標題: [嚴肅討論] 我又痕啦.... [打印本頁]

作者: passerby-b    時間: 2012-6-6 13:13     標題: 我又痕啦....

買咗個GALAXY NOTE,發覺D聲幾靚仔。
E家用緊個EARPHONE SENNHEISER ?X460,唔多夠洗
想換一個,唔知大家有冇正嘢介紹
SN-10 好似話個有隻SHURE話幾正噃,好似話係咩嘢TRIPLE BALANCE
作者: bigdr    時間: 2012-6-6 13:52

近期好多同事入了Westone 4R :D
http://www.headphone.com.hk/product_info.php?products_id=823
作者: passerby-b    時間: 2012-6-6 17:52

大佬,我痕者,R下行了,
吾係生cancer,唔洗切咗塊內啩
作者: passerby-b    時間: 2012-6-7 21:03

今日終於買左止痕劑,
唔止冇左忽肉, 連一邊腎都割埋, 仲要大出血
作者: apo    時間: 2012-6-7 21:14

今日終於買左止痕劑,
唔止冇左忽肉, 連一邊腎都割埋, 仲要大出血 ...
passerby-b 發表於 2012-6-7 21:03

一早就知 b 哥唔會用雞野… 起碼價錢要拍得住部電話…
作者: passerby-b    時間: 2012-6-8 13:05

大王,你估我係你咩,可以當相機係"面"包
我買咗D個咋 再買貴D就連個肝都要捐埋啦
係咪正嘢來架

圖片附件: IMG_4690.JPG (2012-6-8 13:04, 122.67 KB) / 下載次數 260
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33101&k=0e5c6bb143d528358d56b512fba9effe&t=1719397911&sid=32RreV

作者: fatpang    時間: 2012-6-8 13:16

Of course it is very good earphone especially for classical music!!
作者: passerby-b    時間: 2012-6-10 20:00

咁我係咪俾人昆左呀
我同個哥哥仔講係要來聽幾十年前GE流行曲BOR
作者: passerby-b    時間: 2012-6-13 21:39

買個GALAXY NOTE個時, 個哥仔話佢D聲好正架, 因為換左唔知咩CHIPS(係我唔記得左姐),
個時緊係半信半疑啦
E家証實佢好過我個老爺IPOD好多啦幾年GE科技爭好遠!!
作者: bigdr    時間: 2012-7-27 11:23

漸漸發覺真係唔好買太好的earphone,自從用了UE TF10,開始對音源有要求,我平時用iphone4聽歌,earphone分析力太好,iphone4給比下去。之後找返第一代ipod mini,真係比iphone4正好多,音場及速度感都有提升。

最近覺得UE TF10太多齒音/口水聲,唔係我杯茶;平平地換了條古河線,人聲好左,但分析力少了。

換了線之後,又開始對音源唔滿意。問同事借了個USB DAC+AMP在公司試,一試就中招,mp3真係行埋一邊。
下一步... 24BIT/192kHz CAS,玩 USB DAC+headphone AMP。

原本諗住平平地買個家用headphone,SRH840/D1001之類再加Audinst HUD-mx1,幾千蚊可以埋單。但同事又帶了個Sennheiser HD650返公司,再次中招!睇來都係要HD600/HD650先可以止痕,但HD600/HD650難推,要分開買USB DAC及headphone AMP....不歸路!
作者: apo    時間: 2012-7-27 11:27

回復 10# bigdr

USB DAC/AMP 聽 WAV 正!!!
記住買多幾粒 LT OP Amp 較下聲喎...

聽過靚耳筒果種舒適感唔會再鍾意塞舊發聲物體入耳仔度...

圖片附件: 1.jpg (2012-7-27 11:39, 73.96 KB) / 下載次數 310
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33644&k=490f942cf3f3531cfa5d3b451fcbfd80&t=1719397911&sid=32RreV

作者: bigdr    時間: 2012-7-27 12:05

大王都係用緊HD650? 網上review話要煲幾百個小時,當真?

如果我真係入隻HD600/650,就要一齊買埋headphone AMP,如個唔係得物無所用。USB DAC返而可以回下氣先買。
我原意係想upgrade source,但現在變成入headphone+AMP
作者: apo    時間: 2012-7-27 13:01

回復 12# bigdr

我邊有咁富貴oY... 平日出街會用下面呢款 Kilpsch cheap cheap 地既 headphne, 貪佢唔太大, 坐巴士果陣遇著街市婆時粒實對耳...

圖片附件: t450_ee081dfcd064314141db2bd6deccd16f.jpg (2012-7-27 13:01, 27.72 KB) / 下載次數 307
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33645&k=7735a3dee1555dfb1e57299024361a76&t=1719397911&sid=32RreV

圖片附件: t450_x8_ee081dfcd064314141db2bd6deccd16f.jpg (2012-7-27 13:01, 46.07 KB) / 下載次數 301
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33646&k=2a8261b412bd5b8081cf12f29186709c&t=1719397911&sid=32RreV

作者: passerby-b    時間: 2012-7-27 13:49

兩位大佬,HEADPHONE係咪正過EARPHONE好多架?
USB DAC/AMP又係咩來架?
作者: apo    時間: 2012-7-27 14:02

兩位大佬,HEADPHONE係咪正過EARPHONE好多架?
passerby-b 發表於 2012-7-27 13:49

近近地自己上星際聽下咯...
作者: bigdr    時間: 2012-7-27 14:13

passerby-b 發表於 2012-7-27 13:49

B哥,我未買headphone,只係聽過同事的系統。一樣價錢,headphone應該比earphone好,你都玩到535,下一步係headphone。不過headphone的單元比earphone大,好多時要加個amp才能推出好聲。

USB DAC, 即係經電腦USB輪出去獨立的DAC,再接駁headphone/earphone。這part由幾百到幾千都有。好處係電腦可以提供24BIT/192kHz的source,比CD再高,MP3行埋一邊。

這個website可以free download這些24BIT/192kHz的source, 用foobar2000就可以play到,如果你有張靚sound card都可以感受一下(當然有USB DAC就更好)
http://www.2l.no/hires/index.html
作者: bigdr    時間: 2012-7-27 14:22

我用TF10,在ASUS notebook上經foolbar2000播 24BIT/192kHz,簡直係自取其辱,陣腳大亂.....  你用535試下睇下點。

這個24BIT/96kHz的 Bridge Over Troubled Water (Simon & Garfunkel) Iver Kleive (church organ),隻TF10已經投降!
http://www.2l.no/hires/index.html
作者: apo    時間: 2012-7-27 14:25

回復 17# bigdr

補充, 部份手機 music player 可以拾扑 USB/DAC, 例如 iPhone/iPod, Sony MP3 player, 不過 Samsung Galaxy 系列手機就冇得玩了.. 祗可以加 phone amp.
作者: passerby-b    時間: 2012-7-27 23:00

近近地自己上星際聽下咯...
apo 發表於 2012-7-27 14:02

又要上班, 又要趕番屋企, 邊有咁多時間呀
我又怕俾人話運桔, 一腳踢我出門口
作者: passerby-b    時間: 2012-7-27 23:29

我用TF10,在ASUS notebook上經foolbar2000播 24BIT/192kHz,簡直係自取其辱,陣腳大亂.....  你用535試下 ...
bigdr 發表於 2012-7-27 14:22

唔係掛, 個電腦又痴左?DOWNLOAD 132MB 要7小時
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 00:04

剛剛試完!
DOWNLOAD唔到2L D音樂, 唯有用FOOBAR 2000直播CD,
我用個老爺電腦, BUILD-IN SOUND CARD, 用SHURE 535 同 WESTONE 1 試過,
兩個耳筒果然冇得比, 三單元同一單元, 差距太遠.....
個SOURCE又係相差太遠,
個爛電腦都比手機正好多
作者: apo    時間: 2012-7-28 00:14

回復 21# passerby-b

大陸乜都 download 唔到.... 我剛剛 DL 左果首煩惱水上橋..
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 00:22

單係上網D味野, 香港已經不知先進幾多, 唔好講銀行服務, 爭香港唔知幾多年, 仲話係強國.
可惜我冇錢, 唔係都搬番落香港
作者: apo    時間: 2012-7-28 00:31

單係上網D味野, 香港已經不知先進幾多, 唔好講銀行服務, 爭香港唔知幾多年, 仲話係強國.
可惜我冇錢, 唔係 ...
passerby-b 發表於 2012-7-28 00:22

其實真係香港落後, 唔夠人手同技術去監管網絡資源... 成日攪到我地睇埋 d 唔應該睇既野...
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 08:25

俾你地搞到我都身痕, 但又無銀帀, 真係好淒涼,,,,,,
有無D平平地, 千幾蚊貨仔介紹呀??
westone um2 RC 得唔得呀??
我用GALAXY S1 聽歌咋.....
用SHURE 535 會唔會太浪費LA ???
作者: bigdr    時間: 2012-7-28 09:17

俾你地搞到我都身痕, 但又無銀帀, 真係好淒涼,,,,,,
有無D平平地, 千幾蚊貨仔介紹呀?? ...
waterblowing 發表於 2012-7-28 08:25

HUD-MX1

http://fs-digital.net/thread-null-18840-1-1.html
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 10:13

BIGDR 兄,
耳筒LA ?? 我用緊LE PLAY 係GALAXY S1播FLAC 同APE...
用緊WESTONE UM1 耳筒,
WESTONE UM2RC 同 SHURE 535 ....會唔會大材小用?? 因為部機唔知得唔得
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 11:48

回復 27# waterblowing
如果你喜歡WESTONE GE聲, 買個WESTONE 4 啦, 好柔和架, 同SHURE 535剛好各走極端.
唔好買D一單元啦, 爭好遠架
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 11:55

各位大佬, 我又唔明啦!!!
個SOURCE咁重要, 點解唔直接買個CD DECK去播CD? 要經電腦去播? 多個香爐多隻鬼, 加咁多野咪仲唔原音!
係咪E家係網上DOWNLOAD GE音樂, 仲正過CD呀?

作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 12:20

westone 4.................好貴呀
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 12:28

westone 4.................好貴呀
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 12:42

你都用緊UM 1 啦.
WESTONE 4 比SHURE 535平, 比SE535更平
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 13:01

咁shure535用係galaxy s1..會唔會大材小用呀?
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 13:19

我用緊個轆, SHURE535 同 WESTONE 1 的差距唔係好大,
但係噚晚用FOOBAR2000係個爛電腦到聽, 就係天堂與地獄啦!!
WESTONE 1 流哂鼻血, SHURE SE535就"柔印"有如
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 13:19

b哥, 你shure 535 係邊度買呀??
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 13:23

灣仔修頓中心
作者: puppymic    時間: 2012-7-28 14:21

回復 34# passerby-b

都唔明既,即係邊個好d
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 14:23

相信都係se535
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 14:45

回復 37# puppymic
即係話買SHURE SE535係絕對唔會錯GE
作者: puppymic    時間: 2012-7-28 15:02

$3600?earphone 好貴呀

我用呢套聽咋
http://www.bose.hk/?content=114& ... &product_id=105
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 16:33

回復 40# puppymic
咪又係三千幾
大王買個喇吧都幾十萬啦
作者: waterblowing    時間: 2012-7-28 17:21

B哥, 你係GALAXY NOTE用乜軟件聽D FLAC 或APE ?
作者: passerby-b    時間: 2012-7-28 21:05

我唔識分呀
我用三星KIES 過CD去手機到, 過GE時候用M)3/320KPS,
跟住就用個轆原裝個APPS播番出來咋
作者: bigdr    時間: 2012-7-28 21:42

各位大佬, 我又唔明啦!!!
個SOURCE咁重要, 點解唔直接買個CD DECK去播CD? 要經電腦去播? 多個香爐多隻鬼,  ...
passerby-b 發表於 2012-7-28 11:55

你說得對, CD sample rate 44.1 kHz, 上面download的是24BIT/192kHz, 已經高兩班‧。你用sound card已經話正, 如果用HiFi grade 的DAC, 就更正。
不過去邊到買192kHz的source?????

無的話, 用RIP CD再經USB DAC出headphone(或大王對幾十萬大喇叭).
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-28 23:15

USB DAC音色絕對好過SOUND CARD

圖片附件: IMG_3354.jpg (2012-7-28 23:14, 487.86 KB) / 下載次數 157
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33661&k=7476d308e34ad4101b99085e77b9b258&t=1719397911&sid=32RreV

作者: apo    時間: 2012-7-28 23:25

回復 44# bigdr

你地唔好吹得就吹... 一陣人地以為我真係有錢買幾十萬一對喇叭...
你估對喇叭用金做架咩? 我對爛鬼 1976 年製造既 JBL 4343 黎架咋... 幾十萬係 "日本 YEN" 呀!!

http://jbl43.net/JBL43xxlist.html
作者: fatpang    時間: 2012-7-29 02:28

聽earphone 或headphone 都係貪方便出街有得聴下。我用Westone UM3X + 新iPod classic 已經好滿意好享受,要真正靚聲,都係要係室內用靚HIFI 聽。
作者: passerby-b    時間: 2012-7-29 11:54

室內靚HIFI, 要好大地方至放得到
作者: puppymic    時間: 2012-7-29 11:59

回復 48# passerby-b

我宜家真係多數用電腦聽歌,但係又好想有hifi果種感覺,我都幾滿意套Bose .... (當然唔可以同幾十萬既hifi比)
作者: waterblowing    時間: 2012-7-29 17:20

終於忍唔住手, 買左SHURE 535, 但係用GALAXY S1聽, 好似推唔起個EARPHONE.....
好薄....尤其係FLAC同APE.....點解同WESTONE 1差咁遠???
作者: apo    時間: 2012-7-29 22:04

自從早前買左呢隻女聲碟之後 (Ela Lo, 三個女人唱唱唱) 次次試音都會用佢,  誠意推薦.

圖片附件: 2002.JPG (2012-7-29 22:03, 139.97 KB) / 下載次數 163
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33671&k=6698823b94ec403e13e50af5410af763&t=1719397911&sid=32RreV

作者: waterblowing    時間: 2012-7-29 23:09

回復 16# bigdr

剛用PC播BRIDGE OVER TROUBLED WATER的PIPE ORGAN 版, SE-535果然比WESTONE 1 又上多一層, 低音比較清楚聽到, 但可能部PC無靚SOUND CARD, 所以低音都係比較散
用WESTONE聽就好似一舊野出, 低音好難分出來,
用二、三百蚊的SONY聽, 簡直係炒埋一舊.........

但用GALAXY都係好薄, 睇來都係要用電腦聽, 過幾日去買舊DAC/USB試下先,
但係SHURE點解唔係MEXICO出, 依家係CHINA出架???
好失望.....
作者: waterblowing    時間: 2012-7-29 23:10

回復 51# apo

多謝大王推介, 係邊度買呀?
作者: apo    時間: 2012-7-29 23:12

回復  apo

多謝大王推介, 係邊度買呀?
waterblowing 發表於 2012-7-29 23:10

我嚮女人街節拍唱片買既... 應該其他地方都有得賣呀?
作者: waterblowing    時間: 2012-7-29 23:15

收到....THANKS.....
作者: waterblowing    時間: 2012-7-29 23:20

剛聽完
Nodame Cantabile Paris-Hen ED Single - Tokyo et Paris
個SE535...又好似明顯好正......
但用來聽ROCK AND ROLL 卻又薄左D...
DISTORTION唔夠出.....D LEADING又唔夠狠....
都係聽下D 古典, 人聲, CELTRIC 好D
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-30 00:06

室內靚HIFI, 要好大地方至放得到
passerby-b 發表於 2012-7-29 11:54

唔一定地方大,聽小品就可以。
聽大棚野真係要大地方。
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 09:04

煲左一晚, 個SE535又好似好D WOR
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 09:07

作者: apo    時間: 2012-7-30 10:04

三千幾成四千買對耳塞我就真係唔捨得, 我寧願買個 Sennheiser HD650, HKD 2,880 就可以舒適享受 highend 音嚮.
作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 10:30

回復 52# waterblowing
但用GALAXY都係好薄, 睇來都係要用電腦聽, 過幾日去買舊DAC/USB試下先

水哥,幾時去睇呀,帶埋我去見識吓吖
作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 10:40

三千幾成四千買對耳塞我就真係唔捨得, 我寧願買個 Sennheiser HD650, HKD 2,880 就可以舒適享受 highend 音 ...
apo 發表於 2012-7-30 10:04

大王,你有幾間大屋,放咩高級HIFI都得,
我得個狗竇,就要塞住隻耳來聽啦
作者: bigdr    時間: 2012-7-30 12:09

三千幾成四千買對耳塞我就真係唔捨得, 我寧願買個 Sennheiser HD650, HKD 2,880 就可以舒適享受 highend 音 ...
apo 發表於 2012-7-30 10:04

我都係諗往入HD650,不過諗唔掂個headphone amp;HD650難推,但推得到就係HiFi級。

大王邊到買到$2880咁平,我見到都要$3xxx。加個amp又$1xxx-2xxx,再買個平平地的DAC又$1xxx,線又要$1xxx.....
作者: bigdr    時間: 2012-7-30 12:29

waterblowing 發表於 2012-7-30 09:07

Westone果D,一般都話要煲200小時,聲音才stable。Shure就算唔洗煲咁耐,我估都要煲返50小時??

我幾對earphone TF10/sf3/DTX100都用放在公司program run-in ( biwavegen),返工聽一聽,放工又聽一聽,隔日回來又聽一聽,真係聽得出有分別。
http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=2096302&p=1
作者: apo    時間: 2012-7-30 13:07

我都係諗往入HD650,不過諗唔掂個headphone amp;HD650難推,但推得到就係HiFi級。

大王邊到 ...
bigdr 發表於 2012-7-30 12:09

成個星際間間都係賣緊 HKD 2,880.

我之前淘左個大陸解碼連 headphone amp, 貪佢直入 AC 夠方便 (或者冇咁好聲), 420  人仔, 仲送左一條光纖線, 當買黎玩下...

圖片附件: T2l102XddbXXXXXXXX_!!41343713.jpg (2012-7-30 13:25, 44.57 KB) / 下載次數 179
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33676&k=868e9654558801bbfdd24ddd345848b1&t=1719397911&sid=32RreV

圖片附件: T2hK02XdlbXXXXXXXX_!!41343713.jpg (2012-7-30 13:25, 34.56 KB) / 下載次數 185
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33677&k=55f41163e89d622ab6958d7cca0c68db&t=1719397911&sid=32RreV

圖片附件: T2IeR2XaJbXXXXXXXX_!!41343713.jpg (2012-7-30 13:25, 101.94 KB) / 下載次數 192
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33678&k=fd7cc66b528fa89932933116f3c4088d&t=1719397911&sid=32RreV

作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 13:56

回復 63# bigdr
我見到都要$3xxx。加個amp又$1xxx-2xxx,再買個平平地的DAC又$1xxx,線又要$1xxx.....

大導,咩咁多嘢GE?究竟點插法架?邊件嘢邊件架? 會唔會去開睇嘢,帶我去見識吓吖
仲有,我唔識聽古典音架,淨係聽D幾十年前既POP,得唔得架?
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 13:57

今日聽bridge over troubled water....又好好多wor....
d低音實好多....無散件.....
作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 14:01

Westone果D,一般都話要煲200小時,聲音才stable。Shure就算唔洗煲咁耐,我估都要煲返50小時??
bigdr 發表於 2012-7-30 12:29

賣個SHURE SE535俾我嗰個哥仔話,535低音要煲500個鐘喎
我計吓條數,我要聽成年至煲好佢
作者: apo    時間: 2012-7-30 14:06

回復 68# passerby-b
佢唔同你講話要煲 5000 個鐘咪算係咁咯...
佢咪又係聽人講.... 你估佢會續個聽幾百個鐘比較咩....
到你煲夠鐘都唔好音時佢地都轉左店名幾輪了...
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 14:14

仲煲緊, 但佢慢慢來...
作者: bigdr    時間: 2012-7-30 14:14

回復  bigdr

大導,咩咁多嘢GE?究竟點插法架?邊件嘢邊件架? 會唔會去開睇嘢,帶我去見識吓吖  ...
passerby-b 發表於 2012-7-30 13:56

B哥,我都唔係聽古典,我只係聽時下中英文流行曲。
你自己上去吸下毒先啦。 我同你去睇完,到時我身痕忍唔住手,就大獲。

除了星際頂樓之外,我覺得試野睇野,旺角X軒 "旺角新城12樓全層 (信和中心側)" 好D,放晒係到任你玩。乜AMP乜線乜headphone都有得自己砌來玩,用你自己的mp3/手機試返聽開的歌又得, 無人理。不過放暑假,果座大廈的電梯成日排長龍。
http://www.mingo-hmw.com/home/
http://www.headphonehk.com/shop_content.php?coID=63

買,我就幾次都係去女人街地庫果間XX2000,總係比其他平少少,不過XX2000就無得試。
http://www.av2000.com.hk/
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 14:15

回復 68# passerby-b
b哥, 你個535係唔係又made in china ??
作者: bigdr    時間: 2012-7-30 14:26

賣個SHURE SE535俾我嗰個哥仔話,535低音要煲500個鐘喎
我計吓條數,我要聽成年至煲好佢{:4_362 ...
passerby-b 發表於 2012-7-30 14:01

我上面果個program,有得set煲幾耐就休息一陣(例如每3小時,休息半小時)。新買返來的時候,返工/午飯/放工都聽下耳機的變化,幾得意。
我個TF10,  煲了50小時之後真係好大分別,原本高中低音唔係好銜接,煲完之後好好多,不過可以係三單元的關係,感覺無一個單元的SF3來得自然。
作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 15:24

回復  passerby-b
佢唔同你講話要煲 5000 個鐘咪算係咁咯...
佢咪又係聽人講.... 你估佢會續個聽幾百個鐘 ...
apo 發表於 2012-7-30 14:06

大王,我咩都唔識,你又唔肯開館授徒,我唔信個哥哥仔,可以點做呀
作者: apo    時間: 2012-7-30 15:40

回復 74# passerby-b

音嚮既野, 如果許可最好用自己對耳收貨, 咪信佢要煲 500 個鐘後先開聲, 鬼唔知有動圈既野會越行越順咩....但新果陣都起碼有個測試標準..
不過三幾千對 b 哥黎講祗係小數目, no problem la....
作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 20:27

回復  passerby-b
b哥, 你個535係唔係又made in china ??
waterblowing 發表於 2012-7-30 14:15

Made in china架,
口甘又有咩問題呀?
作者: passerby-b    時間: 2012-7-30 20:48

大王邊到買到$2880咁平,我見到都要$3xxx。加個amp又$1xxx-2xxx,再買個平平地的DAC又$1xxx,線又要$1xxx.....

另外一個問題, 買哂D好野, 點去搵D 24BIT/192KHZ 既SOURCE呀
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 22:12

DOWNLOAD....
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-30 22:57

http://www.adl-av.com/products/usbdac/esprit/
呢部抵玩
作者: waterblowing    時間: 2012-7-30 23:18

DTS, 乜價口呀??
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-30 23:25

DTS, 乜價口呀??
waterblowing 發表於 2012-7-30 23:18

唔過5K

http://www.adl-av.com/products/usbdac/gt40/
呢部舊年賣4K
作者: apo    時間: 2012-7-30 23:31

回復 81# DTS-ES

貴過我果部 10 倍價錢... 入面 d 料靚好多???
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-30 23:39

回復  DTS-ES

貴過我果部 10 倍價錢... 入面 d 料靚好多???
apo 發表於 2012-7-30 23:31

貴在用furutech補品同分析力見稱
還有前級兼具耳機放大合而為一,合適DESKTOP聆聽環境。
作者: apo    時間: 2012-7-30 23:49

貴在用furutech補品同分析力見稱
還有前級兼具耳機放大合而為一,合適DESKTOP聆聽環境。 ...
DTS-ES 發表於 2012-7-30 23:39

我部 5 舊水都有 DAC 同耳放.... 又有 socket 可以換 OPamp IC 升級.. 再想靚少少可以俾多幾百揀下面呢部..
放大器線路其實好簡單, 主要零件大陸真係多過世界任何一個地方.. 你有冇部貴野入面線路板參考下?

人仔八百有找的解碼連耳放:

圖片附件: T2sQBpXXhXXXXXXXXX_!!12478602.jpg (2012-7-30 23:48, 83.38 KB) / 下載次數 174
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33679&k=d8ef687fdafa957738391636c9d6b96f&t=1719397911&sid=32RreV

圖片附件: T2g7BpXX0XXXXXXXXX_!!12478602.jpg (2012-7-30 23:49, 77.54 KB) / 下載次數 181
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33680&k=ca07ab84bb19f63a03ec10933ce3ae12&t=1719397911&sid=32RreV

圖片附件: T2NPRpXkpbXXXXXXXX_!!12478602.jpg (2012-7-30 23:49, 53.71 KB) / 下載次數 189
http://astrohome.net/attachment.php?aid=33681&k=dd2e21064db57819d8634c1c307b95a0&t=1719397911&sid=32RreV

作者: DTS-ES    時間: 2012-7-31 00:01

回復 84# apo

TOPPING呢隻牌子之前買過T類放大,唔夠兩個月放左。

http://www.adl-av.com/pdf/u-Audio_GT40_2011_Spring.pdf
我部GT40端子靚,但入面佈局唔靚,奇在DAC前級以至耳擴聲音值回票價。
作者: apo    時間: 2012-7-31 00:08

回復 85# DTS-ES
你買埋 d 古怪類別放大器梗係唔得啦..

解碼器耳放主要影嚮音質既 Streaming, Decode 同 OPAmp IC 都係大路相同貨色, 音質肯定唔會差別太大.
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-31 00:11

回復  DTS-ES
你買埋 d 古怪類別放大器梗係唔得啦..

解碼器耳放主要影嚮音質既 Streaming 同 OPAmp IC 都 ...
apo 發表於 2012-7-31 00:08

T類又唔算太怪,係低音力要求度畀唔到我。
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-31 00:15

之前有張全改SOUND CARD,音色與分析力始終鬥唔過原原本本一部USB DAC。
作者: apo    時間: 2012-7-31 00:34

如果俾我揀, 我會集中火力用黎買個較好的耳筒, 分別即時可以聽得出..
仲有一個靚聲耳筒暫時強國仲未有能力自行設計及生產到..
作者: fatpang    時間: 2012-7-31 01:14

如果俾我揀, 我會集中火力用黎買個較好的耳筒, 分別即時可以聽得出..
仲有一個靚聲耳筒暫時強國仲未有能力 ...
apo 發表於 2012-7-31 00:34

完全同意!正如喇叭係最影響整套HIFI音質既最重要部分!
作者: apo    時間: 2012-7-31 09:24

依家用三四千 RMB 可以買到幾發燒級既國產 DAC 耳放.

http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB-10.1/NFB10.1CH.htm

作者: waterblowing    時間: 2012-7-31 09:39

大王, 你D DAC係唔係淘返來架?? 還是要親身上去走一轉...
作者: passerby-b    時間: 2012-7-31 10:08

用DD DAC+耳放,個電腦洗洗換過至好聲架?
作者: waterblowing    時間: 2012-7-31 10:11

應該就唔洗LA...因為佢好似張靚SOUND卡一樣功樣, BOOST你個靚耳機MA
作者: passerby-b    時間: 2012-7-31 10:16

咁個SOURCE用CD會唔會SIDE咗D架生架?
仲有喎,去邊度DOWNLOAD 24BIT/192KHZ GE流行曲呀(由其是係大陸)?
作者: apo    時間: 2012-7-31 10:34

大王, 你D DAC係唔係淘返來架?? 還是要親身上去走一轉...
waterblowing 發表於 2012-7-31 09:39

絕大部份產品淘寶可以買到, 不過如果可以的話, 最好帶埋自己聽開個耳筒同音樂 file 去有現貨既地方試聽過先買..
作者: passerby-b    時間: 2012-7-31 10:41

絕大部份產品淘寶可以買到, 不過如果可以的話, 最好帶埋自己聽開個耳筒同音樂 file 去有現貨既地方試聽過 ...
apo 發表於 2012-7-31 10:34

深圳有冇咩商場有得試聽架?
作者: apo    時間: 2012-7-31 10:54

深圳有冇咩商場有得試聽架?
passerby-b 發表於 2012-7-31 10:41

深圳或廣州你熟過我啦..... 上淘寶 search 下實店地址仲好啦...
作者: DTS-ES    時間: 2012-7-31 11:25

回復 93# passerby-b
USB DAC d/a轉換不在電腦多雜訊環境進行,音質更上一層樓。
一般有usb2同win xp都可以用
作者: passerby-b    時間: 2012-7-31 12:05

係網上見到好多強國產品,采樣得24BIT/96KHZ,係咪冇咁掂架?
係咪一定要買24BIT/192KHZ架?

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2