)?  同唔知點解D700會無左個係D200我成日用的對焦點模式,就係可以將5個對焦點group起黎用。(可以參考以下條link的Group Dynamic AF一段)

http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page7.asp

仲有一早應該加個gps落去記低d影相的位置同時間啦,仲要外置禁笨同左住個hot shoe。如果要收我錢的話加落直倒到或者同一model的body有2個version(有或者無內置GPS比我選)。禁我唔多介意比多少少wor~

原帖由 waterblowing 於 2009-12-8 21:12 發表

...

呢個都係幾好嘅提議,但SIGMA 800同Nikon 600 + 14姨,畫質會唔會相差好大 ?
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。