標題: 夜光藻真面目 [打印本頁]

作者: bug    時間: 2008-1-21 22:04     標題: 夜光藻真面目

今天毒發,買了部DC仔...:pig6
玩0下影微距,估唔到都不太難便影到夜光藻的真面目:g8
在繼續試影唔影到其他會動的浮游生物:g14
(今天試機時售貨員居然說這部機不能影得太近的:g2 )

至於點解我會有東平洲的夜光藻....:pig1

圖片附件: 夜光藻.jpg (2008-1-21 22:04, 72.28 KB) / 下載次數 189
http://astrohome.net/attachment.php?aid=724&k=02f444b21453e4a2b2fdd4a4aa7b87e4&t=1726897349&sid=EazsQ9

作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-21 22:07

bug少, 咁啱啊, 我今日又買咗部DC仔喎
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:11

咩牌子 DC 呀?
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:12

原帖由 bug 於 2008-1-21 22:04 發表

至於點解我會有東平洲的夜光藻.... ...

你唔好話俾我地聽係你上星期帶東平洲的夜光藻返黎呀?
作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-21 22:16

原帖由 Betty 於 2008-1-21 22:11 發表
咩牌子 DC 呀?

豬狗 + 潛水housing == art錢
bug少是什麼牌子?
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:24

CANON呀...
個售貨員又同我講,部機冇得控制曝光...但我其實都查過佢可以15秒曝光...回來試真是有的:g2
佢係唔係想我買第二隻牌子....
作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-21 22:25

原帖由 bug 於 2008-1-21 22:24 發表
CANON呀...
個售貨員又同我講,部機冇得控制曝光...但我其實都查過佢可以15秒曝光...回來試真是有的:g2
佢係唔係想我買第二隻牌子....

不如問埋, 是什麼model?
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:27

原帖由 yoshi2k51 於 2008-1-21 22:16 發表

bug少是什麼牌子?

咁不如你講你部係乜啦
我唔多識DC仔的,你咁寫我估唔到呀...:g2
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:27

係喇, 你地兩個係咩 model! :big_smile
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:30

你地都知我睇緊有咩最新最快最細既相機用黎"打人"啦, 快講下你地玩新 DC 既心得. :big_smile
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:31     標題: 回復 10# 的帖子

咁八卦,不如快0的繼續貼你東平洲0的相啦...
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:32

阿 Bug 果個係唔係 G9 呀? :big_smile
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:34

原帖由 yoshi2k51 於 2008-1-21 22:16 發表

bug少是什麼牌子?

G9 啦緊係!!!! :big_smile
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:35

好易估姐! :bad_smile
作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-21 22:35

原帖由 bug 於 2008-1-21 22:27 發表

咁不如你講你部係乜啦

Canon G9, 今日出旺角同灣仔都無晒行貨, 所以買咗水貨, 最art錢係防水housing, 我唔見咗2隻牛
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:36

月光都影到幾清楚啊...

圖片附件: MOON.jpg (2008-1-21 22:36, 47.12 KB) / 下載次數 124
http://astrohome.net/attachment.php?aid=725&k=fe80a08994d718fc4e61dd599c5ba2bb&t=1726897349&sid=EazsQ9

作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:36

原帖由 bug 於 2008-1-21 22:27 發表

咁不如你講你部係乜啦

阿Bug 咁講, 即係 960?
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:37

唔係, 960 無15秒曝光. G9 啦. :big_smile
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:40

原帖由 Betty 於 2008-1-21 22:34 發表

G9 啦緊係!!!! :big_smile

原來YOSHI講的是G9...你見我都唔知佢UP乜,就知唔係啦:g2

我只係為了買返部夠輕又做到我現在部300D + KIT LENS做唔到的東西的機,唔係乜新MODEL,所以BETTY你問錯人啦:g2
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:41

係呀, 上次去東平洲, 肥彭都口話影月光好 sharp. 不過唔細架部機...:misdoubt
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:42

原帖由 bug 於 2008-1-21 22:40 發表

原來YOSHI講的是G9...你見我都唔知佢UP乜,就知唔係啦:g2

我只係為了買返部夠輕又做到我現在部300D + KIT LENS做唔到的東西的機,唔係乜新MODEL,所以BETTY你問錯人啦:g2 ...

吓, 你話 Canon 機, 又細部....邊隻呀? 影到月光!!! :i_have_no_idea
作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-21 22:43

原帖由 Betty 於 2008-1-21 22:41 發表
係呀, 上次去東平洲, 肥彭都口話影月光好 sharp. 不過唔細架部機...:misdoubt

比起5D, 真係輕巧, 可以日日帶係身
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:45

960好似都有15秒曝光喎...

不過我覺得我會好少用1200萬像,佢PIXEL細又唔知會唔會NOISY 0的....所以...都唔係960....
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:46

原帖由 yoshi2k51 於 2008-1-21 22:43 發表

比起5D, 真係輕巧, 可以日日帶係身

哈哈哈! :big_smile
作者: Betty    時間: 2008-1-21 22:51

夜光藻邊到得返黎架? :bad_smile
作者: Gem    時間: 2008-1-21 22:55     標題: 回復 1# 的帖子

你....將屬於大自然0既野私有化....
作者: bug    時間: 2008-1-21 22:56     標題: 回復 25# 的帖子

顧掂你自己0的相先啦...好多人追緊你0的相
作者: bug    時間: 2008-1-21 23:00

成日想同佢影返張,但以前帶住300D時又總是不出現的屋邨小貓。
帶300D影貓實在唔方便都係我中毒的原因之一

圖片附件: IMG_0030.jpg (2008-1-21 23:00, 110.25 KB) / 下載次數 143
http://astrohome.net/attachment.php?aid=728&k=7f5354ebc5119ef1169bf4c8aadc7fcb&t=1726897349&sid=EazsQ9

作者: Gem    時間: 2008-1-21 23:08     標題: 回復 27# 的帖子

:icon_fire :g9
作者: Betty    時間: 2008-1-21 23:09

原帖由 Gem 於 2008-1-21 22:55 發表
你....將屬於大自然0既野私有化....

唔得架...已經寫住唔俾帶架...:misdoubt

圖片附件: IMG_2152_a.jpg (2008-1-21 23:09, 80.79 KB) / 下載次數 127
http://astrohome.net/attachment.php?aid=729&k=41406760fcbe8cb2a8fb37cd15d8dcd9&t=1726897349&sid=EazsQ9

作者: bug    時間: 2008-1-21 23:10

我沒有「檢拾」喎...
作者: Gem    時間: 2008-1-21 23:16     標題: 回復 31# 的帖子

你將佢地吞左落肚.. ...返屋企再吐返佢地出來?? :pig4 :pig4
作者: bug    時間: 2008-1-22 00:37

大家見我不是買最新型號,都冇乜心情估了吧:shame
我係買0左部950:g13

我本來諗住買960,但總形住ZOOM盡影BUG BUG的時候3.7X 1200萬像唔一定好過4X 800萬,影平時相又唔會用1200萬像...唔知有冇諗錯0架。不過950都真係完全解到我0的毒啦:g5 平時拿著部300D見到0的BUG BUG想影又影唔清,0的毒又未至於要買鏡頭來解:shame

作者: carolchau    時間: 2008-1-22 00:53

原帖由 bug 於 2008-1-22 00:37 發表
大家見我不是買最新型號,都冇乜心情估了吧:shame
我係買0左部950:g13

我本來諗住買960,但總形住ZOOM盡影BUG BUG的時候3.7X 1200萬像唔一定好過4X 800萬,影平時相又唔會用1200萬像...唔知有冇諗錯0架。不過950都真係 ...

我都係用canon 950is,已有半年了,其實佢除左無28mm之外,總括來講係一部好正的瓜DC仔,我在內蒙都是帶這部DC仔,好ok架~~
G9都正,但佢size太大,不大適合女士們;Bug少,恭喜你成為"950is精英部隊",我地已是同一隊"戰友",可以一齊周圍"打人打蟲"喇~~

作者: bug    時間: 2008-1-22 00:59

我都諗過部有28mm的860,甚至售貨員最後一刻都問我要唔要睇0下,不過我0的毒好像950對症0的咁:g7

作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-22 01:12

G系機的確唔啱女士, 不過對我來講, 帶部5D出街, 如果唔係打蟲打雀真係會比人上下打量, G9啱啱好幫到我
作者: bug    時間: 2008-1-22 01:15

某次帶300D在屋邨影貓,居然給保安捉住說屋邨商場範圍影相要申請,又問我是不是記者:g2
部950平日帶著影貓應該會好方便:g13 G9偏大部我諗我唔會成日帶住

作者: daniel    時間: 2008-1-22 03:09

恭喜!恭喜!:g14
作者: bug    時間: 2008-1-22 22:51

見到日落又可以影0下...不過怱忙下有點曝光過度:g5

圖片附件: IMG_0068天台日落.jpg (2008-1-22 22:51, 44.53 KB) / 下載次數 165
http://astrohome.net/attachment.php?aid=788&k=7d8e17b5549698295e3318abeaaad045&t=1726897349&sid=EazsQ9

作者: yoshi2k51    時間: 2008-1-22 22:54

超實用, 勁方便
作者: daniel    時間: 2008-1-23 06:43

咁方便"不笑"以後可以有打錯冇放過。
作者: mike_leung    時間: 2008-1-24 11:11

G9影出黎既相,都可以媲美DSLR.....除左noise control外
作者: passerby-b    時間: 2008-1-24 11:16     標題: 回復 42# 的帖子

真係好多Noise,我都想有架dc仔,d個問題要諗諗。重有,o記話屾20x zoom + 1 cm marco,三月有貨,死未。
作者: mike_leung    時間: 2008-1-24 11:17

其實,G9有35-210mm 加1cm macro,大部分情況已經好足夠~!!
作者: passerby-b    時間: 2008-1-24 11:37     標題: 回復 44# 的帖子

人哋係26-620+double is ,唔會手震,真係冇得fight,影雀得,影蟲又得,好似淨係影唔到天文。
作者: fatpang    時間: 2008-1-24 17:05

原帖由 passerby-b 於 2008-1-24 11:16 發表
真係好多Noise,我都想有架dc仔,d個問題要諗諗。重有,o記話屾20x zoom + 1 cm marco,三月有貨,死未。

厘部應該都幾好,但貴到無倫!!可能要6k!!
作者: bug    時間: 2008-1-24 18:44

騎劫我個post講其他DC,好過份啊:g20
作者: fatpang    時間: 2008-1-24 19:13

原帖由 bug 於 2008-1-24 18:44 發表
騎劫我個post講其他DC,好過份啊:g20

:g6 :g6 :g6 :g16 :g16
作者: mike_leung    時間: 2008-1-24 19:25

不笑,睇開D啦....係咁架啦.....所以要麻煩你經常引導大家返回「正軌」至得。
作者: daniel    時間: 2008-1-24 23:46

:g12 :g12 :g12 :g4 :g4 :g4

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2