返回列表 發帖

邀請同好5月21日觀測日環食

有冇人會去睇?
我會留係田記睇,田記地勢夠高,吐露港一路冇遮擋,東面至東北面,只有一堆高兩三度既山,如果天氣良好,可以影埋山、海及樓景......

可早一天將器材放於田記。我無論點都會返去,除非前一晚大雨加雷暴....

評分人數

• Gem: 多謝分享!讚賞 + 2 分

21/5,太陽既位置會進一步向圖中左方移動約8度,有可能會在兩個山既U位升上....

我有興趣,但21/5是星期一,學生返學後會否不便?
https://hoonwai.myportfolio.com

日環食既食甚係6:08-6:10AM,睇完食甚之後,再睇埋部分復原,都係七點幾。學生最早返學時間係8點,大部分學生都會於8:10-8:25AM才回到學校....到時大家都烏獸散囉....

有得諗喎...帶套影雀傢餐, 最多加多塊太陽 filter 做後備就算...
預埋我!
APO x 1

好又去~~~
G...e...m

但我無架生...
G...e...m

但我無架生...
Gem 發表於 2012-4-22 15:51

456 咪得咯!!!

其實唔洗太長焦都可以,一來可以crop相, 二來wide少少可以影地景, 不過, 最大既問題唔係器材, 而係天氣。我覺得太陽filter分分鐘都唔洗用, 因為太陽高度咁低, 霞氣會好勁,形成天然filter。

我都想 join 啊 !

但係我無車, 咁早, 點嚟呢 ?   

5月中左右,等天文台出左7天天氣預測後,我地再confirm一切!

I want to come too.  Hope the weather will be fine.
Astrofarmer - Albert

我都有興趣......有無車位?
個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

我都有興趣......有無車位?
schindler 發表於 2012-4-22 22:12

成個老板款咁...出入要渣車... 搭下巴士唔得既....

我都想 join 啊 !

但係我無車, 咁早, 點嚟呢 ?
cam 發表於 2012-4-22 18:04

打的 or joint 埋渣車去既同好..