返回列表 發帖
原帖由 mike_leung 於 2010-1-7 14:09 發表
賣得咁平,我第日還返支鏡比朋友時,睇怕租鏡費都要加價啦....

都唔算平,一年前新鏡大約HK$57000,用咗一年賣HK$55000,2000蚊一年,依家呢個價係全新貨售價90%
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

原帖由 cosmos 於 2010-1-8 00:20 發表

都唔算平,一年前新鏡大約HK$57000,用咗一年賣HK$55000,2000蚊一年,依家呢個價係全新貨售價90%

咁..點先算係平, 如果支鏡係你既你會賣幾多錢呢? 依家賣鏡既人, 買果陣幾多錢唔會做 reference 架喇.....

回覆 17# 的帖子

9折賣支2手鏡,我無話佢賣得貴喎

原帖由 cosmos 於 2010-1-8 00:27 發表
9折賣支2手鏡,我無話佢賣得貴喎

粱 sir 仲話佢賣得平...我覺得同 Canon 584is 同價就最合理了....

原帖由 apo 於 2010-1-8 00:30 發表

粱 sir 仲話佢賣得平...我覺得同 Canon 584is 同價就最合理了....

我指佢賣得平,係參考左呢一年內既nikon二手鏡價格而作出既評價....你睇下呢年小黑五、24-70/2.8、14-24既成交價,有幾多支係低於9折? 唔理佢用左幾耐,有冇保養,一樣以「天價」成交,你話佢貴,一樣有人買,真係吹佢地唔漲。我以前既心態其實同你地今時今日係一樣,所以,我以前先至咁「蠢」用85折或更低既價賣野比人....好似D700(仲有保養),我賣比人$13800,咁夠唔夠平? 當328vr仲賣緊33800既時候,我當時以$25000賣出去,又夠唔夠平? 但呢一年來,我觀察左好多二手成交紀錄,我真係覺得自己太天真,二手區買賣千其唔好咁好人,如果唔係自己只會蝕更多錢。

我認為,以今時今日香港人喜歡炒賣既性格,加上現時經濟環境,再加上日本現水仍然幾高企既情況下,你想買二手平貨既機會真係唔大。現貨$61800,佢賣$55000,唔叫平叫咩? 正如我D300s買返黎$13500,而家賣出去一萬蚊左右,唔通我又要用我買返黎既價做標準? 冇可能啦.....買機既人一定唔制啦

用canon鏡價愛黎衡量nikon鏡既二手價,就更加不設實際,你估個個都用雙system咩....我都知canon長炮平過nikon,但冇計架! 鬼叫我冇用canon咩

不過,如果賣比朋友、home友,我願意比「市場價」賣低一點既....:g14

回覆 20# 的帖子

唉! 呢兩個月都搵緊一部低於15000蚊嘅D700去雲南,點知12月初話Nikon無貨供應,D700新標價仲加咗,二手價就企得好硬。都好,可以帶少一啲嘢去旅行

溫馨提示:
呢支鏡有開過 service 痕跡, 冇紙盒, 專業器材使用用家, 再減番 warranty cost, 價錢稍貴.

當然,如果本身支鏡有問題既,佢當然需要再賣平d啦......我指,一般冇事冇幹既「名鏡」,照而家呢個社會nikon消費者心態,係冇得平架....

原帖由 mike_leung 於 2010-1-8 09:15 發表
當然,如果本身支鏡有問題既,佢當然需要再賣平d啦......我指,一般冇事冇幹既「名鏡」,照而家呢個社會nikon消費者心態,係冇得平架....

我剛剛睇左, 試左佢支鏡.
不過唔係個個識計條數, 佢可能一陣就賣出左都唔定..

Leung Sir 果支當然唔可以同佢比, 話晒新佢果支好多, 有保又少用.

原帖由 apo 於 2010-1-8 09:02 發表
溫馨提示:
呢支鏡有開過 service 痕跡, 冇紙盒, 專業器材使用用家, 再減番 warranty cost, 價錢稍貴.

假設支鏡冇問題既話,就以70-200/2.8小黑五為例,未出小黑六時,支鏡平均二手價係11500-12000,但相信呢批鏡中,不少原價都係$12000至$13000左右,但如果大家有留意既話,成交價往往都係$11500左右,冇保養最平都要$11000,請問warrenty cost只值$1000-$1500? 未計折舊....所以,我既結論係,大王唔可以咁理性去衡量「現時」既nikon二手名鏡既價格....因為呢個市場實在太多「非理性」既買家,寧願只係平少少都要買二手(可能因為冇貨,買唔到又心急既關係)

我暫時未打算賣走我支584VR,如果我一旦決定賣出,我估我起碼mark $58000!(我指dchome二手價,友情價另議),除非到時我咁唔好彩,日元大跌,新貨減價到$50000一支,咁我就冇計啦...

原帖由 apo 於 2010-1-8 09:18 發表

我剛剛睇左, 試左佢支鏡.
不過唔係個個識計條數, 佢可能一陣就賣出左都唔定..

Leung Sir 果支當然唔可以同佢比, 話晒新佢果支好多, 有保又少用. ...

我果支梗係新啦...三個月都未夠..仲有lens coat!

大王睇完試完又唔買,唔通比你朋友買了?

回覆 25# 的帖子

哈哈....四圍冇貨既賣幾多都得啦!!

梁 sir 賣鏡最好在保養未過之前, 否則冇保我實 "壓" 你價...

大炮一個唔好彩壞野分分鐘收你一萬, 佢地一般唔會同你整, 淨係識成組摩打組件換...

大王如有興趣,不如要埋我(朋友)支鏡啦...反正....而家我而家心在「金魚缸」,需要多d cash周轉....最多我叫我朋友賣平少少啦...

原帖由 mike_leung 於 2010-1-8 09:28 發表
大王如有興趣,不如要埋我(朋友)支鏡啦...反正....而家我而家心在「金魚缸」,需要多d cash周轉....最多我叫我朋友賣平少少啦...

我正話都係 "幫" 朋友睇鏡咋!!!

你支 584VR 唔係預留左俾 puppymic 咩?