標題: 11月清境觀星訂購機票名單及機票費 [打印本頁]

作者: tang    時間: 2013-8-8 18:05     標題: 11月清境觀星訂購機票名單及機票費

經旅行社確認團體電子機票價錢,每位港幣1,663.-請已報名的朋友核對你的英文姓名,稍後會用電郵告知繳費銀行及帳號,
請於下星期二(8月13曰)前入數,並將入數紙或資料電郵告知,航班資料如下:

華信航空公司 : 出發日期: 11月1日  AE1820  香港/台中  10:10  --   11:40 抵台中
                     回程日期: 11月4日  AE1825  台中/香港   16:45  --  18:20 返香港

參加者英文名單:

1.         TANG YUI CHING MR
2.         CHOI CHEUNG WAH MR
3.         LEE LAM PING MR
4.         SI WING ON ANDREW MR
5.         LI GLORIA MS
6.         PANG KWOK WING DENNIS MR
7.         CHE PAK LAM MR
8.         YUNG TSZ KI MS
9.         WONG TSZ LEUNG MR
10.         FUNG YAT KUEN ERIC MR
11.         LAI SAU CHU MS
12.         KONG KOK CHUNG MR
13.         LAM SIU KWAN MS
14.         CHOY WAI MAN MR
15.         LO CHI WAH MR
16.         CHEUNG WING LUN MR
17.         TAM KA KI MR
18.    LAU PUI SHAN MS (自備機票)
作者: apo    時間: 2013-8-8 18:11

祗得 18人? 沒有後補同好?
作者: tang    時間: 2013-8-8 18:23

回復 2# apo

有兩位,待確認,歡迎有興趣的朋友加入
作者: panda    時間: 2013-8-8 21:29

好想加入呀~~可惜要翻工
7-10我先放
作者: cam    時間: 2013-8-8 23:37

回復 3# tang

可唔可以預埋我? 自備機票.
作者: tang    時間: 2013-8-8 23:52

回復 5# cam

冇問題,預埋你,是否一齊搭旅遊巴上落山,因訂車有人數限制
作者: cam    時間: 2013-8-8 23:56

回復 6# tang

係呀 ! 夠唔夠位預埋我部單車呀 ?
作者: apo    時間: 2013-8-8 23:57

回復  tang

係呀 ! 夠唔夠位預埋我部單車呀 ?
cam 發表於 2013-8-8 23:56

你唔係要踩上武嶺呀???
係就要由台中機場開始踩, 叫鄧 sir 唔好留位俾你...
作者: tang    時間: 2013-8-9 00:02

回復 7# cam

單車都係行李啫,你帶得上飛機,梗可以上旅遊車
作者: cam    時間: 2013-8-9 00:02

回復 8# apo

我可能飛台北喎 ! 係咪要喺桃園開始?
作者: apo    時間: 2013-8-9 00:05

我可能飛台北喎 ! 係咪要喺桃園開始?
cam 發表於 2013-8-9 00:02

一係你嚮武嶺前 30 米俾我踩番一轉, 影張相扮下野....
作者: cam    時間: 2013-8-9 00:07

回復 9# tang

唔該 Tang Sir, 係呀, 去台灣航空公司可以托運單車.
作者: tang    時間: 2013-8-9 00:09

回復 10# cam

你要預時間由台北搭高鐵落高雄左營站等候(來回)
作者: cam    時間: 2013-8-9 00:09

回復 11# apo

你想踩, 咪自己帶車你囉 ! 我部車係女裝, 唔啱你 !
作者: cam    時間: 2013-8-9 00:10

回復 13# tang

你哋唔係飛台中咩 ?
作者: tang    時間: 2013-8-9 00:17

回復 15# cam

無錯係台中,但你在台北落機,最近要到高雄左營站接你
作者: cam    時間: 2013-8-9 00:41

回復 16# tang

台北坐高鐵到台中(烏日)高鐵站較近呀 ! 跟住順路去埔里上清境.
作者: tang    時間: 2013-8-9 00:58

回復 17# cam

你對,但要預埋在烏日接你及落山回台北搭機的時間,可以慢慢計算....
作者: fatpang    時間: 2013-8-10 11:19

已入數,pls check! thx!
作者: Dennis    時間: 2013-10-10 14:58

清境有單車租就好了﹗

作者: apo    時間: 2013-10-10 16:54

清境有單車租就好了﹗
Dennis 發表於 2013-10-10 14:58

你又想登武嶺??
作者: cam    時間: 2013-10-10 18:17

埔里有單車租呀! 一齊踩上觀星園,第二日再踩上武嶺。
作者: cam    時間: 2013-10-10 18:32

回復 1# tang

Tang Sir, 我買咗同大家一班機喇!回程航班好似遲 15分鐘飛。
作者: tang    時間: 2013-10-10 18:45

回復 23# cam

是否共同往返機場,今次預算訂 e-go 觀光巴士,雙程來回台中機場祇需台幣1,100.-/位,請覆!
作者: cam    時間: 2013-10-10 21:23

回復 24# tang

ego 巴士上清境? 請預我一個位呀! 還有我部單車,夠位置放嗎?

我和大家同機往返台中。
作者: apo    時間: 2013-10-10 21:36

回復  tang

ego 巴士上清境? 請預我一個位呀! 還有我部單車,夠位置放嗎?

我和大家同機往返台中。 ...
cam 發表於 2013-10-10 21:23

你架 roadbike 有幾大 oY... 架車咁大實放到啦.... 不過路口到觀星園你要自己踩上去 warm up 下....
作者: cam    時間: 2013-10-10 22:00

回復 26# apo

車唔到架!我個車袋好大個,你可唔可以幫我一齊搬呀?
作者: apo    時間: 2013-10-10 22:08

回復  apo

車唔到架!我個車袋好大個,你可唔可以幫我一齊搬呀?
cam 發表於 2013-10-10 22:00

大車上唔到去, 不過可以請民宿李大哥 or 李大嫂開車下來載上去.. 隨行行李都是這樣搬上去的... 係喎, 你好似冇去過觀星園.
作者: tang    時間: 2013-10-10 22:26

回復 28# apo

預訂兩部車,可以直入觀星園,不用轉車搬行李
作者: cam    時間: 2013-10-10 22:35

Tang Sir 安排得真係好喇!我未去過觀星園, 好期待。
作者: apo    時間: 2013-10-10 22:39

回復  apo

預訂兩部車,可以直入觀星園,不用轉車搬行李
tang 發表於 2013-10-10 22:26

以為你訂 eGo 大巴士.
作者: apo    時間: 2013-10-10 22:41

Tang Sir 安排得真係好喇!我未去過觀星園, 好期待。
cam 發表於 2013-10-10 22:35

有其他天文老友 02/Nov  也到觀星園... 你應該都識.
作者: cam    時間: 2013-10-11 00:12

回復 32# apo

好喎 ! 上唔上武嶺影星呀 ?
作者: Dennis    時間: 2013-10-11 09:09

你又想登武嶺??
apo 發表於 2013-10-10 16:54

如果有架單車代步,四周行下,影下相都唔錯。
登武嶺就無咩信心了,不過都可以一試﹗由武嶺返觀星園就幾爽。
作者: cosmos    時間: 2013-10-11 11:53

回復 34# Dennis

由觀星園踩上武嶺,都係爬升1200米啫。
作者: passerby-b    時間: 2013-10-11 13:46

有冇人嗰幾日去影雀呀,我上去係打算影雀架
作者: apo    時間: 2013-10-11 14:25

有冇人嗰幾日去影雀呀,我上去係打算影雀架
passerby-b 發表於 2013-10-11 13:46

乜原來 b 哥都有報名去架?
作者: tang    時間: 2013-10-11 14:39

回復 37# apo

預咗一間雙人房比你同b哥! 特別安排 (房租貴些少) 如有問題,請即通知改回四人房
    其他朋友全部住四人房
作者: apo    時間: 2013-10-11 16:34

回復  apo

預咗一間雙人房比你同b哥! 特別安排 (房租貴些少) 如有問題,請即通知改回四人房
    其 ...
tang 發表於 2013-10-11 14:39

其實我最關心既係房間位置, 是在主樓定最遠處屋仔?? 如果在屋仔果邊住會帶重型少少要用交流電源既器材, 如果住上面就 hea 玩下算了...
作者: passerby-b    時間: 2013-10-11 17:06

老鄧,真係唔該哂,預咗兩人房俾我
作者: tang    時間: 2013-10-11 17:13

回復 39# apo

已安排觀星園最理想的攝星地點 A1屋地下,李大哥有電線拖轆,保證有電供應,另 e-go 巴士也訂妥,待我先匯款後,
    再通知大家付費

Welcome Taiwan Cingjing Bus
16:09 (1 小時以前)

寄給 我
您好:
謝謝訂位。
已為您保留以下車位,請確認是否無誤:

11月1日    1200-   台中機場至清境           550    19    10450

11月4日    1230 -   清境至台中機場          550    18      9900   (其中一位要在火車站下車)
                                     清境至台中火車站             500         1          500                                 

隨後附上訂金$10000元刷卡單(另有香港匯豐/台灣郵政),請查收,
剩餘車資請上第一趟車時全數交給司機大哥,謝謝您!

TWD10000 台中水湳郵局    戶名:李從秀
代碼:700    帳號:0021273-0919691
(請於轉帳後提供帳號後五碼)

以下是香港匯豐匯款資料。

Local Bank Code: 004
Account No.: 510-683600-833
Account Name: LEE CHUNG-HSIU
Swift Code: HSBCHKHHHKH

請您於匯款後傳真資料or email(註明訂車人姓名及日期行程)
到049-280-1211以供會計查帳,謝謝您了!
作者: passerby-b    時間: 2013-10-11 17:18

其實我最關心既係房間位置, 是在主樓定最遠處屋仔?? 如果在屋仔果邊住會帶重型少少要用交流電源既器材,  ...
apo 發表於 2013-10-11 16:34

咁多要求,去hea兩日,影吓嘢咪算lor。反正粒彗星都唔多掂
作者: apo    時間: 2013-10-11 17:35

回復 41# tang

鄧 sir 勁, 體貼入微跟到足...  辛苦了!!!
作者: passerby-b    時間: 2013-10-11 21:51

Tang Sir, shall we print out the E-ticket for check-in the flight?
作者: tang    時間: 2013-10-11 22:11

回復 44# passerby-b

我會影印一份備用 (check in 祇須護照及台灣出入境書)
作者: passerby-b    時間: 2013-10-11 22:20

Tang Sir,知唔知租一日私家車,車上車落要幾多NT?
作者: tang    時間: 2013-10-11 22:53

回復 46# passerby-b

上次有人租車上合歡山遊覽,四人包車(一天)每位約1千台幣
作者: passerby-b    時間: 2013-10-11 23:09

好貴,我得一枝公
作者: fatpang    時間: 2013-10-28 18:42

會唔會揾日租車週圍去影雀?
作者: passerby-b    時間: 2013-10-28 20:44

會,一定會,除咗上武嶺,我乽想落去奧萬大
作者: cam    時間: 2013-10-28 21:44

回復 50# passerby-b

B哥,預埋我吖!
作者: passerby-b    時間: 2013-10-28 22:21

上去同李大哥"針"吓有冇車先啦﹗
我基本係來者不拒,SHARE車費就得啦
作者: Gem    時間: 2013-10-28 23:23

上去同李大哥"針"吓有冇車先啦﹗
我基本係來者不拒,SHARE車費就得啦
passerby-b 發表於 2013-10-28 22:21

B 大師預埋我吖, 能夠跟大師學野, 諗起都覺得興奮呀~
作者: fatpang    時間: 2013-10-29 09:16

預埋我!咁即係要帶炮!
作者: passerby-b    時間: 2013-10-29 13:34

B 大師預埋我吖, 能夠跟大師學野, 諗起都覺得興奮呀~
Gem 發表於 2013-10-28 23:23

咁你興奮得啱啦,我最叻就係"訂"鏡落山,D招我一去到就教你
作者: passerby-b    時間: 2013-10-29 13:36

預埋我!咁即係要帶炮!
fatpang 發表於 2013-10-29 09:16

帶啦帶啦
要睇天氣,如果晴天要上山,陰天就去奧萬大,不過唔知D車去唔去
作者: Gem    時間: 2013-10-29 22:48

影雀又影星,雖然都係輕型裝備,但係個喼都裝唔落添………點算…
作者: daniel    時間: 2013-10-30 03:02

李大哥自己有車隊四仟台幣包車
作者: passerby-b    時間: 2013-10-30 21:10

拍鳥的同好注意,基本上,我是想一天上山,一天下去奧萬大。當然要看天氣。
奧萬大是一個國家公園,在海拔千來米,
所以它的鳥種和山上是不同的。
作者: Gem    時間: 2013-10-30 22:42

回復 59# passerby-b

奧萬大, 好似好靚喎~~
http://awdonline.forest.gov.tw/news/
作者: puppymic    時間: 2013-10-30 23:50

我下次又要去奧萬大,但到底清境邊個月份唔落雨又有雀有星影既呢?九月?
作者: passerby-b    時間: 2013-10-31 09:25

我下次又要去奧萬大,但到底清境邊個月份唔落雨又有雀有星影既呢?九月?  ...
puppymic 發表於 2013-10-30 23:50

唔好下次啦,下次冇人倍你去架,
快D出張頭等機票,明天同我哋一齊去啦
作者: apo    時間: 2013-10-31 11:43

唔好下次啦,下次冇人倍你去架,
快D出張頭等機票,明天同我哋一齊去啦 ...
passerby-b 發表於 2013-10-31 09:25

下次邊度有咁熱鬧... 黎啦......   
作者: puppymic    時間: 2013-10-31 12:27

係啦,真後悔今次無join, 咁多friend實好好玩

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2