返回列表 發帖

2012年11月澳洲日全食意向報名

2012年澳洲日全食觀團測意向報名(香港天文學會)

本團分開兩部份

A 團:純日全食觀測團
        11月12日至11月14日,共三日。屆時費用估計每人
        港幣約14,000元(來回直航);或
        港幣約13,000元(航班須停中途站),回程扺港日期 11月15日

第一日 11月12日 (星期一) 香港晚機出發
第二日 11月13日 (星期二) 抵達凱恩斯
第三日 11月14日 (星期三) 早上觀看日全食,完成後回港

B 團:暫定行程
        共八日,屆時費用估計每人港幣約30,000元或以上

第一日 11月 9日 (星期五) 香港晚機出發
第二日 11月10日 (星期六) 抵達凱恩斯
第三日 11月11日 (星期日) 遊覽大堡礁
第四日 11月12日 (星期一) 遊覽熱帶雨林
第五日 11月13日 (星期二) 市內遊覽
第六日 11月14日 (星期三) 觀看日全食
第七日 11月15日 (星期四) 自由活動
第八日 11月16日 (星期五) 回港

2012年11月14日,日全食預報

凱恩斯國際機場(Carins International Airport)

現象    當地時間     P.A.  高度            
        時 分 秒       o      o         
初虧    05 44 45     287      1        
食既    06 38 32     122      
食甚    06 39 33             14         
生光    06 40 34     274      
復圓    07 40 19     108     28         

最大食分 1.037
全食長 2分02秒

道格拉斯港(Port Douglas)

現象    當地時間     P.A.  高度            
        時 分 秒       o      o         
初虧    05 44 27     287      1        
食既    06 38 05     100      
食甚    06 39 07             13         
生光    06 40 09     296      
復圓    07 39 42     109     28

A 團3日都 14000...B 團8日30000...:g2
我未去過澳洲, 有得遊覽加埋日全蝕, 好有興趣, 但有無再經濟 d 0既方案? :g5
G...e...m

原帖由 Gem 於 2011-11-9 14:52 發表
A 團3日都 14000...B 團8日30000...
我未去過澳洲, 有得遊覽加埋日全蝕, 好有興趣, 但有無再經濟 d 0既方案?

我都係有心無力...
或者買張機票去機場附近睇...睇完搭番機番香港...

始終cairns 係旅遊區, 而且十一月已經開始是澳洲旅遊旺季, 酒店住宿一定會比較貴
同埋一年前就預訂的機票都會較貴
想現在就fix 行程會比較不划算

我都係諗住由悉尼飛去訓一晚街, 睇完之後就返悉尼,_3

回覆 3# 的帖子

影日蝕之餘, 仲要影隻 Paradise Kingfisher, 10月開始從新畿內亞遷飛過去繁殖, 三四月就會走.

原帖由 simonii 於 2011-11-9 20:21 發表
始終cairns 係旅遊區, 而且十一月已經開始是澳洲旅遊旺季, 酒店住宿一定會比較貴
同埋一年前就預訂的機票都會較貴
想現在就fix 行程會比較不划算

我都係諗住由悉尼飛去訓一晚街, 睇完之後就返悉尼,_3 ...

計劃幾好喎,不過睇完日蝕又唔好瞓街咁晒,夜晚可攝星嘛。 :icon_smile
勤力用功才會有好收成

各位,乜Carins唔係在雨林區,一年有2/3時間會落雨的地方咩? "食甚"時亦仰角只有13-14度,睇唔睇到ga?

11月的Mean daily sunshine (hours)得8.4日
http://www.bom.gov.au/climate/averages/tables/cw_031011.shtml

原帖由 bigdr 於 2011-11-10 09:37 發表
各位,乜Carins唔係在雨林區,一年有2/3時間會落雨的地方咩? "食甚"時亦仰角只有13-14度,睇唔睇到ga?

11月的Mean daily sunshine (hours)得8.4日
http://www.bom.gov.au/climate/averages/tables/cw_031011.shtml ...

因為今次唔睇就要等到2015, 會餓得好辛苦, 所以呢次點都要去睇

原來2015 要去北極睇, 咁即係要2016 先有機:rolling_3

回覆 7# 的帖子

如果機票好似依家個價, 都去得過, 影唔到日蝕, 可以影吓雀, 果度有13個特有鳥種, 其他地方無架!

回覆 8# 的帖子

2016年嘅日食,主要經過印尼,唔知安唔安全 ?
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

原帖由 simonii 於 2011-11-10 10:55 發表

因為今次唔睇就要等到2015, 會餓得好辛苦, 所以呢次點都要去睇

原來2015 要去北極睇, 咁即係要2016 先有機:rolling_3

2015 要去北極睇......正呀~ 順便睇極光~~ :u_18
G...e...m

2017啦....美國日全蝕,想睇唔到都幾難......
我就呢十年內都去唔到睇日全蝕,是關唔請得假....要得到2027埃及日全蝕我先有假睇到.....好彩上次杭洲睇過一次,如果唔係,呢一世都唔知仲有冇機會睇到....

叫做睇過就算喇 :g6
http://osastrolog.blogspot.com

好彩我2008年睇過個靚靚日全食啫!:g15