標題: 求助skysensor2000導星(終於Guide到) [打印本頁]

作者: panda    時間: 2014-1-23 20:37     標題: 求助skysensor2000導星(終於Guide到)

設備
GPD+SKYSENSOR2000+QHY5
GUIDE極都GUIDE唔到
個黃色十字線唔會追住粒星移動
唔知咩問題?
條線唔知係唔係有問題?唔知有沒人試過用QHY5接SKYsensor2000成功guide過星呢?
謝謝分享下

圖片附件: 1546033_10152138711948756_996475318_n.jpg (2014-1-23 20:38, 46.71 KB) / 下載次數 230
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38621&k=9e658393f78b967682989dd72bbae0ab&t=1719400357&sid=hI93W1

圖片附件: 1555348_10152138711853756_1259923452_n.jpg (2014-1-23 20:38, 28.97 KB) / 下載次數 249
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38622&k=b81bd10805f09c0c28f4a86064f2bf0e&t=1719400357&sid=hI93W1

作者: apo    時間: 2014-1-23 20:57

你個 Star2000 手控開左 guide mode 未?
你以前試過 work 唔 work 的? 上次 upgrade 完可能 default 係 disable auto guide mode.
我套 GP2 用過幾次都 guide 到.
作者: panda    時間: 2014-1-23 21:17

從沒成功過,試左好多次, 手控的guide speeed 轉左on , 預設 RA=0.5  DEC=0.5唔知係唔係你所知的guide mode?
你用條咩線guide?听講因為QHY同Vixen的接口都好鬼特別,條線要特制的
但唔識整呀~~~大王有沒多一條線可以賣比我試試呀
作者: apo    時間: 2014-1-23 21:22

從沒成功過,試左好多次, 手控的guide speeed 轉左on , 預設 RA=0.5  DEC=0.5唔知係唔係你所知的guide mode? ...
panda 發表於 2014-1-23 21:17

下??? Sky2000 guide 線接法同其他 mount 唔同架喎.... 你用邊條線黎 guide 呀? 上網 download 份說明書睇下接法啦... 我得一條, 叫我整多條驚你唔知要等幾耐....
最簡單係用手上果條加個 RJ11 轉換線駁 SS2000.
作者: panda    時間: 2014-1-23 21:33

加個RJ11, 咁專業的東西,我呢的電子文盲都係唔明,
我搵14哥睇佢有沒得整一條,  Any way,多謝大王指點
另外想問大王, 你以前提過話如果要將no-PC版變成PC版,要加兩粒特別電阻
請問有沒圖睇下邊兩粒電阻/?同埋係邊度加?
作者: apo    時間: 2014-1-23 21:41

回復 5# panda
上次咪同你改左咯........ 你搵 or 整條 PC cable 試下行唔行到先啦... 我試過用 Android 手機行藍牙都控制到..
Vixen 技術野梗係搵 LT 啦~~~

Guiding cable 得 5/6 條線, 你上網搵下資料睇下明唔明先啦.... 我屋企最近執起晒 d 野, 暫時唔想反轉間屋搵野....如果搵我整 guide cable 可能要過左年先得了~
作者: benben88    時間: 2014-1-24 17:00

我要加個 shoestring 的GPUSB relay 才可做auto guide
作者: apo    時間: 2014-1-24 17:15

我要加個 shoestring 的GPUSB relay 才可做auto guide
benben88 發表於 2014-1-24 17:00

QHY5, ASI120MM/C 等camera 已內置 USB <> ST4 relays, 不用加 GPUSB.. 祗係 SS2000 guide cable 接法不是直接在 RJ 插頭 上 pin to pin, 要交叉連線所以製作比較麻煩.
作者: panda    時間: 2014-1-25 23:07

大王~~唔好意思呀~~呢近排做左五次全身麻醉,沒咩記性,淨係記得你幫我upgrade左個BIOS,
我之前搵過LT,係佢強烈推薦我來請教你架
據我所知,都唔係咁多人擁有SkySensor2000PC呢舊野
benben88都係其中一個
條線我已經同14哥買左,依家等好天試, 等我搞掂左GUIDE星同埋GOTO,
到時就可以一起出發去水口影星啦,到時再請教你點用 Android 手機+藍芽GOTO咁勁
作者: apo    時間: 2014-1-25 23:09

回復 9# panda

仲攪 Android????
我已經轉左用 Windows 8 pad 黎控制台 mount, 行埋 Phdguiding, 仲可以駁埋 ccd  影野...
作者: panda    時間: 2014-1-25 23:16

你用邊個sofeware控制CCD影野?
我都打算買條SkyWire serial telescope control cable + IPAD GOTO個MOUNT
見人用過,一粒星定位都得,仲係超準果隻,又易用
作者: apo    時間: 2014-1-25 23:47

你用邊個sofeware控制CCD影野?
我都打算買條SkyWire serial telescope control cable + IPAD GOTO個MOUNT
...
panda 發表於 2014-1-25 23:16

iPad 玩唔到 auto guide 的....
Windows 8 pads (pro version, not RT) 就咁經過 OAG USB hubs 駁 USB > RS232 adapter可以行到晒所有 windows desktop 用到既軟件... qhy5 camera 可直駁.
我試過下面幾套都冇問題:
Thesky 5,6
Maxim DL 5
PHD Guiding
CCDSoft5
Deepskystacker
Photoshop CS6
Sharpcap
Registax
作者: 等蛇    時間: 2014-1-27 10:15

QHY5, ASI120MM/C 等camera 已內置 USB <> ST4 relays, 不用加 GPUSB.. 祗係 SS2000 guide cable 接法不是直接在 RJ 插頭 上 pin to pin, 要交叉連線所以製作比較麻煩.apo 發表於 2014-1-24 17:15

我的Vixen mount都是用了交义線, 但有人用PHD加不交义的連線都可以SXW導星...
作者: panda    時間: 2014-1-27 23:53

多謝大王的分享呀,一部wid pad出街就搞掂晒所有野,唔知電力持續能力怎樣?
今晚終於試到guide星,真係條線問題, 校對后出現另一個問題, 十字線追唔切粒星的移動
唔知會唔會我DEC的平衡沒完全做好所致
作者: PaulNg    時間: 2014-1-28 06:58

咦大王你部Win pad係USB2定3? 我都諗緊咁搞,但係D人話USB3駁唔到PHD...
作者: apo    時間: 2014-1-28 08:27

咦大王你部Win pad係USB2定3? 我都諗緊咁搞,但係D人話USB3駁唔到PHD...
PaulNg 發表於 2014-1-28 06:58

我部 winpad 行 usb2.0, 經過 OAG USB hubs 1 分 4, 個 hubs 可以外接 5V DC, 試過駁住 QHY5 + RS232 adapter 仲可以同部 pad 充到電.
PHD 用 ASCOM 接 QHY. Thesky 都係用 ASCOM 接 Temma.
部 pad 安裝咗既 program, 不過依家嚮公司冇得接俾你睇…

圖片附件: rps20140128_084346.jpg (2014-1-28 08:46, 226 KB) / 下載次數 135
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38656&k=d7ff3998991cf6767f5698afb1693056&t=1719400357&sid=hI93W1

圖片附件: rps20140128_084252.jpg (2014-1-28 08:46, 203.08 KB) / 下載次數 136
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38657&k=809a726d38e18135c5d2d1c6ef68a633&t=1719400357&sid=hI93W1

作者: panda    時間: 2014-2-9 18:52

好輕便~~
一pad在手就搞掂晒
作者: panda    時間: 2014-2-23 22:30

以為換左條正常的guide線就可以搞掂~~誰知試左幾晚都係搞唔掂
Callbrate到粒星,但係Callbrate完就guide唔到,追唔到粒星~~怪怪
真係奇怪~~今晚把心一橫,試下Callbrate完再將條guide線分別連接QHY5 and Skysenor 2000的兩個guide port對調,竟然guide到~~真係騎呢到爆~~
即係話我以后要guide星,要完成成個程序,條線必須調來調去先用到

圖片附件: 1904195_10152212709108756_642604364_n.jpg (2014-2-23 22:29, 46.37 KB) / 下載次數 133
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38880&k=a259e32198b708e424218cd8497e86cb&t=1719400357&sid=hI93W1

圖片附件: 1904195_10152212709108756_642604364_n.jpg (2014-2-23 22:29, 46.37 KB) / 下載次數 140
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38881&k=1c0688d51effdb4f5f4544768772c3ec&t=1719400357&sid=hI93W1

圖片附件: FSCB60.jpg (2014-2-23 22:30, 162.24 KB) / 下載次數 126
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38882&k=f0243f3ca8c6c49497eb5608c2d1c50f&t=1719400357&sid=hI93W1

作者: apo    時間: 2014-2-23 22:33

好複雜.... 好難明...
作者: panda    時間: 2014-2-23 22:49

連我自己都覺得好好複雜.... 好難明...
簡單的
Callbrate星的程式, 條guide線兩端設定為A and B代號
Callbrate時  A端連接 QHY 5    B端連接 Skysenor 2000 guide port
guiding時   B端連接 QHY 5    A端連接 Skysenor 2000 guide port

作者: Subaru    時間: 2014-2-23 23:03

連我自己都覺得好好複雜.... 好難明...
簡單的
Callbrate星的程式, 條guide線兩端設定為A and B代 ...
panda 發表於 2014-2-23 22:49

我都唔係好明, cal同guide都係用同一組嘢.

其實簡簡單單, 整個有guide port的GOTO mount, 如SW或高橋來用.

出到野外, 每多一件嘢就多一個風險, 所以我一般都會建議以簡單而有做到要求為guideline.
作者: panda    時間: 2014-2-24 00:06

係呀~~所以唔試掂都唔敢出外,不過GPD咁鬼重,已打算在固定地點影星,
個skysensor2000已經有guide port同GOTO,諗住都唔會死
但佢個Guide port的線路排序好特別,~~~條線要特別製造~
作者: bigdr    時間: 2014-2-24 10:09

skysensor2000 cabling, 你用萬用錶check下先

圖片附件: STAR2000SkySensor2000Wiring.jpg (2014-2-24 10:07, 48.01 KB) / 下載次數 164
http://astrohome.net/attachment.php?aid=38883&k=6cb07b1d7213b8b4bdf949b9341ea557&t=1719400357&sid=hI93W1

作者: 等蛇    時間: 2014-2-24 13:52

按大導演提供的圖skysensor
1. DEC-
2. DEC+
3. DEC Comm
4  RA-
5. RA Comm
6. RA+
(真不知Vixen的邏輯是什麼!)

而QHY5是這樣的

那即
QHY5: 5 --> SkySensor: 1
QHY5: 4 --> SkySensor: 2
QHY5: 2 --> SkySensor: 3*
QHY5: 6 --> SkySensor: 4
QHY5: 2 --> SkySensor: 5*
QHY5: 3 --> SkySensor: 6

*其中QHY5的第2線, 要分做SkySensor的3和5線, 而按和STAR 2000的接線法, 這個分線(2條深紫藍色線)是必須的, 即SkySensor的3和5線是本身不互通的。那一般的"夾線"是無法做得到這一點, 應需要經中間的一個配線盒才做得到。

另這樣的線, 反轉接口(QHY5端插入SkySensor), 就會完全"搭錯線"! (例如QHY5的RA+指令和DEC-指令都會輸入了SkySensor的DEC+ )
作者: panda    時間: 2014-2-24 20:22

多謝兩位大俠相助
真係好繁複~~如果都係搞唔掂
都係寄望個EM  Mount快的翻來簡單的
作者: apo    時間: 2014-2-24 21:27

按大導演提供的圖skysensor
1. DEC-
2. DEC+
3. DEC Comm
4  RA+
5. RA Comm
6. RA+
(真不知Vixen的邏輯是 ...
等蛇 發表於 2014-2-24 13:52

雖然 SS2000 guide port 接線比較麻煩, 但沒有這麼複雜...
因為 DEC 同 RA Common (wire #3 & #5) 在控掣器內已經接在一起的... QHY5 的 COM (wire #2) 接在 SS2000 guide port #3 or #5 其中一線已經 work.
作者: 等蛇    時間: 2014-2-25 11:29

雖然 SS2000 guide port 接線比較麻煩, 但沒有這麼複雜...
因為 DEC 同 RA Common (wire #3 & #5) 在控掣 ...
apo 發表於 2014-2-24 21:27

咁大王幫富貴熊"夾"條線啦, 佢果條好似係有問題喎...
作者: apo    時間: 2014-2-25 11:56

咁大王幫富貴熊"夾"條線啦, 佢果條好似係有問題喎...
等蛇 發表於 2014-2-25 11:29

要度過先知佢條線有冇事..
作者: 等蛇    時間: 2014-2-27 17:43

在看其他器材是見ShoeString Astronomy有個Guide Port Converter for Vixen SkySensor2000: http://www.store.shoestringastronomy.com/gpcnv_ss2k.htm 21美金, 或許有用。
作者: apo    時間: 2014-2-27 17:50

在看其他器材是見ShoeString Astronomy有個Guide Port Converter for Vixen SkySensor2000:  21美金, 或許 ...
等蛇 發表於 2014-2-27 17:43

我一早都建議買或整個類似 adapter, 用手上已証明可以工作正常既 guide cable 連接最好.
因為用不順序方式夾硬整條 guide 線要好少心使用, 尤其夜晚黑媽媽 open 左一兩隻腳都唔知, 攪餐飽..
有個中途 adapter 嚮入面點交叉接線都冇影嚮插頭操作. 自己整十零蚊已攪掂.
作者: 等蛇    時間: 2014-2-27 18:09

我一早都建議買或整個類似 adapter, 用手上已証明可以工作正常既 guide cable 連接最好.
因為用不順序方 ...
apo 發表於 2014-2-27 17:50

作者: kcl33    時間: 2014-3-1 00:11

大王一出手便知有没有,请去拯救危难的趴地熊啦
作者: apo    時間: 2014-3-1 22:00

回復 32# kcl33
下次見到爬地一齊玩..  SS2000.

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2