返回列表 發帖

諗起以前田記都可以幫手推廣天文....但....唉~!!!

評分人數

• daniel: 有做巳不錯讚賞 + 2 分

你都已經做左好多野啦

有朱sir份!
mike_leung 發表於 2011-12-31 20:56

既然你開個題係嚴肅討論,我都參與下。
我是他們的導師,我既目標無鄧校長咁遠大,我只係想訓練一批天文領袖,出來見得下人。
年中我們會在沙田舉辦一次路邊天文活動,由那些天文領袖生直接面對市民大眾,而整項計劃的成敗會由這項活動來評鑑。

12月10號我幫他們搞了一個天文晚會,我自己拍攝之餘,搞天文攝影自助餐,有80幾人次拍攝了月食。但小學活動不能太夜結束,這張集體創作的月食照片只能拍到食既多一點便結束。

評分人數

• Gem: 嘆為觀止!讚賞 + 2 分
    • hooooon: 採光一流!讚賞 + 2 分

有朱sir份!
mike_leung 發表於 2011-12-31 20:56

學制改革,中學物理增加了天文的選修部分,但小學與天文有關的內容,仍然係只得常識科那幾課,非常不理想。
本來,田記走在這次學制改革之先,係最有機會做出一番成績的學校,田記未竟全功係一件幾遺憾o既事!

係有點可惜! 只怪我能力有限,同時亦冇一位出力支持既學校領導!

呂小有需要幫手既話,我都樂於協助!

先謝謝。路還在探索當中,有需要一定揾你幫手。

MIKE AND CANON,
我已成功向學校建議增加高小常識科有關天文的課程內容, 但自己都係初哥一名, 所以向郭志泰校長請教, 想借助可觀的資源, 多辦有關天文的活動, 包括親子活動(可以搞夜D), 學生活動(已到可觀參加太陽系學習活動及體驗他們那個模擬星空的DOME), 如可得到車天車地各位大哥的專業意見, 相信對學生得益不淺, 到時請大家多多幫忙。

你得閒CALL我傾下囉.....

THANKS A LOT
我想問下田記的天文教育係點樣開始及如何推行??

嘩...點講呀!?? 真係幾匹布咁長呀!!!!!

回復 8# waterblowing
學校有教職員有心搞,即使對天文認識淺D,起碼有心。
有些是校長指派了參加培訓,連自己點解要黎都唔知,點有可能由佢帶領D學生去認識天文?

好似食譜咁,如果作者和編輯本身唔喜歡食野,邊有可能出到一本好的食譜?
要推動小學的天文教育,首先要有人力資源,即係師資。如果連一個喜歡天文,對天文有基本認識的老師都沒有,可能會出現一種情況:學校批了一舊錢買望遠鏡,但老師連怎樣才是一枝天文望遠鏡都唔知就要去買野,鴨寮街一千幾百有一枝4吋折射,但4萬幾元又係一枝4吋折射鏡。
買左鏡點樣保養更加唔知.....望遠鏡缺乏保養的下場就如這樣:
fork mount C8_1s.jpg
fork mount C8_2s.jpg
starbook C8_1s.jpg

咁似某同好果D望遠鏡!!!!! XD

回復 13# mike_leung

M8係個人既,其他係營舍既,邊處就唔方便講了
無人打理或者唔識打理,有幾好儀器都假,
另一樣係配套,某營舍仲用緊0.965既HM5配果D鏡,莫講話推廣,簡直係打擊,睇完第一眼唔想睇第二眼

搞到咁呀...浪費晒WOR