返回列表 發帖
原帖由 hooooon 於 2010-6-20 21:47 發表

我覺得唔可以咁講,這是個人行為, 點可以叫他人或鳥會去管教, 好似有人出去犯法,唔通話佢老豆負責,
太過家長式了。
鳥會充其量要指出這些行為不可接納和批評, 如果有違鳥會會員守則,就可以除其名, 但已進行法律程序, ...

誤會啦
一個有鳥會會籍會員,在保育範圍每舉手投足都代表鳥會立場,鳥會有沒有看到會員操手不當,一個公開組織都要對外負責。
案結前凍結該會員,並向所有會員通報事件注意個人操手。
案結後時確實罪成,除該會員名同公開向受害人道歉。

評分人數

• daniel: 絕對認同讚賞 + 2 分

原帖由 DTS-ES 於 2010-6-20 22:28 發表

誤會啦
一個有鳥會會籍會員,在保育範圍每舉手投足都代表鳥會立場,鳥會有沒有看到會員操手不當,一個公開組織都要對外負責。
案結後時確實罪成,除該會員名同公開向受 ...
絕對認同
http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

有一句說話:
用一隻手指去話人.....有四隻手指...指住自己
敬請話人的時候...看看自己有冇做過先!!!!
嗰班仲以為生態保護者喎!!!!!!!!:icon_fire :icon_fire :icon_fire :icon_fire

原帖由 DTS-ES 於 2010-6-20 22:28 發表

誤會啦
案結後時確實罪成,除該會員名同公開向受 ...

在未有調查結果前, 又如何斷定任何人是否犯法或錯呢?
充其量, 只是鳥會表明立場,對用暴力作反對,他人犯法與否, 還未定案, 又如何做得太多?

原帖由 hooooon 於 2010-6-20 23:03 發表

在未有調查結果前, 又如何斷定任何人是否犯法或錯呢?
充其量, 只是鳥會表明立場,對用暴力作反對,他人犯法與否, 還未定案, 又如何做得太多?

就因為會員有嫌疑,鳥會凍結會員身份同向全會員發通告表明立場,咁至表現到負責任無偏私。

原帖由 DTS-ES 於 2010-6-20 23:12 發表

就因為會員有嫌疑,鳥會凍結會員身份同向全會員發通告表明立場,咁至表現到負責任無偏私。

如果嫌疑會員係我黎既或者會有機會咁處理.....

原帖由 apo 於 2010-6-20 23:16 發表

:g6 :g6 :g6

原帖由 DTS-ES 於 2010-6-20 23:19 發表

:g6 :g6 :g6

心中有數啦....渣 jeep 仔出入米埔外籍人有幾多個呀......再係咁我搵下有冇以前影落既照片俾陳伯 "認人" ...
之前唔覺意嚮米埔都影過 d 渣 jeep 既外籍同好照片做記錄, ..話晒佢有頭有面...

評分人數

• daniel: 絕對支持!!!讚賞 + 2 分

原帖由 apo 於 2010-6-20 23:25 發表

心中有數啦....渣 jeep 仔出入米埔外籍人有幾多個呀......再係咁我搵下有冇以前影落既照片俾陳伯 "認人" ...
之前唔覺意嚮米埔都影過 d 渣 jeep 既外籍同好照片做記錄, ..話晒佢有頭有面...

咁醜聞一大案

原帖由 apo 於 2010-6-20 23:25 發表

心中有數啦....渣 jeep 仔出入米埔外籍人有幾多個呀......再係咁我 post 埋佢既車牌同樣俾陳伯 "認人" 都得....
之前唔覺意都影過架 jeep 同車主黎留念..話晒佢有頭有面... ...
絕對支持!!!   
http://picasaweb.google.com/daniel.changck

原帖由 apo 於 2010-6-20 23:16 發表

絕不放過你:bad_egg :bad_egg :bad_egg

點解一定要將拍鳥既人分做 dchome 果班、HKBWS 果班、hkwildlife 果班 or 生態紅衛兵 一班?我都唔知自己係屬於邊班! :u_01 我諗我都應該屬於 astrohome 果班 :icon_wink

dchome 我經常上,對於有些 c-hing 為左影好張相不惜去好多次,或者在酷熱天氣下都係個營入面等成日,我都好佩服佢地既堅持及對攝影既要求。某些人放餌引雀,但咁唔代表所有 dchome 既人就會係不守規矩既鳥攝人。

我都係 HKBWS 既會員,對於鳥會舉辦既活動都好支持,特別好多鳥會工作都係義務性質。好似主席輝哥咁,佢經常都義務帶鳥會既outing,其實平日返工已經好攰,如果佢地唔係對觀鳥有熱誠,希望做多些鳥類教育,使乜咁辛苦!我當然唔認同任何鳥會會員做出不恰當既行為,但咁唔代表所有鳥會會員就會欺負人。

hkwildlife 我都會經常上,果度有一些對環境保護有理想既人,做好多工夫去向政府爭取支持,例如龍尾、朗原事件等,如果唔愛香港既郊野,佢地做乜要出錢出力做咁多野?雖然某些人會比較固執而造成有點偏激,但咁亦都唔代表所有 hkwildlife 既成員都係生態紅衛兵,會不分清紅皂白。

我上面所講純粹個人感受,並無偏袒任何一方既意圖,希望大家明白。我只係覺得大家應該好好去享受鳥攝既樂趣,無謂花時間去做一些不必要既爭辯,至於點樣做至係啱,點樣做會係唔啱,大家都係成年人,應該識得自己去判斷 :u_22

評分人數

• fatpang: 中肯有內涵讚賞 + 2 分
http://blog.yahoo.com/puppymic

我都冇咁好氣..睇緊波....(靠祖國電視台)..

祗係覺得有些人(我都識得一班咁既人), 一早已將 "影雀佬" 放於佢地 title 生態使者之下...佢地係睇唔起班影雀佬既...基本上你走埋去同佢地打招呼講早晨佢地係唔會 "采" 你既...

原帖由 puppymic 於 2010-6-20 23:51 發表
我都係 HKBWS 既會員,對於鳥會舉辦既活動都好支持,特別好多鳥會工作都係義務性質。好似主席輝哥咁,佢經常都義務帶鳥會既outing,其實平日返工已經好攰,如果佢地唔係對觀鳥有熱誠,希望做多些鳥類教育,使乜咁辛苦!我當然唔認同任何鳥會會員做出不恰當既行為,但咁唔代表所有鳥會會員就會欺負人

hkwildlife 我都會經常上,果度有一些對環境保護有理想既人,做好多工夫去向政府爭取支持,例如龍尾、朗原事件等,如果唔愛香港既郊野,佢地做乜要出錢出力做咁多野?雖然某些人會比較固執而造成有點偏激,但咁亦都唔代表所有 hkwildlife 既成員都係生態紅衛兵,會不分清紅皂白。 ...

我就是覺得去得太盡, 真的對有熱誠和做事的人很不公平, 試想下, 除了輝哥咁好人外, 還有好多紅耳鵯的老友記, 他們也是鳥會會員,
大家就算罵, 也要"同情"他們,若他們看到的被人誤會,會很不開心。
到此, 我不再作回應該了, 但願好似Mandy咁講, 開開心心影雀便算。

回覆 28# 的帖子

我見老公都話今晚要睇巴西,好彩 iphone 同 internet 都可以任睇 :u_03
http://blog.yahoo.com/puppymic