返回列表 發帖
首先講吓用乜器材先。
40d唔洗講嘞,我用中央一點單次對焦,連拍(高速、低速都有)
aperature priority,standard picture quality,sRGB colour

鏡頭係大白,當然用is mode 1, f5.6 at 400mm

千幾張相裏面,中焦加唔手震相當少:u_16

原帖由 passerby-b 於 2008-3-11 09:21 發表
想唔開估都唔得,d資料俾人昅到哂:u_16
其實d幾張相係在千幾張裏面選出來的,成功率很低,問題也很多:u_21
我會續一提出來,希望各位大佬俾d意見:u_15 ...

嘩!影幾雀都千幾張,去南生圍容勿易成萬張,恐怖!恐怖! 需要換 1Ds MARK III 啦。:g2
http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

有無原相睇,你用raw影嗎? 用one shot?
我只覺快門還是慢了些,好似有少少震。
下次試下用腳,但大白好多人唔用腳。
用慢連拍,就算用高速連拍,都要按下停下,比時間比再對焦。
少少意見,不知對不對。

原帖由 hooooon 於 2008-3-11 09:57 發表
有無原相睇,你用raw影嗎? 用one shot?
我只覺快門還是慢了些,好似有少少震。

今次用jpeg,因為唔記得帶張8g咭:u_16
以下幾張是最常見的情況,張我縮小,等大家睇到成張相係點,另一張原大crop出,睇有乜問題。
#141 用1/640快門 iso400

我估#141係out focus
我當時用one shot focus,當對到焦時(beep聲加對焦點閃),
即按shutter

#174 1/800快門,iso400
d隻個原因,我就覺得係太遠,sharp都冇用(d樣mike sir講過)
有好多d類"near miss"ge相(絶大部份都係),唔知點improve:u_14
我唔想用腳架,因為失咗買大白ge原意,而且機動性會大打拆扣。
我個身體都會好快打拆扣:u_10

最後一張#640,真係鬆郁蒙:u_16
1/400快門,iso400,f5.6(其實全部相都係同一級)
我手震得很厲害,要不要把iso提到800呢?
我已經練習緊手力,希望有所改善

繼續努力!
http://picasaweb.google.com/daniel.changck

原帖由 apo 於 2008-3-10 22:55 發表
B 哥仔, 你靜雞雞上左去影雀都唔單聲, 仲話跟我去??? :hit4 :hit4

大佬﹗我咪話咗俾你知我要上去趁壚lor, 咁都要打一身無奈無奈:u_21

原帖由 daniel 於 2008-3-11 13:30 發表
繼續努力!

唔好成日咁啦,俾d意見討論吓啦:u_15

原帖由 passerby-b 於 2008-3-11 13:33 發表

我好少用 Ai servo,  上次就係俾佢攪 d 迷你雀對焦唔太準..下次要學 d 學生哥仔咁黐左雀尾咁黎影...

原帖由 passerby-b 於 2008-3-11 13:33 發表

我凈識手動咋!咁高科技點識比意見你呀! 我又買不起40D+456:u_16 :u_21

原帖由 daniel 於 2008-3-11 14:19 發表

我凈識手動咋!咁高科技點識比意見你呀! 我又買不起40D+456:u_16 :u_21

人地轉左大白喇.... 冇聽書...

原帖由 apo 於 2008-3-11 14:23 發表

人地轉左大白喇.... 冇聽書...

他的456好似重未賣出呀!兩支都有?

B哥好仔細分析過自己的相,我估手震是其一原因,但對焦不準(不同back focus or front focus)可能係其一原因,另外你一對原焦,隻雀可能移左少少位,影出來的相未必中焦。
至於對焦不準,我發覺部機未必完全每次都中,始終都是電子野,要影多幾張比較好,當然收細光圈會仲好,令到有足夠影深。
有時真係要高ISO,除左你用腳架和快門線,我呢張就玩到1/8s, ISO320,還用到mirror lock up! 都係學人地。平日我都盡量用腳架。