標題: 牧夫新疆日全食之旅A和B團第一號公告(4.24更新) [打印本頁]

作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-11 16:42     標題: 牧夫新疆日全食之旅A和B團第一號公告(4.24更新)

牧夫新疆日全食之旅最終日程安排和價格
2008年牧夫國際天文交流會暨新疆日全食之旅

(1.1版本,2008-3-11)

時間:2008年7月27日至8月3日

主辦單位:牧夫天文論壇 愛牧夫天文科技(大連)有限公司
協辦單位:廣州博冠企業有限公司等
合作單位:騰迅網 搜狐網 新浪網 美國《天空和望遠鏡》雜誌

第一號公告(4.24更新):

我們現在已經收到所有報名者的全部費用,今日起未來一周如果您按期報名並交納了全部費用,將收到我們的“報名成功電子函”,確定您已經成為了我們夏天召開的第六屆牧夫國際天文交流會暨日全食之旅的成員。隨信我們會將您的交流會團隊內的編號告訴您,這個編號將在您的交流會胸卡上出現。胸卡將在您到達烏魯木齊報到時發給您。有組織者的,我們將統一通知您的組織者。

現在請各位提供您的上衣尺寸,我們將贈送您一件精美的牧夫國際日全食之旅T-shirt,尺寸使用如下國際標準:

顏色和尺寸說明

顏色說明:我們衣服將使用白色,在新疆夏日炎炎的環境下將有助您防曬。
尺寸: S、M、L、XL、XXL

如果您不能確定所穿的尺寸,請告訴我們您的身高和體重,我們將為您選擇相對合適衣服尺寸,或者告訴我們你日常穿的衣服領口標牌尺碼(如:XL 180/90B )。
標 准        尺 碼 明 細
中國 (cm)        165 / 88-90        170 / 96-98        175 / 108-110        180 / 118-122        185 / 126-130
國 際        S        M        L        XL        XXL

請務必在我們給您的“報名成功電子函”的回復中將您的衣服尺寸資訊提供給我們,我們好儘快安排製作。

此外請您再次提供所需要我們幫助訂購的返程火車票的資訊,截止5月10日,渝期我們將無法幫您。此外B團仍然在繼續報名中,歡迎新朋友加入我們!

2008年4月24日星期四

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

此次日全食火爆之程度遠遠超過大家的想像,我牧夫天文論壇為此次交流會和日全食觀測團的順利實施已經籌備了兩個多月,壇主解仁江從2月14日到3月2日還實地考察了新疆到甘肅各地我們夏天將要經過的地方,瞭解了承辦單位提供的住宿、交通、遊覽和餐飲的情況,我們可以負責任地說,我們的報價是同檔次類似內容的日全食觀測團隊中最低的!特別是為了讓大家可以在日全食觀測拍攝前後得到舒適的住宿,我們沒有像其他日全食觀測團那樣給大家安排住野外帳篷而是絞盡腦汁找了很多關係在哈密市住宿極其緊張的情況下搞到了若干間標準間,讓大家可以洗熱水澡,有空調吹。因為前往哈密的外國團隊太多,加上當地有關部門想趁日全食“發展其日全食”旅遊經濟,致使哈密的房價從春節後連續上漲超過十倍,所以希望大家珍惜我們的努力成果。

現在我們公佈下更新後的最新日程安排和調整後的價格(我們已經在以前的公告中向大家說明,我們的全程價格根據當地房價和其他費用上漲的情況會有全部價格的最高15%的價格上調)。能保持這個價格也是經過多方努力的結果,很多同內容的觀測團的報價都在4500元以上。

最終價格確定為,人民幣3500元,義工3300元(4名學生)。報名截止日期3月16日,餘款交納截止日期4月16日。由於住宿接待能力有限我們已經將名額減小,目前已經接近滿額。

日程安排(3月11日版):
7月27日
7月27日:10:00-19:30,烏魯木齊地窩堡機場、烏魯木齊火車站接站,報到,發胸牌、交流會資料、紀念品,入住賓館。自由活動。

7月27日:20:00-21:30,開幕式,晚餐。
7月27日:22:00-23:00,講座。
7月27日:23:30,自由活動,休息。

7月28日
7月28日:8:00-8:30,早餐。
7月28日:9:00-13:00,前往烏魯木齊天池風景區參觀,路上參觀二道橋烏魯木齊國際大巴紮(維吾爾族聚居民族大市場),路上參觀新疆大隕鐵(30噸重,世界第三,中國第一)和矽化木。

7月28日:13:30-14:30,午餐。
7月28日:15:00-17:00,繼續在烏魯木齊天池風景區參觀遊覽。
7月28日:19:30-20:30,晚餐。
7月28日:20:30-23:30在中科院國家天文臺烏魯木齊觀測站南山觀測基地參觀,晚上觀測拍攝星空,拍攝合影。

7月29日
7月29日:1:00,返回烏魯木齊賓館休息。
7月29日:8:00-8:30,早餐
7月29日:9:00-12:30前往吐魯蕃市。
7月29日:13:00-14:00,午餐。
7月29日:15:00-18:00,遊覽交河古城、維吾爾古村、火焰山
7月29日:18:30-19:00,入住賓館。
7月29日:20:00-21:00,晚餐。
7月29日:21:30-22:30,講座和座談。
7月29日:23:30,休息。

7月30日
7月30日:8:30-9:00,早餐。
7月30日:9:30-13:30,遊覽葡萄溝、坎兒井。
7月30日:13:50-14:50,午餐。
7月30日:15:00-19:00,繼續參觀坎爾井,拍攝合影。
7月30日:19:30-20:30,晚餐。
7月30日:21:00-22:30,國產新APO望遠鏡試用觀看。
7月30日:23:00,休息。

7月31日
7月31日:8:30-9:00,早餐。
7月31日:9:00-13:00,前往哈密市途中參觀哈密“魔鬼城”景區參觀雅爾丹地貌。
7月31日:13:30-14:30,午餐。
7月31日:15:00-18:00,繼續遊覽“魔鬼城”景區,合影。
7月31日:18:30,入住哈密賓館。
7月31日:18:50-19:50,晚餐。
7月31日:20:00-21:00日全食觀測拍攝講座。
7月31日:21:30,自由交流,休息。

8月1日
8月1日:8:30-9:00,早餐。
8月1日:9:00-11:30,乘車前往伊吾韋子峽,進入牧夫論壇給大家選擇的最佳觀測點。
8月1日:12:00-13:00,午餐。
8月1日:13:30-16:30,自由活動,準備觀測日全食。
8月1日:17:00-20:10,觀測拍攝日全食。
8月1日,20:50-21:30,晚餐。
8月1日,23:00,返回哈密賓館休息。

8月2日
8月2日:6:00起床,在車上用早餐,前往敦煌市,4小時到達。
8月2日:10:00-13:00,參觀舉世聞名的世界藝術寶庫—莫高窟。
8月2日:13:30-14:30,入住賓館,午餐。
8月2日:14:40-19:00,休息。
8月2日:19:20-20:30,晚餐。
8月2日:20:40-21:30,參觀鳴沙山—月牙泉風景區。
8月2日:22:00-23:00,閉幕式,合影,抽獎活動。
8月2日:23:30,休息。

8月3日
8月3日:9:30-10:00,早餐,告別,解散。送機,需要到烏魯木齊的與會者可以和本論壇工作人員一起乘火車前往。

注意:
1.新疆地區和內地有2-3個小時的時差,作息時間為,早上10點上班,中午14:00-16:00午休,晚上7點下班。一般早餐時間為:8:30點到9:30點。午餐為:14:00-16:00,晚餐為:20:00-21:00。我們到時候的就餐時間可能會根據當地情況有一些變動。夏天,新疆地區9點多才天黑。
2.敦煌7月開始會有航班前往廣州,北京,上海等地,請接洽當地的航空公司儘量安排從敦煌返回。如果需要回烏魯木齊或者蘭州乘機,請在4月16日前交納交流會餘款時說明您的情況,我們會協助您訂購敦煌前往烏魯木齊或蘭州火車臥鋪票。此費用需要自理,請在得到我們回復和告知價格後於5月1日前將所需費用匯給我們,我們將盡力幫助大家訂此火車票。
3.我們將在4月21日向每位與會者發出最後的確認Email,內容包括,餘款匯款成功確認、您的團隊編號,並提供詳細的報到說明,幫助您在烏魯木齊輕鬆找到報到地點之酒店。
4.諮詢電話:0411 84241208,13604245626,聯繫Email:postmaster@astronomy.com.cn。
5.本次交流會期間,正餐標準,10菜一湯,住宿標準,准三星標準間。

更详细信息请看这里:http://www.astronomy.com.cn/bbs/thread-86854-1-1.html

牧夫天文論壇
第六屆牧夫國際天文交流會暨新疆日全食之旅組委會
愛牧夫天文科技(大連)有限公司
2008年3月11日

圖片附件: [烏魯木齊天池風景區] 1189067795183.jpg (2008-3-11 14:48, 167.48 KB) / 下載次數 233
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2304&k=6f081d4ce497523e8c89165c690480dc&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [烏魯木齊觀測站南山] 2007102686965724.jpg (2008-3-11 14:48, 41.39 KB) / 下載次數 239
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2305&k=45e5546b9d081bdb41e099f097020a2b&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [葡萄溝] F200606160958322582105801.jpg (2008-3-11 14:48, 44.03 KB) / 下載次數 239
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2306&k=a2fd92d46113e9603c985129118427fe&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [火焰山] 2006815232613310.jpg (2008-3-11 14:48, 76.31 KB) / 下載次數 245
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2307&k=8f48265290a984efb7b880863f4be018&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [坎兒井] 236422.jpg (2008-3-11 14:51, 71.93 KB) / 下載次數 220
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2308&k=f9610f338579aa2ea66c5b6f0cbaee00&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [交河古城] bc65bc48ee1e474396e858b3dfdbb401sm.jpg (2008-3-11 14:56, 50.12 KB) / 下載次數 237
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2309&k=e2af3d6a1bbf9c53f67fa15fcc23d622&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [哈密“魔鬼城”景區參觀雅爾丹地貌] Img249003559.jpg (2008-3-11 14:56, 65.74 KB) / 下載次數 261
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2310&k=03c104dfc4d86307f5c965c878df214b&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [鳴沙山—月牙泉風景區] 11856726304610900.jpg (2008-3-11 14:56, 42.28 KB) / 下載次數 240
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2311&k=ce8cf88308a52127d870f57022202420&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [莫高窟。] 137_1.jpg (2008-3-11 14:56, 19.78 KB) / 下載次數 235
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2312&k=fea326796a878d670e5f53b5e59c10a9&t=1718949168&sid=izgoeG

圖片附件: [坎兒井] Thumb_200703012255170.jpg (2008-3-11 14:56, 11.06 KB) / 下載次數 254
http://astrohome.net/attachment.php?aid=2313&k=8b7cb2302b6bf8e157d23dab4f54b2cb&t=1718949168&sid=izgoeG

作者: apo    時間: 2008-2-11 16:45

Go!Go!Go!

儲定錢先!!!
作者: mike_leung    時間: 2008-2-11 19:08

如果有人一齊去,我會報名......
作者: apo    時間: 2008-2-11 19:13

原帖由 mike_leung 於 2008-2-11 19:08 發表
如果有人一齊去,我會報名......

你預埋我喇, 有人攪埋, 如無意外應該會報名去...
作者: mike_leung    時間: 2008-2-11 21:37

有人攪,我一定去啦...一生人難得一次,不過唔好拖咁耐,我驚滿額報唔到名...
作者: apo    時間: 2008-2-11 21:41

原帖由 mike_leung 於 2008-2-11 21:37 發表
有人攪,我一定去啦...一生人難得一次,不過唔好拖咁耐,我驚滿額報唔到名...

你放心, 祗要你肯去解先生實幫你搞得掂!
作者: apo    時間: 2008-2-12 10:23

有興趣參加這次活動的香港朋友可否先在此登記, 方便日後聯絡及出發安排. 希望可以在本月內決定及往牧夫報名. 謝謝!

1) apo

作者: passerby-b    時間: 2008-2-12 11:09

有d心動,不過可唔可以係深圳出發去集合地點:icon_question (問題是向本壇壇友發出的)
作者: apo    時間: 2008-2-12 11:30

原帖由 passerby-b 於 2008-2-12 11:09 發表
有d心動,不過可唔可以係深圳出發去集合地點:icon_question (問題是向本壇壇友發出的)

反正都要轉機, 我本人大多數都會安排從深圳機場出發...
作者: passerby-b    時間: 2008-2-12 13:45

有時間睇睇航班資料同搭乜機先:icon_mrgreen
作者: passerby-b    時間: 2008-2-12 13:46

係喎,乜嘢螺旋槳,道格拉柴我唔搭架
作者: apo    時間: 2008-2-12 13:52

原帖由 passerby-b 於 2008-2-12 13:46 發表
係喎,乜嘢螺旋槳,道格拉柴我唔搭架

我都未諗到點樣從深圳機場去到 "烏魯木齊" 那邊的賓館, 可能要麻煩解大哥指點一下..
作者: passerby-b    時間: 2008-2-12 17:49

深圳唔知有冇機直飛烏魯木齊
明天有空去昅昅:icon_smile
作者: passerby-b    時間: 2008-2-12 18:10

看詳細一點行程表,是在烏魯木齊集合,在敦煌解散嗎?
兩個地方可距離很遠,如果一早訂了來回機票,要由敦煌跑回烏魯木齊,就很不方便了。
作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-12 18:25

原帖由 passerby-b 於 2008-2-12 18:10 發表
看詳細一點行程表,是在烏魯木齊集合,在敦煌解散嗎?
兩個地方可距離很遠,如果一早訂了來回機票,要由敦煌跑回烏魯木齊,就很不方便了。

对的,是在乌鲁木齐集合在敦煌解散.敦煌有机场和火车站,为什么要跑回乌鲁木齐呢?
作者: TC_owl    時間: 2008-2-13 14:19

敦煌有無機返深圳呢?
作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-13 16:24

一般来说7月各家航空公司都会增加敦煌往返的航班,深圳和敦煌夏天旅游旺季是有航班的,大家可以咨询下深圳当地的旅行社.如果有意外,我们可以考虑从敦煌带大家回乌鲁木齐然后再解散.
作者: oldfield    時間: 2008-2-13 17:22

要了解一下到伊吾當地觀測是甚麼單位,香港天文學會那邊是用中國科學院,國家天文台的名額....
作者: passerby-b    時間: 2008-2-13 18:13

剛查過深圳寶安機場的航班,有去烏魯木齊的,但找不到去敦煌的。
這很奇怪,因為去年我曾經看過有去敦煌的
作者: mike_leung    時間: 2008-2-13 18:19

我好想去,不過睇左個行程,都唔知點返到香港....
仲要係烏魯木齊集合..有d難度.....
作者: passerby-b    時間: 2008-2-13 18:27

原帖由 mike_leung 於 2008-2-13 18:19 發表
我好想去,不過睇左個行程,都唔知點返到香港....
仲要係烏魯木齊集合..有d難度.....

d樣嘢大家要度度至得
就算有去敦煌的飛機,班次也不會多

作者: panda    時間: 2008-2-13 18:42

我都有意思去,但交通确實要好好計劃下,如果敦煌有機返深圳或廣州就好了
有沒人打算去時搭火車呢?
作者: passerby-b    時間: 2008-2-13 18:46

大陸d火車
掂唔掂架
作者: panda    時間: 2008-2-13 18:50

B哥,放心啦,大陸的火車都好豪華架, 因為路途遙遠,最好選擇卧舖,搭火車主要是想欣賞途中的風景,晚上還可以睡著看星星
作者: panda    時間: 2008-2-13 19:24

另外想問為其什麼行程表裏的晚上拍攝時間只有2小時的?
有多少晚可供拍照和觀測?
作者: daniel    時間: 2008-2-14 12:39

有興趣!有興趣!:g11
作者: apo    時間: 2008-2-17 23:47

原帖由 daniel 於 2008-2-14 12:39 發表
有興趣!有興趣!:g11

有下文嗎? 係去要報名架喇...
作者: mike_leung    時間: 2008-2-18 07:38

由於時間太長,安排唔到..sorry....我唔會報牧夫果個...(我太太冇咁多假)

我轉報左hkas果個...不過就waiting list....果個trip短好多,只係五日左右。老婆表示5日就冇問題!!!
作者: apo    時間: 2008-2-18 10:33

原帖由 passerby-b 於 2008-2-13 18:13 發表
剛查過深圳寶安機場的航班,有去烏魯木齊的,但找不到去敦煌的。
這很奇怪,因為去年我曾經看過有去敦煌的

B 哥, 有 update 嗎? 暫時目標:

26 Jul 深圳 > 烏魯木齊
03 Aug 敦煌 > 深圳

Panda 有冇其他建議?
作者: passerby-b    時間: 2008-2-18 11:11

e家我都有d猶豫,可以確定03 aug有機從敦煌回深圳嗎
作者: apo    時間: 2008-2-18 11:16

原帖由 passerby-b 於 2008-2-18 11:11 發表
e家我都有d猶豫,可以確定03 aug有機從敦煌回深圳嗎

我正是想你幫忙打聽一下, 如果可以確定我已報名了.
作者: passerby-b    時間: 2008-2-18 12:36

除了上網查深圳機場d料,我就冇招啦,你知我係電盲:icon_cry
作者: apo    時間: 2008-2-18 14:42

原帖由 passerby-b 於 2008-2-18 12:36 發表
除了上網查深圳機場d料,我就冇招啦,你知我係電盲:icon_cry

如果回程能夠在鳥魯木齊比較容易訂票, 中國南方有飛機來回深圳機場. 希望解先生能幫忙特別安排.
作者: passerby-b    時間: 2008-2-18 17:04

敦煌去烏市,咁遠,唔係搭飛機就係火車,起碼要停多一兩日,真係要考慮吓
作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-20 18:19

原帖由 apo 於 2008-2-18 14:42 發表

如果回程能夠在鳥魯木齊比較容易訂票, 中國南方有飛機來回深圳機場. 希望解先生能幫忙特別安排.

没问题到时候凡是需要从敦煌回乌鲁木齐乘飞机返程的朋友请在报名时说明下,我们将协助大家.
作者: apo    時間: 2008-2-20 18:40

原帖由 牧夫天文 於 2008-2-20 18:19 發表

没问题到时候凡是需要从敦煌回乌鲁木齐乘飞机返程的朋友请在报名时说明下,我们将协助大家.

從敦煌到烏魯木齊可能要多住一天吧? 如果要訂回程機票從散會後到深圳, 不知道要訂那一天..
作者: bigdr    時間: 2008-2-20 18:51

我覺得由敦煌飛西安再返深圳會容易過,飛返轉頭去烏魯木齊再飛返深圳。
西安返深圳,點都多機過烏魯木齊再飛返深圳吧?
作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-20 22:35

原帖由 apo 於 2008-2-20 18:40 發表

從敦煌到烏魯木齊可能要多住一天吧? 如果要訂回程機票從散會後到深圳, 不知道要訂那一天..

可以做卧铺火车,睡一觉就到了,其实我们也可以考虑从敦煌坐火车去兰州乘飞机啊.
作者: apo    時間: 2008-2-20 22:41

原帖由 牧夫天文 於 2008-2-20 22:35 發表

可以做卧铺火车,睡一觉就到了,其实我们也可以考虑从敦煌坐火车去兰州乘飞机啊.

有點頭痛, 對火車班次一點都不懂..由於假期不多, 一天也不可以浪費, 要用比較好的時間計劃. 主要是回程安排...:g18 :g18
作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-20 23:19

原帖由 apo 於 2008-2-20 22:41 發表

有點頭痛, 對火車班次一點都不懂..由於假期不多, 一天也不可以浪費, 要用比較好的時間計劃. 主要是回程安排...:g18 :g18

放心好了,火车的事情我们可以帮你们预定好.只要大家在报名时说明需要什么时候从那里乘飞机就可以了.
作者: apo    時間: 2008-2-20 23:23

原帖由 牧夫天文 於 2008-2-20 23:19 發表

放心好了,火车的事情我们可以帮你们预定好.只要大家在报名时说明需要什么时候从那里乘飞机就可以了.

多謝解先生幫忙, 我會在這兩三天先報名及交付報名費用, 回程真的要靠你們幫忙, 主要是用最短時間安全回到深圳或直回香港. 因為行李都比較重, 不好到處走..

作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-21 00:10

原帖由 apo 於 2008-2-20 23:23 發表

多謝解先生幫忙, 我會在這兩三天先報名及交付報名費用, 回程真的要靠你們幫忙, 主要是用最短時間安全回到深圳或直回香港. 因為行李都比較重, 不好到處走.. ...

没问题,请放心.
作者: panda    時間: 2008-2-28 21:04

這裏有誰報了名呀?
作者: apo    時間: 2008-2-28 21:15

原帖由 panda 於 2008-2-28 21:04 發表
這裏有誰報了名呀?

你報了沒有? 在等你吹雞!
作者: panda    時間: 2008-2-28 21:24

原帖由 apo 於 2008-2-28 21:15 發表

你報了沒有? 在等你吹雞!

報左啊,但沒比錢
你呢
作者: apo    時間: 2008-2-28 21:28

原帖由 panda 於 2008-2-28 21:24 發表

報左啊,但沒比錢
你呢

我跟! , 如果要匯錢下訂金, 一併可以嗎, 可以省下手績費..
作者: panda    時間: 2008-2-28 21:34

原帖由 apo 於 2008-2-28 21:28 發表

我跟! , 如果要匯錢下訂金, 一併可以嗎, 可以省下手績費..

這得要找人幫忙看看:u_17
作者: 牧夫天文    時間: 2008-2-29 07:29

APO你喜欢葛优?哈哈
作者: apo    時間: 2008-3-10 15:47

原帖由 牧夫天文 於 2008-2-29 07:29 發表
APO你喜欢葛优?哈哈

解先生, 我今天已找國內同事通過招行一咭通轉付訂金人民幣 800 元, 收到通知書後會覆印給你.
作者: 牧夫天文    時間: 2008-3-10 17:05

原帖由 apo 於 2008-3-10 15:47 發表

解先生, 我今天已找國內同事通過招行一咭通轉付訂金人民幣 800 元, 收到通知書後會覆印給你.

好的,等你的电子邮件哈.
作者: apo    時間: 2008-3-11 08:40

原帖由 牧夫天文 於 2008-3-10 17:05 發表

好的,等你的电子邮件哈.

郵件已發. 謝謝!
作者: 牧夫天文    時間: 2008-3-11 15:45

最新安排和最终价格公布,敬请关注.
作者: 牧夫天文    時間: 2008-3-22 09:32

沒有趕上報名的,和要到5月之後才能確定行程安排的朋友可以繼續在牧夫B團報名,報名持續到6月16日,具體請看這裏: http://www.astrohome.net/viewthr ... &extra=page%3D1
作者: apo    時間: 2008-4-9 22:28

似乎沒有同好願意與白果王結伴前往, 一個人帶著這麼多器材前往一個未去過, 亦不保證找到交通住宿的地方...我這次旅程似乎要被迫放棄...:icon_sad :icon_sad

訂金也沒有了...:icon_sad :icon_sad

作者: cam    時間: 2008-4-9 22:34     標題: 回復 54# 的帖子

咁你就要檢討啦!

或者收買吓人心, 例如幫補吓 d 團費, 交通津貼等...  
作者: Gem    時間: 2008-4-9 22:40

原帖由 apo 於 2008-4-9 22:28 發表
似乎沒有同好願意與白果王結伴前往, 一個人帶著這麼多器材前往一個未去過, 亦不保證找到交通住宿的地方...我這次旅程似乎要被迫放棄...:icon_sad :icon_sad

: ...

唔好灰心_2 ....你可以同蕃薯同行, 我相信佢唔會嫌棄你0既~ :u_07 :u_07
作者: apo    時間: 2008-4-9 22:41

原帖由 cam 於 2008-4-9 22:34 發表
咁你就要檢討啦!

或者收買吓人心, 例如幫補吓 d 團費, 交通津貼等...  

算啦....其實我既假期不及你地四份之一, 這次旅程加上前後既緩衝時間可能用去十日八日, 好采先可以看到三數分鐘的日蝕過程...
算啦...有冇得睇天決定算了..留番 d 假期同金錢可以做第二樣事情!
作者: cam    時間: 2008-4-9 22:48     標題: 回復 57# 的帖子

又會突然咁灰心,    請五日假, 前後就有九日啦 !
作者: apo    時間: 2008-4-9 22:50

原帖由 cam 於 2008-4-9 22:48 發表
又會突然咁灰心,    請五日假, 前後就有九日啦 !

轉機加上可能要轉車程, 九日應該唔夠用..
作者: panda    時間: 2008-4-9 23:20

原帖由 apo 於 2008-4-9 22:28 發表

: ...

你唔係已搵到人咩?
我最大問題係決定唔到假期時間
但已交訂金:u_15:u_16
作者: apo    時間: 2008-4-9 23:23

原帖由 panda 於 2008-4-9 23:20 發表

你唔係已搵到人咩?
我最大問題係決定唔到假期時間
但已交訂金:u_15:u_16

其實我係睇住你黎行架.....聽你講好似話去唔到.. 上面單位又話要今月中就 pay 埋尾數...被逼咁早要決定去定唔去

作者: panda    時間: 2008-4-9 23:41

原帖由 apo 於 2008-4-9 23:23 發表

其實我係睇住你黎行架.....聽你講好似話去唔到.. 上面單位又話要今月中就 pay 埋尾數...被逼咁早要決定去定唔去

係呀,我最大問題係果段時間仲唔肯定有沒假放:u_21
另外如果決定去的同好,機票要買了,否則付了錢也去不了:u_01
正如你所講,如果去唔成,省下的買其它野羅,安慰下自己先
唔知可否取回部分訂金或出售名額給B團的同好:u_05

作者: cam    時間: 2008-4-9 23:42

原帖由 apo 於 2008-4-9 22:50 發表

轉機加上可能要轉車程, 九日應該唔夠用..

點會唔夠呀! 去埋巴音布魯克睇埋天鵝都仲得啦 !  
作者: apo    時間: 2008-4-9 23:58

原帖由 panda 於 2008-4-9 23:41 發表

係呀,我最大問題係果段時間仲唔肯定有沒假放:u_21
另外如果決定去的同好,機票要買了,否則付了錢也去不了:u_01
正如你所講,如果去唔成,省下的買其它野羅,安慰下自己先
唔知可否取回部分訂金或出售名額給B團的同好: ...

退錢既機會好微...... 似終報左名都冇用, 基本上冇單位幫你安排交通..
作者: mike_leung    時間: 2008-4-10 07:41

我報左as既團,交左訂,而家都可能會退出....因為淨係由香港到烏市既來回交通費,都要成$6000,仲貴過去日本五日團。仲未計local tour果$2500...所有野加埋,我估要$9000,我寧願同老婆去台灣玩幾日算,順便睇埋日偏食..兩個人加埋都唔洗呢個數。
作者: apo    時間: 2008-4-10 08:40

算啦...去其他地方還比較易安排, 國內地方遇著鄰國日本等一齊蜂擁而入交通住宿一定會好緊張而攪到開支上昇. 咁岩今年又奧運又示威真係有麻煩, 你地學會有人幫手還好, 要我自已單人匹馬, 閒日還可以, 呢段日子我真係冇乜信心.
作者: mike_leung    時間: 2008-4-10 10:07

正所謂有錢冇人陪,有人陪就冇錢....
作者: bigdr    時間: 2008-4-10 10:16

飛新疆要飛5個鐘,加上暑假去,又係日全蝕的大日子,如果HKD$5900來回,只不過比無日蝕的暑假貴$1500吧了。比多$1500,有日全蝕睇,我覺得唔貴!

我知某些版友上個星期已經在南方航空(唔係旅行社)出好了所有來回機票。如果未買機票,好快D買啦。有幾個熱門出發日子,航空公司都已經無票啦。
作者: bigdr    時間: 2008-4-10 10:19

原帖由 apo 於 2008-4-10 08:40 發表
算啦...去其他地方還比較易安排, 國內地方遇著鄰國日本等一齊蜂擁而入交通住宿一定會好緊張而攪到開支上昇. 咁岩今年又奧運又示威真係有麻煩, 你地學會有人幫手還好, 要我自已單人匹馬, 閒日還可以, 呢段日子我真係 ...

大王.....你真係唔去?:icon_mrgreen

咁晴天率又會改變少少.....
作者: apo    時間: 2008-4-10 10:23

你唔使刺激我我喇.....其實我都有問過友站某網友, 佢可能以為我自已攪得掂冇下文...

我會搵處地方施法.. 搵雷神雨神出手...:black_heart :black_heart

如果去唔成會改往其他地方影下星空...或享受下陽光與海灘, 亦一樂也! :g16 :g16

作者: mike_leung    時間: 2008-4-10 10:55

可能我唔知價啦....我好少去大陸旅行。不過,對於好多我識得既人黎講,$5900坐內陸機的確係幾貴....唔係我一個人咁講,係唔少人都係咁講。
不過,唔緊要啦,有多餘錢就可以做乜都得,如果冇既話,做事就要更加謹慎,貴一千足以可以改變任何決定。
作者: passerby-b    時間: 2008-4-10 11:21

原帖由 apo 於 2008-4-10 10:23 發表
如果去唔成會改往其他地方影下星空...或享受下陽光與海 ...

車生真係我偶像,唔去沙漠,可以去陽光海灘:g17 簡直羡慕死人:u_02
作者: apo    時間: 2008-4-10 11:23

原帖由 passerby-b 於 2008-4-10 11:21 發表

車生真係我偶像,唔去沙漠,可以去陽光海灘:g17 簡直羡慕死人:u_02

唔係點喎....唔同日喊夜喊咩!
作者: passerby-b    時間: 2008-4-10 11:27

原帖由 apo 於 2008-4-10 11:23 發表
唔係點喎....唔同日喊夜喊咩!

所以咪封你做偶像lor:u_18
我都唔洗日喊夜喊,不過dd節目就諗都唔洗諗lu:u_16
作者: apo    時間: 2008-4-10 17:32

再唔係為了慳錢慳力, 將原本要 take 果十日假去水口露營露足十日, 話唔定執到幾晚好天都唔定....
作者: cam    時間: 2008-4-10 17:34     標題: 回復 75# 的帖子

你用過果個新營未呀!:icon_cool
作者: apo    時間: 2008-4-10 17:36

原帖由 cam 於 2008-4-10 17:34 發表
你用過果個新營未呀!:icon_cool

果舊 "野"???? 俾你都唔好用...
作者: cam    時間: 2008-4-10 17:45

好彩我無買 !
作者: passerby-b    時間: 2008-4-10 17:49

原帖由 apo 於 2008-4-10 17:32 發表
再唔係為了慳錢慳力, 將原本要 take 果十日假去水口露營露足十日, 話唔定執到幾晚好天都唔定....

咁熱去十幾日:icon_eek
你真係想做火燒桿呀
作者: apo    時間: 2008-4-10 17:53

原帖由 passerby-b 於 2008-4-10 17:49 發表

咁熱去十幾日:icon_eek
你真係想做火燒桿呀

你唔係呀.... 下面有沙灘呀!!! 熱可以落水, 又可以捉海鮮食.. 上面聽講有 "鬼" 我唔敢去呀!!
:electric_shock :electric_shock :electric_shock :electric_shock
作者: passerby-b    時間: 2008-4-10 17:56     標題: 回復 80# 的帖子

你咪要成日浸係水到:u_14
如果唔係,唔變旗桿都中暑啦:u_21
作者: mike_leung    時間: 2008-4-10 18:45

而家人民幣價不斷升,而且,又話烏魯木齊可能有恐怖份子製造人肉炸彈襲擊遊客同記者......我估,我有90%會退出......
hkas話,4月14日前提出退出,可以全數refund...
作者: passerby-b    時間: 2008-4-10 19:08

原帖由 mike_leung 於 2008-4-10 18:45 發表
又話烏魯木齊可能有恐怖份子製造人肉炸彈襲擊遊客同記者

而家連內地都話有恐怖活動,真係冇乜地方安全:u_01
作者: mike_leung    時間: 2008-4-10 19:35

雖然我好想去睇日全食,亦都係一生人難得一次機會...不過,去還去,唔想加重家庭經濟負擔之餘,都要盡量唔好令家人擔心。
我決定退出.....留係香港,日日去影蝶好過....
作者: mike_leung    時間: 2008-4-10 21:45

已知道,有不少人已決定退出.....apo san,you 'll never "withdraw" alone...

http://hk.news.yahoo.com/080410/167/2s5o3.html

作者: apo    時間: 2008-4-10 22:01

原帖由 mike_leung 於 2008-4-10 21:45 發表
已知道,有不少人已決定退出.....apo san,you 'll never "withdraw" alone...

http://hk.news.yahoo.com/080410/167/2s5o3.html

你地還好, 可以四月中退出都可以 refund, 我就....

算啦, 我同你都係一樣, 觀日蝕祗係開開眼界, 即使睇唔到我都唔會覺得好損失(除左小小訂金)...而且睇天象既樣真係好難講, 即使去到都仲要睇采數~ 都係唔好俾自己咁大壓力! 話晒付出既錢對我黎講都唔係小數目, 仲有對我好寶貴既假期..
作者: cam    時間: 2008-4-10 22:24

原帖由 apo 於 2008-4-10 22:01 發表
...話晒付出既錢對我黎講都唔係小數目, 仲有對我好寶貴既假期..   

咁你即係去定唔去呀 ! :icon_cool  

出年都有喎! 沖繩有得睇, 依家有直航機喇 ! :icon_razz
作者: apo    時間: 2008-4-10 22:37

原帖由 cam 於 2008-4-10 22:24 發表

咁你即係去定唔去呀 ! :icon_cool  

出年都有喎! 沖繩有得睇, 依家有直航機喇 ! :icon_razz

仲有兩三日先 deadline, 睇下有冇機會遇貴人先啦...沖繩唔錯喎... 感覺比去內地好!
作者: cam    時間: 2008-4-10 22:51     標題: 回復 88# 的帖子

有陽光海灘, 啱晒你啦 !
作者: daniel    時間: 2008-4-11 02:23

原帖由 mike_leung 於 2008-4-10 21:45 發表

我都巳退出:g18
作者: passerby-b    時間: 2008-4-11 09:09     標題: 回復 90# 的帖子

乜咁多人退出:u_14
作者: oldfield    時間: 2008-4-11 09:20

咁可惜... 2009 果次除非出海 (貴到嘔茄), 所以今次算係機會好 D 得黎呢,又唔太貴,點到平過去非洲 :u_21

我覺得日全食唔會成為恐佈襲擊既目標,有都去搞奧運喇,又唔係真係咁多人睇 (compare to Olympic) _1
作者: mike_leung    時間: 2008-4-11 12:31

其實9000蚊呢個價,對於去旅行黎講,一d都唔高....不過,「貴」「唔抵」呢d觀念係從比較而黎。
1) 內陸機,由廣州出發,都要收$5900來回,仲未計由香港到廣州一程既車費同時間
2) 去到,唔一定睇得到日食(雖然好大機會睇到),如果睇唔到,成個trip既得益係咩呢?(如果有得去周圍遊覽,都仲話可以有得著,不過去周圍遊覽,又要比多筆錢)
3) 新聞話,恐怖分子唔單止會係北京攪事,亦可能會係烏市攪事,而且,新疆有遊人受襲,唔係罕見既事。而家政治局勢咁唔穩定,就會加增風險(平時去都仲算安全)
4) 機票非常緊張,而家仲未有人可以擔保一定買到所有團友既數量既機票,一個都不能少呀!!

加上,2009年日食既地點更加方便(上海、重慶)雖然晴天率較低,但其他風險(安全同交通)會較細,trade off下,大家自己衡量。
當然,我都好想去睇日食,不過,交通費同政局既穩定性係一個pull factor令到咁多人退出。
作者: oldfield    時間: 2008-4-11 12:55

Agree... 個機票直頭係無譜... :u_10
作者: passerby-b    時間: 2008-4-11 12:57

飛五個鐘喎,同去日本一樣,唔算貴啩,加上有日食。
作者: mike_leung    時間: 2008-4-11 13:34

算啦...每一個人既價值觀唔同。可能我對祖國既服務 / 產品既質素有少少歧視,總係覺得,係廣州坐內陸機(國內既航空公司),就算去邊都好,都唔值成$6000
又或者咁睇啦...我去過歐洲、大陸、東南亞地方自由行(大部分都係hot season去),都未試過買一張來回機票超過$6000,所以,我個人既經驗話我知,呢個價係貴。

加上,呢度都已經有至少五個會員有我一樣既感覺而放棄行程。
作者: passerby-b    時間: 2008-4-11 13:41

五個人已經放棄咗:icon_eek
作者: oldfield    時間: 2008-4-11 14:24

實有機會既第日... :u_04
作者: bigdr    時間: 2008-4-11 14:34

其實早2個月買機票係唔洗咁貴。我知有些版友直接從南方航空買機票,從廣州出發來回價錢($1450+$1990+$300tax)=$3740人仔。不過現在熱門出發日子已經賣晒。

有版友上2個星期才直接去南方航空,買了從深圳出發的來回機票,也只不過係四千頭人仔。

要買便宜機票,就唔好等人幫啦,自己落手攪啦。
作者: 牧夫天文    時間: 2008-4-11 14:40

以上各位,沒有擔心這些的必要。
第一,即便有你們說的那種恐怖襲擊的可能,那麼他們的目標也是北京上海廣州甚至香港等大城市,我們去的地方荒無人煙,沒有攻擊的價值和意義。

第二,新疆主要大城市目前都高度戒備,不要小看人民解放軍的能力,我們完全有安全保障。

第三,此次日全食參加人員中外國人,特別是西方國家的天文愛好者很多,大家可以想想新疆獨立
份子是需要外國向中國政府施加壓力的,他們如果對我們的日全食團對實施攻擊,他們就會被西方國家
徹底拋棄,蛻變成為基地組織一樣的恐怖組織,那對他們是毫無好處可言的。而且我們隨行人員將近150人,
我們可以保障大家的安全。

第四,目前A團尚沒有因為這樣的擔心而提出要退出的報名者,大家對出行安全還是有信心的,沒有必要恐慌。

第五,這麼好的日全食機會大家不要錯過,總之我們絕大多數人不會因為政治原因而改變既定方針。

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2