返回列表 發帖
我地學校果支FSQ106,我估而家變左鴨記4"折質素........其他果SN10、C8、E160.......全部都可以報廢....

回復 16# mike_leung 無眼睇

我地學校果支FSQ106,我估而家變左鴨記4"折質素........其他果SN10、C8、E160.......全部都可以報廢.... ...
mike_leung 發表於 2012-1-2 20:11

田記就特別多靚野啦,咁多高橋鏡和mount,可惜到唔知點講。

我見到果批鏡我都拎晒頭架,枝5吋特殊光學係絕版好野,但我看見的時候好似水浸一樣,係咁樣架,有勿辦法唔發霉?枝4吋MEADE APO應該淋過雨添.....

我地就談唔上有資深的教師可以做, 老實講, 係我膽生毛去做咋....以前都有上過幾堂天文學會的課, 由彭生教的, 係今年有機會到可觀同郭校長傾下, 才有這個念頭, 而且我把環保中的自然保育放左入關注事項, 所以才有機會試下發展, 現階段已發展左觀鳥這PART, 有班小朋友都好鍾意, 上年第一次參加香港公園觀鳥比賽, 都好好彩攞到個優異, 所以老闆見有成績, 俾我試下天文這PART LOR

我想問下, D鏡搞到咁, 有無得翻新、維修架??

我想問下, D鏡搞到咁, 有無得翻新、維修架??
waterblowing 發表於 2012-1-3 09:37

如M8那種發霉,很難不傷及鍍膜了,抹完鏡鍍膜一定穿。
其他鏡的發霉,抹鏡後相信都能夠大有改善。但那枝C8修正鏡的「霧氣」,可能最難抹去。我見過一枝M10,情況比它嚴重10倍,用過數款清潔劑都完全0效果,最後要用潔而亮才能「省走」那鍍膜,但這是同歸於盡的方法。
附件的SCT副鏡那些直紋,相信是發毛食到入鋁膜的表現,抹完鏡鋁膜會穿,但即使咁樣,抹完鏡枝鏡都仲用得,未使報廢。

折射鏡比較麻煩,抹完鏡要仔細調光軸,尤其MEADE 4吋APO那枝,入過水,鏡片中間有水漬,而且三片玻璃,拆親都係大工程。
我都未拆過APO(唔係APO生),只拆過兩片折射鏡。

見到器材攪成咁,真係聞者傷心,見者流淚!
勤力用功才會有好收成

我都未影下田記果D器材,睇完相信大家(有份參與過田記活動既你地)都會好傷感....

回復 24# mike_leung
聽你講過,有左心理準備,估計都係會幾慘烈下。

我覺得其實d學校好應該outsource左天文活動出去俾人搞
http://blog.yahoo.com/puppymic

我都未影下田記果D器材,睇完相信大家(有份參與過田記活動既你地)都會好傷感.... ...
mike_leung 發表於 2012-1-3 14:46

當自己心愛的器材,白白放到發霉、爛,真係非常可惜,心機好似完全白癈。
希望可以未致於差到用不到,我今天都看看自己支c6,好在放在閣樓,比較乾,還可以。

搞到咁呀...浪費晒WOR
waterblowing 發表於 2012-1-2 19:11

營舍或機構只希望對外列舉佢地擁有某些天文器材

咁似我屋企D鏡!  
我都想請教大家有無D好方法不用抽濕機而可防大鏡發霉?

試過抽濕, 曬太陽 ... 如果鏡唔多,我覺得曬太陽係最好,折反要特別處理....
我既方法係用奶白色膠袋粒住枝鏡直向太陽一/半日,第二日點對點射落d 疑似或可能疑似 發mod 位....
枝鏡都ok , mod 位唔會增多,有其他朋友有其他方法嗎? 例如太陽燈有用嗎??