返回列表 發帖

(WTB) SDRAM PC100 or PC133

為一部10年前的舊mac續命,徵求舊sdram pc100 or PC133, 256M or 512M都ok, 價錢就希望平平哋。:u_14

我有兩條pc133, 但兩條都係128mb. 唔知你arm 唔arm 洗.

原帖由 simonii 於 2011-9-22 12:22 發表
我有兩條pc133, 但兩條都係128mb. 唔知你arm 唔arm 洗.

首先多謝你的回覆。
其實,我是給剛買回來的Mac Cube用的, 原先有三條ram (512m + 512m +256m), 結果回家後發覺死了兩條512m, 只得256m, 現在想加多少少ram。
所以你的提供我會考慮, 但嘗試找找有沒有256m或多少少的選擇, 如果沒有, 我會pm你。

PC133 的 SDRAM 我應該有三四條(256MB, 回家找找放嚮邊先...

呢部經典呀~
10年後睇返都覺得靚的design真係唔多~

呢部出名叫多士爐:u_22

搵到兩條應該係 PC133 既 SDRAM,唔記得係 256MB 定 512MB 了..兩條 Ram 俾我加左散熱 heat sink, 好辛苦先開左兩個 clip 但 d 導熱橡膠痴得好實, 想睇真係乜都睇唔到...

原帖由 apo 於 2011-9-22 21:21 發表
搵到兩條應該係 PC133 既 SDRAM,唔記得係 256MB 定 512MB 了..兩條 Ram 俾我加左散熱 heat sink, 好辛苦先開左兩個 clip 但 d 導熱橡膠痴得好實, 想睇真係乜都睇唔到...

30474 ...

多謝大王的幫手, 但係我昨晚拆出來的RAM都是這個樣的, 有兩個凹位:
SDRAM PC100.jpg (相片取自網上)
我估你的RAM用不到了, 真可惜.
Mac Cube的RAM Specification如下:
PC-100 SDRAM (35 mm, 3.3 V, unbuffered, 64-bit-wide, 168-pin, running at 100 MHz)

大王o個條係ddr ram 來的

原帖由 simonii 於 2011-9-22 22:05 發表
大王o個條係ddr ram 來的

哈哈....你地講開又好似係喎...
部機 "掉" 埋一邊成十年...以為佢係行 SDRAM 潻...

原帖由 hooooon 於 2011-9-22 21:44 發表

多謝大王的幫手, 但係我昨晚拆出來的RAM都是這個樣的, 有兩個凹位:
30475(相片取自網上)
我估你的RAM用不到了, 真可惜.
Mac Cube的RAM Specification如下:
PC-100 SDRAM (35 mm, 3.3 V, unbuffered, 64-bit-wide, 1 ...

我有這個pc133 ACE256

http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

要呀, 我明天CALL你。

原帖由 hooooon 於 2011-9-22 22:58 發表
要呀, 我明天CALL你。
送比你OK

http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

回覆 3# 的帖子

部機好靚呀 _2
http://blog.yahoo.com/puppymic

原帖由 puppymic 於 2011-9-22 23:12 發表
部機好靚呀 _2

係呀, 我見到平平哋, 又用到OS 10.4, 都唔差, 可以駁電視, 將電視變成Smart TV。
好多年前都鐘意細細部的MAC機, 好似Color Classic, 我都擁有一部, 但買回來後, 好快壞了。
color classic.jpg